Dark Mode Light Mode

Digital Marketing: Τι Είναι και Πώς Μπορεί να Αναβαθμίσει την Επιχείρησή σας

Το digital marketing είναι μια σειρά από ενέργειες που πραγματοποιούνται online, για την προβολή και την προώθηση μιας επιχείρησης. Πρόκειται για τον συνδετικό κρίκο μιας επιχείρησης και των πελατών της. Δεν αποτελείται μόνο από ένα πράγμα, αλλά από μια σειρά ενεργειών, όπως το SEO, το PPC, το email marketing και τα social media. Τι ακριβώς είναι το digital marketing; Πώς μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση σας; Η απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

Τι είναι το digital marketing?

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το digital marketing είναι μια μορφή online marketing. Δηλαδή, περιλαμβάνει όλες τις μορφές του marketing, απλώς αυτές λαμβάνουν χώρα στον ψηφιακό κόσμο. Οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται όλα τα ψηφιακά κανάλια, όπως είναι οι μηχανές αναζήτησης, τα social media και τις διάφορες ιστοσελίδες για να έρθουν σε επαφή με το κοινό και τους πελάτες τους. Για να το εξηγήσουμε με πολύ λίγες και απλές λέξεις, είναι η επέκταση του παραδοσιακού μάρκετινγκ.

Κατηγορίες digital marketing

Μερικές κοινές κατηγορίες του digital marketing περιλαμβάνουν:

Search Engine Optimisation (SEO)

Το SEO είναι μια διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας, έτσι ώστε εκείνη να εμφανίζεται σε υψηλή θέση στα αποτελέσματα των αναζητήσεων σε μια μηχανή αναζήτησης, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσετε ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό για διαφήμιση. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι η δημιουργία περιεχομένου που η Google θα θεωρήσει ότι είναι το  πιο χρήσιμο για τους χρήστες. Ένας ακόμη είναι η χρήση σχετικών λέξεων-κλειδιών, και άλλες τεχνικές βελτίωσης της σελίδας (π.χ.  γρήγορη ταχύτητα φόρτωσης, η εύκολη χρήση από κινητή συσκευή, ή αλλιώς mobile-friendly). Η Google αξιολογεί το περιεχόμενο βάσει της χρησιμότητας και της ποιότητάς του για να το προβάλλει στους χρήστες που το αναζητούν. Έτσι, το SEO αποτελεί μια αποδοτική μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αύξηση της προβολής.

Content Marketing

Με τον όρο αυτό, κάνουμε λόγο για τη δημιουργία περιεχομένου, το οποίο έχει ως στόχο τη γνωστοποίηση και την αύξηση της δημοτικότητας του brand ή της επιχείρησης, της ενίσχυσης της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα της, και φυσικά της αύξησης των πωλήσεων. Υπάρχουν πολλές μορφές content marketing, όπως:

  • Blog Posts
  • Infographics
  • Video
  • E-books

Social Media Marketing

Τα social media έχουν κατακλύσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Τι καλύτερος τρόπος από το να προωθήσετε την επιχείρηση σας μέσα από αυτά; Βασικός στόχος του social media marketing είναι η ενίσχυση της δημοτικότητας του brand, η αύξηση της επισκεψιμότητας και η μετατροπή των επισκεπτών σε πελάτες (conversion). Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώνετε χρόνο σε όλες τις πλατφόρμες των social media. Αυτό εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης και τους στόχους που θα έχετε θέσει. Οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες περιλαμβάνουν:

  • Facebook
  • Instagram
  • Tik Tok
  • LinkedIn

Email Marketing

Το email marketing είναι μια αρκετά αποτελεσματική μέθοδος marketing. Μέσα από τη μέθοδο αυτή μπορείτε να κρατήσετε μια επαφή με το κοινό σας, να το ενημερώνετε για διάφορες προσφορές ή νέες υπηρεσίες, όπως επίσης και να του προωθείτε όλα τα νέα (blog posts)  που ανεβαίνουν στο site της επιχείρησης.

Διαφήμιση Pay Per Click (PPC)

Δεν είναι άλλο από την πληρωμένη ανά κλικ διαφήμιση (pay per click). Σύμφωνα με αυτή την μέθοδο διαφήμισης, η πληρωμή πραγματοποιείται όταν κάνει κάποιος κλικ στη διαφήμιση που οδηγεί στη σελίδα σας και έχετε αναρτήσει σε κάποια πλατφόρμα, όπως για παράδειγμα μια διαφήμιση στη Google. Η πιο συνηθισμένη μορφή της κατηγορίας αυτής είναι οι πληρωμένες διαφημίσεις στη Google. Εξίσου αρκετά δημοφιλής και επιτυχημένη είναι η δημιουργία τέτοιου είδους διαφημίσεων και σε άλλες πλατφόρμες όπως είναι το Facebook και το Instagram.

Πώς μπορεί το digital marketing να βοηθήσει την επιχείρηση σας;

Κι όμως, το digital marketing μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση σας. Πιο αναλυτικά, μπορεί να το πετύχει αυτό με τους εξής τρόπους:

Η επιχείρηση έχει μεγαλύτερη απήχηση

Το ψηφιακό μάρκετινγκ βοηθά μια επιχείρηση να έρθει σε επαφή με το ευρύ κοινό αρκετά εύκολα και γρήγορα. Μέσα από τα social media και τις μηχανές αναζήτησης, οι εταιρείες μπορούν να έρθουν σε επαφή με το κοινό ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο , ανεξάρτητα από την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

Είναι πιο οικονομική μέθοδος

Το digital marketing είναι μια πιο οικονομική και στοχευμένη μέθοδος προβολής της επιχείρησης στο κοινό, με πιο γρήγορα αποτελέσματα, σε σχέση με παραδοσιακές μεθόδους μάρκετινγκ. Μάλιστα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με περιορισμένο budget μπορούν να δουν απόδοση και αποτελέσματα από τις διαφημιστικές τους καμπάνιες.

Στόχευση σε εξειδικευμένα κοινά

Το digital marketing βοηθά τις επιχειρήσεις να στοχεύσουν σε συγκεκριμένα κοινά, συγκεκριμένες συμπεριφορές ή δημογραφικά στοιχεία, στόχευση με βάση τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών στα social media κλπ. Για παράδειγμα, μπορείτε στο Facebook και το Instagram να  στοχεύσετε σε κοινό που έχει αλληλεπιδράσει με το προφίλ σας.

Το digital marketing είναι μια σειρά από ενέργειες στον διαδικτυακό κόσμο, με τις οποίες μπορείτε να προωθήσετε την επιχείρησή σας. Μέσα από αυτές, με ελάχιστο κόστος σε σχέση με παραδοσιακές μεθόδους, μπορείτε να ενισχύσετε την προβολή σας και να στοχεύσετε στα κοινά που σας ενδιαφέρουν και είναι πιο πιθανό να πραγματοποιήσουν πωλήσεις. Ένα digital marketing agency μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να αναπτύξει στρατηγικές που μεγιστοποιούν την απόδοση και ενισχύουν τη σύνδεση με το κοινό. Θα το εφαρμόζατε στην επιχείρησή σας;

Προηγούμενο άρθρο

Εκδήλωση των 80 χρόνων απελευθέρωσης της Καβάλας από τον ΕΛΑΣ

Επόμενο άρθρο

Τα πιο Δημοφιλή Μοντέρνα Στυλ Κουζίνας