Με μία ακόμη συνέντευξη του το πρωί της Τετάρτης ο Διευθυντής Υγείας (Νομίατρος) της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος σχολίασε αυτά που συμβαίνουν στην πόλη και τον υπόλοιπο νομό.
Τα καινούργια αυξημένα κρούσματα και ειδικότερα αυτά των σχολείων. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η λειτουργία του 7ου Γυμνασίου είναι υπό επιτήρηση.
Διαφώνησε με την απροθυμία φιλοξενούμενων σε ιδρύματα της περιοχής να εμβολιαστούν και τελικά επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι το τρίτο κύμα της νόσου -μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο Νομός Καβάλας -θα είναι πιο σύντομο και πιο ήπιο από τα δύο προηγούμενα.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι γίνεται με τα σχολεία μας;
Απ: Έχουμε γύρω στις 30 σχολικές μονάδες με αναστολές λειτουργίας, συνήθως τάξεις και κάποια σχολεία τα οποία δεν λειτουργούν ολόκληρα. Κάποια τώρα αρχίζουνε να επανέρχονται όπως Δημοτικό σχολείο στη Θάσο, ήταν το πρώτο που έχει ανασταλεί η λειτουργία του. Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Βλέπουμε και την άνοδο που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας. Ο νομός Καβάλας δυστυχώς δεν είναι από τους καλύτερους στο τρίτο κύμα. Προβλέπω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη χειρότερα τις επόμενες μέρες.
Ερ: Τα σχολεία πάντως χθες (προχθές) είχαν μια ησυχία από πλευράς νέων κρουσμάτων.
Απ: Εντάξει αυτά πάντα τα βλέπουμε. Παρακολουθείται και εσείς τα ημερήσια κρούσματα, υπάρχουν μέρες όπου είμαστε καλύτερα και υπάρχουν μέρες όπου ξαφνικά τα πράγματα επιδεινώνονται. Όταν η κατάσταση είναι αυτή που είναι κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Ερ: Αν σκεφτούμε ότι τα πράγματα ειδικά στις μεγάλες ηλικίες προχωράνε αρκετά με τους εμβολιασμούς από που προκύπτει αυτός ο φόβος σας ότι θα πάνε χειρότερα τα πράγματα; Από τα σχολεία; Από τις πιο νέες ηλικίες;
Απ: Αυτό που πιθανό να δούμε είναι να μην έχουμε τους θανάτους που είχαμε στο προηγούμενο κύμα το Νοέμβριο, από τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό στις μεγάλες ηλικίες. Δυστυχώς και εκεί έχω μάθει από γηροκομεία ότι δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ηλικιωμένοι και αυτό είναι πολύ περίεργο. Μου κάνει πολύ εντύπωση. Είναι δυνατόν ένας 80χρονος ή ένας 85χρονος να μην εμβολιαστεί;
Ξέρετε τι ποσοστό θνησιμότητας έχει ο κορωνοϊός σ` έναν ηλικιωμένο; 25% σε έναν ηλικιωμένο ειδικά όταν έχει προβλήματα. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Σ` έναν νέο άνθρωπο μπορείς να πεις ότι η πιθανότητα είναι πολύ μικρή και ίσως το ρισκάρει να μην εμβολιαστεί.
Μιλάμε για έναν 40αρη, έναν 50αρη. Ένας ηλικιωμένος πρέπει να εμβολιαστεί. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί δεν είναι μεγάλο. Αν υπάρχουν άνθρωποι που θα κολλήσουν, κάποιοι από αυτούς θα πάνε βαριά. Αυτή είναι η ανησυχία μου και ο φόβος μου.
Ερ: Ζητάνε να κλείσουν τα σχολεία, το ακούμε παντού. Εν τω μεταξύ εκεί που έκλεισε το σχολείο και έκλεισε με δική σας απόφαση, πρέπει να μείνουν στο σπίτι μαθητές και εκπαιδευτικοί και έχουμε άλλη γκρίνια. Παίρνουν τηλέφωνο οι γονείς και διαμαρτύρονται.
