Dark Mode Light Mode

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2018 με εκδηλώσεις στο Μουσείο Καπνού

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ.) συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018. Η ημέρα εορτασμού των Μουσείων σε διεθνή επίπεδο έχει οριστεί από το ICOM (International Council of Museum) η 18η Μαΐου. Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Οι εκδηλώσεις του Μουσείου Καπνού του Δήμου Καβάλας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 του ICOM είναι οι παρακάτω:

 

α) Τίτλος έκθεσης:  «Turmac: Κωνσταντινούπολη, Καβάλα, Άμστερνταμ. Μια πορεία με επίκεντρο μια πόλη»

Χώρος υλοποίησης: Δημοτική Καπναποθήκη

Διάρκεια έκθεσης:  Από 18 Μαΐου 2018 μέχρι και 31 Μαΐου 2018.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στις 19:30

Ωράριο λειτουργίας της Έκθεσης:

Καθημερινά 10:00- 13:30 και 18:00-21:00

Σάββατο: 10:00-13:30

Κυριακή 11:00-13:30

Έκθεση συσκευασιών σιγαρέτων, διαφημιστικών εντύπων και συναφούς υλικού  της Καπνοβιομηχανίας Turmac,  βασισμένης στην ιδιωτική συλλογή του Γεωργίου Θωμαρέη.

Η Turmac (Turkish Macedonian) μετά από 100 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή της επιστρέφει στην κοιτίδα της, την Καβάλα. Πρόκειται για την Καπνοβιομηχανία Turmac που ιδρύθηκε το 1910 στην Καβάλα από τον Οθωμανοεβραίο καπνέμπορο Kiazim Emin με έδρα το κτίριο της σημερινής Δημοτικής Καπναποθήκης. Παρήγαγε τσιγάρα ανατολικού τύπου που εξάγονταν σε όλο τον κόσμο. Διέθετε παράρτημα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ περί το 1921 πουλήθηκε σε εταιρεία Ολλανδικών συμφερόντων, οπότε η έδρα της μεταφέρθηκε στο Άμστερνταμ. Η παραγωγή των σιγαρέτων Turmac συνεχίστηκε μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Τα τσιγάρα της εταιρείας έγιναν διάσημα τόσο από την ποιότητά τους όσο και από τις στιλιστικές επιλογές των συσκευασιών τους.

 

β) Επίδειξη ρομποτικής: «Άγγιγμα τεχνολογίας στον τομέα του καπνού και της βιομηχανίας με τη συμβολή της εκπαιδευτικής ρομποτικής»

Χώρος υλοποίησης: Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας

Παρασκευή 18 Μαΐου 8:00-14:00

Σάββατο 19 Μαΐου 10:00-14:00

Επίδειξη εκπαιδευτικής ρομποτικής σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής  Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΚΤΕ ΑΜΘ) με τίτλο «Άγγιγμα τεχνολογίας στον τομέα του καπνού και της βιομηχανίας με τη συμβολή της εκπαιδευτικής ρομποτικής».

Την Παρασκευή (18/05) η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο του Μουσείου Καπνού.

Το Σάββατο (19/05) από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, η επίδειξη εκπαιδευτικής ρομποτικής στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Καπνού απευθύνεται σε γονείς με τα παιδιά τους, οι οποίοι μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο είτε ως ελεύθεροι επισκέπτες, είτε ως οργανωμένοι σε γκρουπ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα του Μουσείου Καπνού 2510 223344.

 

γ) Διήμερο εργαστήριο κινούμενης εικόνας με τίτλο «Φτιάξε και ζωντάνεψε την Καβάλα του 1910».

Χώρος υλοποίησης: Δημοτική Καπναποθήκη

Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Μαΐου 18:00-21:00

Στο πλαίσιο της ανωτέρω έκθεσης διοργανώνεται διήμερο εργαστήριο κινούμενης εικόνας με τίτλο «Φτιάξε και ζωντάνεψε την Καβάλα του 1910». Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, με τη χρήση animation, αφήγησης και μυθοπλασίας να εξιστορήσουν την πολιτιστική και οικονομική άνθηση στην περιοχή της Καβάλας, που αναπτύχτηκε στην πόλη χάρη στη βιομηχανία καπνού και ιδιαίτερα στην καπνοβιομηχανία του Μεσοπολέμου Turmac.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους από 16 έως 23 ετών και θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας  την Τετάρτη  23  και την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 από τις 18:00 έως τις 21:00.

Το διήμερο εργαστήριο περιλαμβάνει:

Τετάρτη 23 Μαΐου

Ημέρα μυθοπλασίας και αφήγησης.

Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στην έκθεση από τον  συλλέκτη κο. Γεώργιο Θωμαρέη. Στη συνέχεια μέσα από βιωματικές ασκήσεις θα δημιουργήσουν την ιστορία που θα αφηγηθούν.

Πέμπτη 24 Μαΐου

Ημέρα κινηματογράφησης.

Οι συμμετέχοντες θα “χτίσουν” ένα μικρό τρισδιάστατο χάρτινο σετ στο οποίο μέσα από την τεχνική του stop motion θα δώσουν “ζωή” και θα πουν τη δική τους ιστορία.

Υπεύθυνος διήμερου εργαστηρίου κ. Αλεξιάδης Μπάμπης, media artist και animator.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα  της Διεύθυνσης Πολιτισμού της ” Δημωφέλεια”  2510 240973 – 240983.

Δελτίο τύπου

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Αυτοψία του Γιώργου Γραμμένου και του Ηλία Καλανταρίδη στο σημείο κατασκευής των διοδίων στην Εγνατία

Επόμενο άρθρο

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΩΚ & ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