Ο υπεύθυνος της λειτουργίας της Δομής προσφύγων στο «Ασημακοπούλου» κ. Δημήτρης Ρέμμος μίλησε στην Πρωινή. Βασικά για το γνωστό πρόβλημα των κρουσμάτων και των μέτρων που πάρθηκαν.
Συγκρατημένα αισιόδοξος, έχει συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο. Διαβεβαιώνει ότι γίνεται ότι καλύτερο είναι δυνατό προκειμένου η κατάσταση εντός της Δομής να ελεγχθεί από πλευράς κρουσμάτων.
Η συνέντευξη
Ερ: Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στη Δομή από πλευράς κρουσμάτων;
Απ: Καταρχήν να πω ότι τα ενεργά κρούσματα μέχρι σήμερα (χθες) που έχουμε εντοπίσει στη Δομή είναι 53. Ενεργά σημαίνει ότι δεν έχει περάσει για αυτά το 14ημερο για να πούμε ότι το έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα και είναι καλά οι άνθρωποι αυτοί. Αυτά τα οποία έχουμε εντοπίσει, έχουν περιοριστεί. Όλοι έχουν μπει σε καραντίνα, έχουν δοθεί οδηγίες και έχουμε επιβλέψει όλες τις ανάγκες τις διατροφικές και υγειονομικές που θα μπορούσαν να έχουν έτσι ώστε να μην βγουν από το δωμάτιο τους τις ημέρες που θα είναι σε καραντίνα.
Ερ: Για να είναι εκεί δε χρειάζονται νοσηλεία στο Νοσοκομείο;
Απ: Δε χρειάζονται νοσηλεία. Τους βλέπουνε καθημερινά οι γιατροί και σε οποιαδήποτε επιδείνωση – αν υπάρξει- θα έχουμε και τις ανάλογες κινήσεις.
Ερ: Προς το παρόν πάντως δεν έχουν πάει νοσοκομείο. Μια – δυο περιπτώσεις μόνο και για λίγο.
Απ: Αυτό είναι αλήθεια. Στο Νοσοκομείο βρίσκονται δυο περιστατικά τα οποία βρέθηκαν θετικά. Μία γυναίκα που ήταν έγκυος. Η οποία γεννήσει και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά για την ίδια και το παιδάκι και άνδρας ο οποίος ήταν να εγχειριστεί αλλά τελικά δεν έχει γίνει η εγχείρηση. Δε ξέρουμε τι θα γίνει με αυτό, θα δούμε τις επόμενες ημέρες.
Ερ: Υπάρχουν χώροι για αυτά τα μέτρα της απομόνωσης;
Ερ: Υπάρχουν χώροι. Υπάρχει και απομονωτήριο και θεραπευτήριο. Το έχουμε σχεδιάσει έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε για οποιαδήποτε ανάγκες υπάρχουν εδώ εκ των ενόντων χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις υποδομές.
Ερ: Αυτή η ιστορία πότε ξεκίνησε; Πριν από 15-20 ημέρες;
Απ: Πριν από 20 ημέρες περίπου. Ήταν μια επίσκεψη οικογένειας στην Αθήνα οι οποίοι ήταν οι πρώτοι. Εκ των πραγμάτων διαπιστώθηκαν όταν επανήλθαν στη Δομή, ότι ήτανε θετικοί στον κορωνοϊό. Ξεκίνησε ο συναγερμός, μπήκαν σε απομόνωση. Πρόλαβαν όμως απ` ότι καταλαβαίνουμε να έρθουν σε επαφή με κάποιους άλλους οι οποίοι διέσπειραν τον κορωνοϊό.
Ερ: Μάθαμε ότι αυτή η οικογένεια είναι οικογένεια Αφγανών και ότι πήγανε στην πρεσβεία τους στην Αθήνα για κάποιο λόγο.
Απ: Σωστό. Αυτοί οι άνθρωποι είχανε πάρει επικουρικής προστασίας άσυλο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν τα διαβατήρια της χώρας τους για να μπορέσουν να μετακινηθούν με αυτά τα ταξιδιωτικά έγραφα.
