Dark Mode Light Mode

Δηλώσεις Τσανάκα Σιμιτσή αφου υπάρχουν νέα για τη Μ.Ε.Α.

Για το θέμα κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε περιοχή του δήμου Καβάλας μίλησαν το πρωί της Τρίτης από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Ειδικότερα, ο κ. Σιμιτσής είχε στείλει επιστολή στη ΔΙΑΜΑΘ, στην προσπάθειά του να ενημερωθεί σχετικά με το σημείο και την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε: « Όσες φορές προσπάθησα να μάθω κάτι από την κ. Τσανάκα δεν τα κατάφερα, διότι ανέφερε διαφορετικά δεδομένα από εκείνα που μας είχε παρουσιάσει ο Βασίλης Λιόγκας όταν είχε παραστεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Πριν από το Πάσχα λοιπόν έστειλα επιστολή στη ΔΙΑΜΑΘ και με καθυστέρηση, αφού μάλιστα τηλεφώνησα προσωπικά στον πρόεδρο της και δήμαρχο Δράμας κ. Μαμτσάκο, έλαβα απάντηση που όμως είναι διφορούμενη. Ενώ είχαν επιλέξει αρχικά τη μέθοδο της βιοξήρανσης, τελικά απροσδόκητα και χωρίς να εξηγούν φαίνεται να προτιμούν τη μέθοδο τη αναερόβιας χώνευσης. Ενδεχομένως όμως η συγκεκριμένη μέθοδος να μη συνάδει με τα απορρίμματα της Καβάλας.

Αναφορικά με το ενδεικνυόμενο σημείο φαίνεται ότι επιλέγουν τη θέση του παλιού λατομείου, εκεί που είχαν φιλοξενηθεί πέρσι οι πρόσφυγες, μεταξύ Άσπρης Άμμου και Χαλκερού. Ακόμη κι αυτό όμως αποτελεί θέμα, διότι δεν εξηγούνται τα κριτήρια βάσει των οποίων επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή. Η επιλογή του χώρου και της μεθόδου επεξεργασίας πρέπει να γίνουν βάσει επιστημονικών κριτηρίων και σύμφωνα με το νόμο. Όλα αυτά όμως ουδέποτε παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Εδώ λοιπόν εντοπίζω τεράστια ευθύνη της δημάρχου, η οποία επέμενε να κατασκευαστεί η ΜΕΑ στη βιομηχανική περιοχή παρά τα όσα λέγαμε. Για ποιο λόγο θα έπρεπε να πληρώσουμε χρήματα στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου ανήκει η βιομηχανική περιοχή και να μην κατασκευαστεί στο ΒΙΟΠΑ που είναι δικό μας;

Τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα θα συνεχίσουν να μεταφέρονται με τον εσφαλμένο και άστοχο τρόπο που επιλέχθηκε, είτε στη Δράμα είτε στη Ξάνθη. Τα οργανικά απορρίμματα που θα υφίστανται επεξεργασία θα μεταφέρονται στη ΜΕΑ. Να θυμίσω ότι εγώ πάλεψα για τη ΔΙΑΜΑΘ σε μία εποχή που υβριζόταν από την κ. Τσανάκα, ο δε κ. Καλανταρίδης τη θεωρούσε διαπλεκόμενη με άτομα όπως ο Μπόμπολας. Πράγματα που εξέφραζαν αφελώς μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Σήμερα ωστόσο είναι υποστηρικτές της ΔΙΑΜΑΘ.

Πάντως, το νομικό πλαίσιο έχει αλλάξει έτσι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε την όποια ΔΙΑΜΑΘ αλλά μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε τη ΜΕΑ. Ο δήμος Καβάλας έχει το περιθώριο να συνάψει προγραμματική σύμβαση με τη ΔΙΑΜΑΘ και να αναλάβει μόνος το σχεδιασμό και την κατασκευή μέσω εργολάβου, προκειμένου στη συνέχεια να την εκμεταλλευθεί.

