Ο παλαιότερος πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου των ΟΤΑ της περιφερειακής ενότητας Καβάλας είναι ο Δημήτρης Πιπίνης, ο οποίος από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ συνέκρινε τα δεδομένα των καποδιστριακών δήμων με τα σημερινά των καλλικρατικών δήμων, αλλά και εξέφρασε την άποψή του για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος στο πλαίσιο του οποίου η εκλογή του προέδρου θα απαιτήσει παραταξιακές συναινέσεις. Βέβαια, ο κ. Πιπίνης μόλις την περασμένη Κυριακή ευτύχησε να εκλεγεί ως πρόεδρος με μια σχεδόν ομόφωνη επιλογή, αφού επί 22 παρόντων συμβούλων εξασφάλισε τις ψήφους των 21.
Ο Δημήτρης Πιπίνης μας μίλησε για μία μεγάλη διαφοροποίηση των δεδομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Αλλαγές υπήρξαν στις λειτουργίες και στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ, τεράστιες όμως ήταν και οι αλλαγές στον οικονομικό τομέα αφού στο παρελθόν οι δυνατότητες χρηματοδότησης ήταν περισσότερες. Σήμερα και λόγω της παρατεταμένης ύφεσης οι χρηματοδοτήσεις είναι σαφώς μειωμένες, τα δε απαραίτητα κονδύλια εξασφαλίζονται κατόπιν ισχυρών διεκδικήσεων.
Διαφορές ωστόσο ο κ. Πιπίνης διαπιστώνει και στην ποιότητα της συνθέσεως των δημοτικών συμβουλίων, ίσως επειδή οι δύσκολες συνθήκες αποτρέπουν την εμπλοκή αξιόλογων ατόμων που επιθυμούν να προσφέρουν στα κοινά. Όσο συνεχίζεται η νοοτροπία των διαδοχικών θητειών για τους δημάρχους, οι οποίοι δε σταματούν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας, τόσο θα συνεχίζεται και η απροθυμία νέων επιστημόνων να υπηρετήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επιπλέον, αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις αιρετών που σύρονται αναίτια στα δικαστήρια και ταλαιπωρούνται για διάφορες αποφάσεις τους. Οι αρμοδιότητες των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολλές, ενίοτε τα οικονομικά συμφέροντα είναι αντικρουόμενα, η ηρεμία έχει χαθεί εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης κι έτσι προκύπτουν δικαστικές διαμάχες που στέκονται ανασταλτικός παράγοντας για την εμπλοκή νέων ανθρώπων. Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών αποφάσεων να είναι αθωωτική, άρα οι αιρετοί έπραξαν ορθά το καθήκον τους, παρόλα αυτά ο φόβος εμπλοκής παραμένει.
Εξάλλου, μεγάλο είναι και το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των μετακινήσεων για τους αιρετούς, διότι τα έξοδα μεταφοράς βαρύνουν την τσέπη τους ενώ καμία αντιμισθία δεν προβλέπεται για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των δημοτικών επιτροπών. Δεν αποκλείεται πάντως οι δημότες να πιστεύουν πως οι αιρετοί λαμβάνουν παχυλές αμοιβές, κάτι που σαφώς και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το σύστημα της απλής αναλογικής, ο Δημήτρης Πιπίνης εμφανίστηκε δύσπιστος θεωρώντας την εφαρμογή δυσλειτουργική και μάλλον ανέφικτη. Διαβούλευση μπορεί να δρομολογηθεί για το θέμα της απλής αναλογικής ώστε οι συνθήκες να ωριμάσουν αλλά ήδη η ΚΕΔΕ προβάλει τις δικές της αντιρρήσεις.