Και αυτήν την φορά η συνέντευξη του Βαγγέλη Παππά στην Πρωινή έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Στο πρώτο μέρος της μιλά για το σχέδιο διάσωσης του Πρίνου, το οποίο γνωστοποιήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο.
Η εταιρία ζητά το δημόσιο να μπει εγγυητής σε δάνειο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στο κοίτασμα Ε. Οι απαντήσεις αναμένονται εντός του μήνα.
Η συνέντευξη
Ερώτηση: Τι νεώτερα έχουμε κ. Βαγγέλη Παππά;
Απάντηση: Έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα μας δηλαδή την πρόταση μας για το σχέδιο διάσωσης και έχει παρουσιαστεί αυτό στο Υπουργείο Ενέργειας στον κ. Χατζηδάκη, πριν 10 μέρες από τη διοίκηση της εταιρείας. Τα σχέδια διάσωσης δεν είναι πρωτόγνωρα για την Ελλάδα. Θα ισχύσουν και στην Αμερική, στον Καναδά, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις αερογραμμές, στους υδρογονάνθρακες που έχουμε μόνο εμείς στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι σήμερα σε παραγωγή. Θεωρώ ότι έχουμε βρει ένα ευέλικτο σχήμα όλο αυτό στο διάστημα που προηγήθηκε των 2 μηνών από τότε που άλλαξε η διεύθυνση Energean Καβάλα. Έχουμε βρει ένα ευέλικτο σχήμα με χαμηλό λειτουργικό κόστος για να προχωρήσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι οι τιμές σιγά- σιγά ανακάμπτουν και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Το προηγούμενο φορτίο πωλήθηκε στα 9 δολάρια το βαρέλι, καταλαβαίνετε ότι τα αναμενόμενα έσοδα θα είναι πάρα πολύ μικρά. Για αυτό προσαρμόζουμε τη λειτουργία μας στα νέα δεδομένα τα οποία έχουνε δημιουργηθεί είτε με τον κορωνοϊό, είτε με τις προηγούμενες καταστάσεις που έγιναν μεταξύ Ρωσίας και Σαουδαράβων στην πτώση της τιμής και πιο πολύ και νομίζω ότι έχει βρεθεί και εκεί μια λύση με το χαμήλωμα της παραγωγής έτσι ώστε αυτό συμβαίνει που σήμερα να είναι γεμάτες όχι μόνο οι δεξαμενές των εταιριών που παράγουν πετρέλαιο αλλά και στους ωκεανούς να είναι γεμάτα όλα τα καράβια και να περιμένουν τη στιγμή που θα ανέβει η τιμή για να αρχίσουνε να πουλάνε.
Ερώτηση: Τα χειρότερα πέρασαν, έτσι καταλαβαίνουμε, ειδικά για την τιμή.
Απάντηση: Προς στιγμήν. Γιατί όλα αυτά είναι ρευστά. Στο δείκτη που εμείς πουλάμε 6 δολάρια παρακάτω, η τιμή χθες ήταν στα 34 δολάρια. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα φως αλλά αυτό πρέπει να διατηρηθεί και να μεγαλώσει για να βγαίνει το λειτουργικό κόστος. Χρειάζεται όμως να βγάζουμε και άλλα χρήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε επενδύσεις, να πληρωθούν τα δάνεια και όλα αυτά.
Ερώτηση: Η βοήθεια που ζητά η εταιρεία από τη κυβέρνηση θα δοθεί; Τι λέτε;
Απάντηση: Το βασικό αίτημα είναι να πάρει με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου η εταιρεία ένα δάνειο για να εκπληρώσει τους επενδυτικούς σκοπούς δηλαδή θα συνεχίσει το Ε το οποίο είναι κατά 65% έτοιμο, έχουμε κάνει τρείς γεωτρήσεις μπροστά- μπροστά στην Καβάλα, η πλατφόρμα « Λάμδα» είναι κατά 70% έτοιμη στην Κωστάντζα. Χρειάζονται συμπληρωματικές εργασίες για να έρθει και μετά έχουμε τοποθέτηση αγωγών, καλωδίων, ηλεκτρισμού και του αντίστοιχου εξοπλισμού που χρειάζεται για να τοποθετηθεί.
