Dark Mode Light Mode

Δικαιώθηκε δικαστικά η άποψη της υπηρεσίας και όχι των μελετητικών εταιριών

Δημοσιεύτηκε φέτος τον Μάη η υπ΄αριθμόν Α156/2020 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θράκης επί της προσφυγής κοινοπραξίας εταιριών (οι περισσότερες όχι τοπικές), οι οποίες μελέτησαν έργο κατασκευής ενιδρύου στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας.

Διεκδικούσαν σχεδόν διπλασιασμό της αμοιβής τους.

Το σχέδιο του έργου της κατασκευής ενυδρείου δεν προχώρησε ποτέ.

Η μελέτη του ανατέθηκε την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας. Μόλις αυτή καταργήθηκε, οι εταιρίες επανήλθαν ζητώντας να πληρωθούν επιπλέον χρήματα.

Αυτό ο τότε αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς δεν το δέχθηκε κι έτσι επακολούθησε η προσφυγή των εταιριών στη δικαιοσύνη.

Η πρώτη προσφυγή τους απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.

Η δεύτερη, συγκεκριμένη και πρόσφατη, για λόγους ουσίας. Το ποινικό μέρος της υπόθεσης- υπήρξε και τέτοιο- μπήκε στο αρχείο.

Κατόπιν τούτου η υπόθεση φαίνεται να «κλείνει» με κερδισμένο το δημόσιο, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τους υπηρεσιακούς παράγοντες στην Καβάλα. Η κοινοπραξία των εταιριών μελέτησε την κατασκευή ενυδρείου στην διεκδικούμενη από τη Νομαρχία Καβάλας έκταση της Αλάνας.

Η συμφωνημένη αμοιβή της ήταν στο ποσό των 400.000 ευρώ. Με τη δικαστική προσφυγή , που όπως προαναφέραμε δεν είχε αποτέλεσμα, οι εταιρίες διεκδίκησαν επιπλέον 600.000 ευρώ!

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι η υπόθεση απασχόλησε το δικαστήριο τον Μάρτιο του 2018. Κατά του δημοσίου και της Περιφέρειας ΑΜΘ στράφηκαν 5 εταιρίες που είχαν αναλάβει τη μελέτη του ενυδρείου.

Η δικαστική απόφαση απορρίπτει την προσφυγή των εταιριών και το αίτημα τους να πληρωθούν τα επιπλέον χρήματα. Γίνεται δε αποδεκτή η υπηρεσιακή κρίση και εξέλιξη της υπόθεσης δηλαδή αποφάσεις απόρριψης ενστάσεων των ίδιων εταιριών που προ ετών και για την ίδια υπόθεση έλαβαν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΕ Καβάλας. Οι οποίοι τελικά δικαιώνονται.

Η ιστορία ωστόσο τα έφερε έτσι που η κρίση του δικαστηρίου έγινε γνωστή λίγους μόνο μήνες πριν το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινήσει τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ίδιας έκτασης. Μόνο που τώρα πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο μιας άλλου είδους αξιοποίησης της Αλάνας που βρίσκεται στην είσοδο της Νέας Ηρακλείτσας.

(Στη φωτογραφία η δημοσιοποίηση το 2006 του σχεδίου της Νομαρχίας Καβάλας για τη μελέτη και κατασκευή του ενυδρείου).

Προηγούμενο άρθρο

Συντηρήθηκε κι επανατοποθετήθηκε αυτόματος καθαριστής

Επόμενο άρθρο

Τροποποιούνται οι όροι του διαγωνισμού μάρκετινκ