Απ: Είναι μια κατάσταση πραγματικά σχιζοφρενική. Το σχολείο δεν κλείνει για πλάκα. Όταν κλείνει ένα σχολείο σημαίνει ότι υποπτευόμαστε ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά και θέλουμε ακριβώς αυτό να το προλάβουμε.
Επειδή δεν μπορείς να ξέρεις ποιος άλλος έχει covid, πρέπει να το προλάβεις για να μην έχεις περισσότερα κρούσματα. Αυτός είναι ο σκοπός, ότι πρέπει να λειτουργήσεις όσο δυνατό πιο έγκυρα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στο σπίτι, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα. Κλείνουμε το σχολείο για να βγαίνει ο άλλος βόλτα πιο ελεύθερα;
Ερ: Υπάρχουν γονείς που λένε ότι τηλεφωνήσανε στον ΕΟΔΥ στην Αθήνα και τους είπε ότι κάνει λάθος ο Νομίατρος, είναι υπερβολικό αυτό που σας είπε να μείνουν σπίτι τα παιδιά.
Απ: Και εγώ πήρα τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ και πήρα στην ειδική μονάδα που είναι για τα σχολεία. Αυτοί μου δώσανε ακριβώς αυτές τις οδηγίες. Δεν γίνεται κάτι αόριστα. Γίνεται συντονισμένα και γίνεται κατόπιν οδηγιών και αυτές είναι οι οδηγίες.
Ερ: Τα πρωτόκολλα δεν είναι τόσο απλά. Τη Δευτέρα σας πήρε χρόνο να μελετήσετε τα δεδομένα στα σχολεία, 2ο Λύκειο/ 7ο Γυμνάσιο. Να μελετήσετε τα πρωτόκολλα και να αποφασίσετε. Δεν είναι απλά τα πράγματα.
Απ: Δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα. Δεν έχουμε ένα κρούσμα, δυο κρούσματα. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μπορεί να έχεις τρία κρούσματα σ` ένα σχολείο και θα πρέπει να κλείσει και μπορεί να έχεις τρία κρούσματα και να μην πρέπει να κλείσει.
Είναι αυτό που λέει το πρωτόκολλο, εκτίμηση κινδύνου και η εκτίμηση κινδύνου είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θέλει γνώσεις, θέλεις στοιχεία, θέλεις να προσπαθείς να προβλέψεις τι μπορεί να συμβεί. Αν έχεις ή δεν έχεις κάποια μετάδοση που δε φαίνεται, είναι πραγματικά δύσκολα να το κάνεις.
Ερ: Ο Απόστολος Βαγγενάς μας είπε ότι το θέμα της λειτουργίας του 7ουΓυμνασίου δεν έχει κριθεί οριστικά με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Είναι κάτι σε εκκρεμότητα ή το 7ο Γυμνάσιο λειτουργεί κανονικά;
Απ: Το 7ο Γυμνάσιο λειτουργεί κανονικά αλλά είναι σε επιτήρηση. Παρακολουθούμε την κατάσταση αν κάτι άλλο συμβεί, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουνε. Αυτή τη στιγμή κρίθηκε ότι η συνέχιση λειτουργίας του δεν εγκυμονεί τόσο μεγάλο σοβαρό κίνδυνο όσο ήταν το 2ο Λύκειο.
Ερ: Οι μεταλλάξεις σας προβληματίζουν;
Απ: Οι μεταλλάξεις πάντα προβλημάτιζαν, υπάρχουν πάντα σε όλες τις ιώσεις διότι δημιουργούν παραλλαγές που ενίοτε μπορούν να διαφεύγουν των εμβολίων και να δημιουργούν κάποιες άλλες καταστάσεις.
Δε με ανησυχεί και θα σας πω το γιατί. Προς το παρόν τις μεταλλάξεις τις πιάνουν τα εμβόλια.
Αν συμβούν κάποιες μεταλλάξεις που δεν τις πιάνουνε έχουν τη τεχνολογία αμέσως οι εταιρίες να προσαρμοστούν δηλαδή να τροποποιήσουν όπως γίνεται με το εμβόλια της γρίπης και να παράξουν ένα εμβόλιο τις οποίες θα τις πιάνει.