Αυτή είναι σήμερα μια σκέψη μου που θα πρέπει να τεκμηριωθεί με επιχειρήματα ώστε να την καταθέσω στο δημοτικό συμβούλιο. Διότι αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι διαφοροποιήθηκε το εθνικό πλαίσιο διαχείρισης κι επεξεργασίας απορριμμάτων και κατά συνέπεια μπορεί πλέον ο δήμος να προχωρήσει το θέμα, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΜΑΘ. Οι επικεφαλείς του φορέα είναι συνάδελφοι, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που κρίνονται από τις δημόσιες πράξεις και το δημόσιο λόγο τους. Άρα δεν υπάρχει λόγος να μην τους εμπιστευθώ. Μια τόσο μεγάλη υπόθεση όμως που θα μπορέσει να προσφέρει κι εργασία σε δεκάδες καβαλιώτες έγκειται περισσότερο στην αρμοδιότητα του δήμου Καβάλας και λιγότερο στην αρμοδιότητα της ΔΙΑΜΑΘ».

Άμεση ήταν η απάντηση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, η οποία με ραδιοφωνικές της δηλώσεις επεσήμανε: «Ο κ. Σιμιτσής αποχώρησε από σύσκεψη με τους επικεφαλείς σχετική με το ΒΙΟΠΑ, στο τέλος της οποίας είχαμε συζητήσει και για τη χωροθέτηση της ΜΕΑ. Παρέλαβα ως δήμαρχος μια κατάσταση βάσει της οποίας ο δήμος Καβάλας βρίσκεται δεκαετίες πίσω στον τομέα των σκουπιδιών, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σιμιτσής ήταν αντιπρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ. Έτσι τώρα τρέχω να προλάβω τα δεδομένα, αφού την προηγούμενη δεκαετία στην Ελλάδα εξελισσόταν οι υποθέσεις των ΣΜΑ και των ΚΔΑΥ. Εμείς όμως ούτε ΚΔΑΥ έχουμε αλλά ούτε και αδειδοτημένο ΣΜΑ.

Βέβαια, ο κ. Σιμιτσής επιχείρησε να κατασκευάσει ένα ΚΔΑΥ συνάντησε όμως αντίσταση από την τοπική κοινωνία της Καρβάλης, που μέχρις ενός σημείου έχει και το δίκιο της. Η περιοχή είναι ήδη βεβαρυμμένη με βαριές βιομηχανίες έτσι δε δέχεται το παραμικρό. Μπορεί το ΚΔΑΥ να είναι κάτι που θα ρυπάνει την περιοχή ωστόσο οι κάτοικοι δεν το θέλουν. Οφείλουμε λοιπόν να λάβουμε υπόψη την θέση των κατοίκων.

Εάν επιλεγεί ο χώρος του ΧΥΤΑ για την κατασκευή ΣΜΑ και ΜΕΑ αυτό θα σημαίνει πως όλα τα απορριμματοφόρα του δήμου Καβάλας και του δήμου Παγγαίου θα πρέπει να περνούν μέσα από το Περιγιάλι. Αυτό όμως οφείλαμε να το αποτρέψουμε. Η περιοχή της Άσπρης Άμμου που παλαιότερα είχε μεν επιλεγεί για ΣΜΑ αλλά δεν είχε αδειοδοτηθεί, βρίσκεται σε συγκοινωνιακό κόμβο. Η δε μονάδα θα μπορέσει να καλυφθεί και οπτικά με τη φύτευση δέντρων.

Επίσης, έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ κλειστής κι ανοιχτής μονάδας. Η ανοιχτή μονάδα ήταν εύκολη και θα κατασκευάζονταν πολύ γρήγορα, ωστόσο θα προκαλούσε προβλήματα δυσάρεστων οσμών. Εξάλλου, οι νέες τεχνικές προβλέπουν την κατασκευή κλειστών μονάδων με τη χρήση αναερόβιων τεχνολογιών.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατέβω στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσω παράγοντες και το Βασίλη Λιόγκα, ο οποίος εξαρχής υπερθεμάτισε την κλειστή μονάδα. Το θέμα είναι να προλάβουμε τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων και να εφαρμόσουμε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Πρέπει ν΄ αντικατασταθούν οι σχάρες τους δρόμους του νοσοκομείου

Επόμενο άρθρο

Συνάντηση μελών Σωματείου Πολιτικών Συνταξιούχων