Ερώτηση: Πότε θα έχουμε οριστικά νέα από πλευράς κυβέρνησης; Πότε θα τα περιμένουμε αυτά;
Απάντηση: Η ενημέρωση που έχω είναι 10 μέρες με δυο εβδομάδες από τώρα.
Περί της Δημωφέλειας
Στο δεύτερο μέρος των δηλώσεων του ο Βαγγέλης Παππάς αναφέρθηκε στον άγονο διαγωνισμό της Δημωφέλειας. Σχολίασε ειδικότερα: «Είπατε χθες ότι είναι απόδειξη ότι ο διαγωνισμός δεν είναι φωτογραφικός το γεγονός ότι ήταν άγονος. Σας απαντώ επί αυτού. Να βάλετε μέσα στο μυαλό σας ότι μπορεί ένας διαγωνισμός φωτογραφικός να καεί στο φιλμ. Να καεί το φιλμ που λένε… Με ρωτάτε αν μπορώ να αποδείξω ότι ο διαγωνισμός ήταν φωτογραφικός. Εγώ πάντα θέλω να υπάρχει ένας αλληλοσεβασμός μεταξύ αυτών που αγαπούν την Καβάλα. Η Καβάλα είναι μια μικρή πόλη. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Όσο υποκριτές και να είμαστε ξέρουμε παρασκηνιακά τι μπορεί να συμβαίνει. Είναι σίγουρο αυτό που σας είπε η κ. Ιωσηφίδου γιατί αυτός ο διαγωνισμός επιχειρήθηκε και πέρσι με ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές. Ο διαγωνισμός προβλήθηκε, προπαγανδίστηκε από συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα οποία πρόσωπα αυτήν την στιγμή δεν είναι στη Δημωφέλεια. Δηλαδή προτίμησαν να φύγουν από τη Δημωφέλεια, από τη σταθερή σχέση εργασιακή σχέση και να κάνουν ένα ελεύθερο επάγγελμα. Επειδή γνωριζόμαστε πολύ καλά, να σεβαστεί ο ένας τον άλλον και να είμαστε ειλικρινείς γιατί πιστεύω αυτό είναι συνεννόηση. Να σέβεται ο ένας τον άλλον, να μην θεωρεί ο ένας ότι είναι πιο έξυπνος από τον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο να βάλουμε τους εγωισμούς μας και το πόσο έξυπνοι είμαστε στην άκρη. Να δουλέψουμε για το καλό της Καβάλας. Εγώ έτσι προσδιορίζω τη συνεννόηση και τη συνεργασία».
Για τις συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε επίσης: «Η αίσθηση μου είναι- γενικά- ότι όταν καταλαμβάνεις μια θέση εξουσίας αρχίζουν και σε πολιορκούν οι μύγες. Δηλαδή έρχονται οι αυλοκόλακες από γύρω κι αρχίζουν να σου παρουσιάζουν το άσπρο- μαύρο και στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι το πώς θα σε εκμεταλλευτούν. Χωρίς να θέλουν να σε βοηθήσουν. Μόνο να θέλουν να βοηθηθούν προσωπικά αυτοί. Εκεί ο ηγέτης πρέπει να διακρίνει ποιοι από αυτούς που έρχονται δίπλα του – όταν καταλαμβάνει μια θέση εξουσίας- ποιοι θέλουν πραγματικά να προσφέρουν. Ποιοι αντίθετα θέλουν να εκμεταλλευτούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις θέλουν να εκμεταλλευτούν. Εκεί ακριβώς χάνεις και το πολιτικό στοίχημα. Αν δεν το αντιληφθείς αυτό και δεν το διαχωρίσεις τότε κινδυνεύεις να καταστραφείς πολιτικά».