Προχθές Τρίτη ο Κώστας Αντωνιάδης παραβρέθηκε σε μια σύντομη εκδήλωση εγκατάστασης ενός ακόμη απινιδωτή σε εξωτερικό και κεντρικό χώρο, αυτήν την φορά στο πρακτορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Το σχέδιο με πολλούς απινιδωτές σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης και του Νομού υλοποιείται κανονικά και χωρίς προβλήματα. Ο κ. Αντωνιάδης με την ευκαιρία μίλησε στην Πρωινή και για έργα της Περιφέρειας ΑΜΘ και της ΠΕ Καβάλας ειδικότερα.
Η συνέντευξη
Ερ: Μας είχατε παρουσιάσει το σχέδιο με τους απινιδωτές και σιγά-σιγά βλέπουμε αυτό το σχέδιο να υλοποιείται.
Απ: Είμαστε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που δημιουργούμε ένα δίκτυο με απινιδωτές. Δεν είναι τόσο ο αριθμός των απινιδωτών που έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν στον αστικό ιστό της πόλης της Καβάλας (σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση στις Δημοτικές Ενότητες) είναι ότι οι χώροι στους οποίους τοποθετούνται αφενός μεν είναι πολυσύχναστοι αλλά και κεντρικοί αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επομένως αν ο μη γένοιτο χρειαστεί ένας συμπολίτης μας να χρησιμοποιήσει αυτόν τον απινιδωτή, μπορεί να το κάνει γιατί δεν είναι σε κλειστούς συστεγασμένους χώρους ώστε αν κλείσει η υπηρεσία η όπως στην προκειμένη περίπτωση όπως έγινε χθες (προχθές) στο υπεραστικό ΚΤΕΛ, κλείσει στη μια ώρα τα μεσάνυχτα και είναι μέσα στο κτίριο και επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Είναι στους εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν οι κάμερες ασφαλείας και επομένως αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την πόλη της Καβάλας ώστε αυτοί οι απινιδωτές να χρησιμοποιούνται αν χρειαστεί 24 ώρες το 24ωρο.
Ερ: Οι προηγούμενοι απινιδωτές δεν έπαθαν καμιά ζημιά από τη στιγμή που υπάρχουν κάμερες ασφαλείας;
Απ: Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους συμπολίτες μας αλλά και σε όλους όσους διέρχονται στην πόλη της Καβάλας ότι εδώ και 8 μήνες που έχουν εγκατασταθεί σε πρώτη φάση οι απινιδωτές στον αστικό ιστό της πόλης της Καβάλας, δεν έχει παρουσιαστεί κάποια βλάβη. Επομένως συμπεριφερόμαστε με την ανάλογη παιδεία που πρέπει να συμπεριφερόμαστε απέναντι σε αυτά τα μηχανήματα. Αυτό είναι ένα θετικό γεγονός και είναι ένας λόγος που μας δίνει τη δύναμη ώστε και για το 2022 να βγάλουμε άλλες 20.000 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε άλλους περίπου 10 απιδινωτές οι οποίοι σιγά-σιγά θα εξαπλωθούνε και εκτός του αστικού ιστού της πόλης της Καβάλας. Θα μπορούνε να πάνε και στον Αμυγδαλεώνα που είναι ένας οικισμός με ιδιαίτερη αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια όπως και στη Νέα Καρβάλη.
Ερ: Να πούμε ότι και δόξα το θεό δεν είχαμε και κάποιο περιστατικό που χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι απινιδωτές.
Απ: Όχι μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε αλλά μπορεί να χρειαστεί. Το δεύτερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όντως κάποιοι πολίτες ρωτήσανε τι γίνεται για τη χρησιμοποίηση αυτών των οργάνων, αυτών των μηχανημάτων. Εμείς έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και περιμένουμε κάποια στιγμή να λήξει αυτή η πανδημία ώστε να ξεκινήσουμε τα σεμινάρια για να εκπαιδευτούν και οι υπάλληλοι της ΠΕ Καβάλας και οι υπάλληλοι των τραπεζών και οι υπάλληλοι του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Φυσικά και οι πολίτες. Αυτό όμως δυστυχώς μπορεί να γίνει μετά την πανδημία. Δεν είναι δύσκολο, υπάρχουν οι οδηγίες χρήσης στο καπάκι κάθε απινιδωτή. Είναι πολύ απλή η χρήση τους. Παρόλα αυτά καλό είναι να γίνουν κάποια σεμινάρια από το ΕΚΑΒ. Σε δεύτερη φάση φαντάζομαι μέσα στο 2022 να δημιουργηθεί και μια εφαρμογή ώστε να μπορεί μέσα από το κινητό ο κάθε κάτοικος της περιοχής αλλά και ο κάθε επισκέπτης, ο κάθε τουρίστας να γνωρίζει μέσω της εφαρμογής που βρίσκονται αυτοί οι απινιδωτές. Δεν είναι το θέμα μόνο να βάλουμε τους απινιδωτές, είναι και να γνωρίζουμε πώς να τους χρησιμοποιούμε αλλά και αυτός ο οποίος το γνωρίζει να μπορεί να προτρέξει όπου βρίσκεται με μήνυμα στο κινητό και να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του που έχει πρόβλημα.
