Dark Mode Light Mode

Δηλώσεις Ν. Παναγιωτόπουλου για την τρέχουσα επικαιρότητα

Ένα σύνολο επίκαιρων θεμάτων σχολίασε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν η τουριστική κίνηση της Καβάλας, το προσφυγικό ζήτημα και οι εξελίξεις στη ΒΦΛ. Ο καβαλιώτης βουλευτής μας είπε:

ΕΡ: Ποια είναι η αίσθησή σας για τη φετινή τουριστική κίνηση στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας;

ΑΠ: Στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμη ωστόσο προσωπικά διαπίστωσα αυξημένη τουριστική κίνηση. Φυσικά οι επαγγελματίες δεν ενδιαφέρονται τόσο για τον Αύγουστο, που έτσι κι αλλιώς παρουσιάζει ικανοποιητική κίνηση, όσο για την έναρξη και τη λήξη της περιόδου δηλαδή τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί η αισθητή απουσία των Ελλήνων τουριστών, γεγονός αναπόφευκτο λόγω της μεγάλης οικονομικής στενότητας. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει φυσικά το 17% του ΑΕΠ, ακόμη όμως κι αν διπλασιαστεί, το υπόλοιπο ποσοστό θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες δραστηριότητες. Δηλαδή ο τουρισμός μπορεί όντως να είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, παρόλα αυτά έχει εποχιακό χαρακτήρα και δεν αρκεί για να σώσει ολόκληρη την «πατρίδα».

ΕΡ: Συμφωνείτε με την άποψη ότι όσο περισσότερο καθυστερεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προκηρύξει εθνικές εκλογές τόσο ευκολότερα «κλειδώνει» η αυτοδυναμία της ΝΔ;

ΑΠ: Τίποτε δε θεωρώ δεδομένο παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το άπαν και στο παρελθόν αποδείχθηκε ότι μπορούν εύκολα να πέσουν έξω. Εκτιμώ ότι υπάρχει φθορά του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη δεν έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο της, αφού τώρα θα αρχίσουν να καταφτάνουν οι λογαριασμοί εξαιτίας των περικοπών. Απαιτείται πολύ προσπάθεια ακόμη εκ μέρους της ΝΔ ώστε να εξηγήσει στους πολίτες ιδιαιτέρως σύνθετα θέματα. Ενίοτε, οι πολίτες δεν επιθυμούν ν’ ακούσουν και προτιμούν να αφορίζουν συνολικά όλο το πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι κι ένα σημείο που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τις δυνατότητες παραμένοντας στην εξουσία, προβλέπω όμως ότι τον Οκτώβριο θα «τρακάρει» σε τοίχο. Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τις εισφορές του, τους φόρους του, να σηκώσει τα βάρη του. Στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου θα διαπιστωθεί η υστέρηση των εσόδων. Το επερχόμενο φθινόπωρο κοντολογίς θα είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες αλλά κυρίως για την κυβέρνηση.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προβλέψεις για το προσφυγικό πρόβλημα;

ΑΠ: Φαίνεται ότι καρκινοβατεί η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων. Αν ο Ερντογάν αποφασίσει να στείλει νέα κύματα προσφύγων προς την Ελλάδα και την ΕΕ τότε η χώρα μας θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες περιπλοκές. Με δεδομένη τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τον καταυλισμό του Εσκί Καπού στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου, διατυπώνω την ανησυχία μου μήπως τελικά λόγω των εξελίξεων βρεθεί η Καβάλα να φιλοξενεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από το σημερινό ανεκτό σύνολο των περίπου 200 ατόμων. Φοβάμαι λοιπόν ότι το φθινόπωρο θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και με το προσφυγικό θέμα, που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα θα προκαλέσει μια εκρηκτική συγκυρία.

ΕΡ: Ποια εικόνα έχετε σχηματίσει σύμφωνα και με τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις για τη ΒΦΛ;

ΑΠ: Συνεχίσω να υποστηρίζω ότι κάθε πλευρά περιμένει την επίδειξη καλής θελήσεως από την άλλη. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να επανέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οπωσδήποτε, το νέο κύμα απολύσεων δεν είναι δείγμα καλής θελήσεως εκ μέρους της εργοδοσίας. Όταν ο εργαζόμενος παίρνει στα χέρια του την απόλυσή του σίγουρα σκέφτεται να κλιμακώσει τον αγώνα του και όχι να διαπραγματευθεί με την εργοδοσία.

Η στάση των δύο πλευρών έχει σκληρύνει κι εκτιμώ ότι αυτή θα είναι η τελευταία εβδομάδα εντός της οποίας θα μπορέσουν να εκδηλωθούν προσπάθειες συνεννόησης. Την επόμενη εβδομάδα θα εκδικαστεί η εξ αναβολής υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων, άρα θα είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για κινητοποίηση και διαμαρτυρία. Επομένως η εβδομάδα που διανύουμε είναι δύσκολη. Αν και η Αθήνα αδειάζει λόγω του Αυγούστου εγώ θα επιχειρήσω να έρθω σε επαφή με την εταιρεία προκειμένου να ξεκαθαρίσω ότι αυτή είναι η ύστατη ευκαιρία για συνεννόηση.

ΕΡ: Υπάρχει περιθώριο για επίλυση μέσω πολιτικής λύσεως από την κυβέρνηση;

ΑΠ: Θα ήταν θετική μια πολιτική πρωτοβουλία αν και δεν πιστεύω ότι θα εκδηλωθεί κάτι παρόμοιο. Πιστεύω ότι για τη σκλήρυνση της στάσης και των δύο πλευρών ρόλο διαδραμάτισε και η φήμη ότι επίκειται πολιτική λύση. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα έδινε τελεσίγραφο στην εργοδοσία είτε για να τα βρει με τους εργαζόμενους είτε για να αποχωρήσει κατόπιν πιέσεων. Δε θεωρώ ότι υπήρξε ποτέ ανάλογη δυνατότητα. Τέτοιες αντιδικίες δε ξεπερνιούνται μέσα από πολιτική πίεση κάποιου παράγοντα.

Την προσωπική μου άποψη τη διατύπωσα και στους εργαζόμενους και στους συναδέλφους βουλευτές. Κρίνω ότι θα είναι ατελέσφορες οι φήμες κι απλά δημιουργούν κλίμα που ωθεί τους απεργούς στην περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης τους. Η διαφορά μεταξύ απεργών κι εργαζομένων εξελίχθηκε σε τοπικό εμφύλιο κι έτσι το πρόβλημα αγγίζει πλέον όλη την κοινωνία της πόλης, ιδίως εμάς τους αιρετούς. Δύσκολα μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και μόνη λύση είναι η μεταξύ τους συμφωνία για μία ακόμη παρτίδα εθελούσιας εξόδου, αλλά με προϋποθέσεις οικονομικής αποζημίωσης. Ίσως έτσι αποφορτίζονταν η κατάσταση. Σήμερα πάντως ούτε το κλίμα ούτε και οι προοπτικές είναι αισιόδοξα.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Κατά πλειοψηφία αποφάσεις δύο εκδηλώσεων

Επόμενο άρθρο

Ο Αργύρης Καλλιανιώτης σχολιάζει την απαγόρευση αλιείας