Ερ: Αυτή τη σύσκεψη που ανακοινώσατε ότι θα κάνετε με τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου την έχετε ορίσει;
Απ: Είναι γνωστό το θέμα με τα δρομολόγια του Πρίνου. Είναι ενήμεροι οι βουλευτές και ίσως γίνει την Παρασκευή ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχουν στην Αθήνα. Με την ευκαιρία για τη Θάσο να πω ότι ξεκινάνε δυο σημαντικά έργα στο νησί. Το πρώτο είναι η κατασκευή κόμβου στην Παναγία αλλά και στην Ποταμιά, δυο παραδοσιακά χωριά με μεγάλη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει για να περάσουμε από αυτά τα δυο χωριά ιδιαίτερη αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οπότε δημιουργούνται αυτοί οι δυο κόμβοι, με δυο νησίδες στην Παναγία και τρεις στην Ποταμιά ώστε να διευκολύνουμε την κυκλοφοριακή κίνηση των τουριστών αλλά και των υπόλοιπων κατοίκων που είναι αυξημένη το καλοκαίρι.
Πήραμε και άδεια από την Αστυνομία, να ξεκινήσουνε οι εργασίες το ερχόμενο χρονικό διάστημα ώστε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού δηλαδή το Μάιο να έχουν ολοκληρωθεί ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου. Το δεύτερο σημαντικό έργο το οποίο εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή και αυτό είναι το πρώτο βήμα, ότι θα ξεκινήσει τη μελέτη για την παράκαμψη του Πρίνου. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο να φανταστείτε ότι η μελέτη έχει προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Εκεί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και θα συνταχθεί μια μελέτη ώστε να γίνει η παράκαμψη του δρόμου ο οποίος περνάει μέσα από τον Πρίνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για την τουριστική ανάπτυξη της νότιος πλευράς του νησιού.
Ερ: Μαθαίνουμε ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια από το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ για ένα έργο ύδρευσης στον Αμυγδαλεώνα το οποίο επισκεφθήκατε και φωτογραφηθήκατε σε αυτό.
Απ: Είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το εκτελεί η ΔΕΥΑΚ αλλά τα χρήματα είναι της Περιφέρειας. Ένα έργο στο Δήμο Νέστου που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Ανάπτυξης με 12 εκατομμύρια ευρώ, δε θα έρθει ο Υπουργός να το δει; Δε θα πρέπει σαν ΠΕ Καβάλας να ευχαριστήσουμε το αντίστοιχο Υπουργείο; Όταν γίνονται οι πλωτές εξέδρες, όταν γίνονται έργα μέσω ΕΣΠΑ και μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, (π.χ. η επέκταση του λιμανιού της Καβάλας), δεν είναι χρήματα από το Υπουργείο; Όπως ακριβώς είναι και αυτό στον Αμυγδαλεώνα που γίνεται με χρήματα της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια έδωσε ένα προϋπολογισμό περίπου 2,5 εκατομμυρίων. Το έργο «χτυπήθηκε» με 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες ευρώ και μάλιστα μέσα στο δελτίο τύπου που υπήρξε από μας αναφέρουμε ότι φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑΚ. Εμείς ως Περιφέρεια και ως διαχειριστική αρχή, είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε την εξέλιξη των έργων. Όπως και στην «πράσινη» ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητήριου της Καβάλας. Δε γίνεται με δώρα, γίνεται με χρήματα της Περιφέρειας. Είναι ένας προϋπολογισμός 2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση. Είναι χρήματα της Περιφέρειας τα οποία αξιολογεί και ιεραρχεί ο Περιφερειάρχης και για αυτό το λόγο χρηματοδοτεί τα συγκεκριμένα έργα. Επομένως νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει δυσαρέσκεια. Έχω πει κατ` επανάληψη ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και με το Δήμο Καβάλας και με τη ΔΕΥΑΚ.