Ερ: Γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα, πως είναι δυνατό να έχουν φύγει από εκεί σαν πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες και να μπορούν να έχουν επαφή με το επίσημο κράτος τους μέσω της πρεσβείας τους.
Απ: Αυτό σημαίνει επικουρική προστασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικουρεί την προστασία που χρειάζονται αυτοί με βάση το δικό τους ταξιδιωτικό έγγραφο.
Ερ: Το καινούριο στοιχείο είναι ο έλεγχος εξόδου που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα συνεχιστεί. Τι ακριβώς είναι αυτός ο έλεγχος;
Απ: Καταρχήν να πούμε ότι δεν είναι κάτι που έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή. Από την Παρασκευή εφαρμόστηκε ένα αυστηρότερο μέτρο αναστολής εξόδου με την υποστήριξη της ΕΛ.ΑΣ. η οποία στην ουσία αστυνομεύει την κύρια είσοδο και έξοδο της δομής. Εδώ πρέπει να πούμε ότι έχουμε δει βανδαλισμούς σε ορισμένα σημεία της περίφραξης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ίσως και από εκεί να επιχειρούν να βγαίνουν έξω. Προσπαθούμε αυτό να το περιορίσουμε. Κάνουμε κάποιες ενέργειες και θα δούμε τι θα απαντήσει και το Υπουργείο που στην ουσία έχει και το ταμείο ας το πούμε έτσι και μπορεί να κάνει κάποιες δαπάνες για τη Δομή.
Ερ: Σκέφτεστε να απευθυνθείτε και σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι;
Απ: Το έχουμε κάνει ήδη. Έχουμε κάνει το αίτημα μας και θα θέλαμε όταν φεύγουμε εμείς από εδώ να μπορούν οι άνθρωποι της σεκιούριτι να εποπτεύουν το χώρο γιατί δεν αστυνομεύει κανείς τίποτα ώστε να μπορούμε να σπάσουμε τις κοινωνικές συναθροίσεις και τις επισκέψεις. Το πρόβλημα μας και ο στόχος μας είναι οι εργαζόμενοι εδώ να είναι όλοι ασφαλείς και να μπορέσουμε να μείνουμε ασφαλείς έτσι ώστε να μην διασπείρουμε το πρόβλημα και στην έξω κοινωνία. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν δει τους γονείς τους πολύ καιρό, καταλαβαίνετε ότι αυτό το πράγμα είναι πάρα πολύ σύνθετο αντικείμενο και προσπαθούμε να το κρατήσουμε όπως πρέπει γιατί στην ουσία είμαστε μια εστία υπερμετάδοσης εδώ και πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο και κάθε κόστος να το κρατήσουμε.
Ερ: Στο πίσω μέρος των κτιρίων υπάρχει μια τρύπα στα σύρματα της περίφραξης. Για να κλείσει αυτό το συρματόπλεγμα είναι τόσο περίπλοκη η κατάσταση, πρέπει ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης (ΔΟΜ) να πληρώσει και να κλείσει το συρματόπλεγμα.
Απ: Ναι ακριβώς είναι έτσι. Το βασικό ποιο είναι; Προσπάθησα μόνος μου να το κάνω, το έκανα κάνα δυο φορές αλλά πάλι απότομα άνοιξε. Δυστυχώς δεν έχουμε προλάβει ακόμη να κάνουμε την περίφραξη που προβλέπει το Υπουργείο. Πιστεύουμε ότι αυτή η περίφραξη θα μπορέσει να αποτελέσει μια πολύ καλή υποδομή έτσι ώστε να περιορίσει οποιεσδήποτε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ερ: Αυτή τη στιγμή πόσα άτομα φιλοξενούνται στη δομή;
Απ: Η χθεσινή καταγραφή είναι 983. Αυτός ο αριθμός μεταβάλλεται, φεύγουν και έρχονται. Να πούμε ότι έχουμε εξόδους που είναι περιορισμένοι και ελεγχόμενοι.
Ερ: Έχετε ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να γίνουν κατεδαφίσεις; Έγινε μια συνάντηση προ ημερών μεταξύ Μουριάδη και Μηταράκη και εκεί υποτίθεται ότι άνοιξε ο δρόμος για κάποιες κατεδαφίσεις. Για κάποιον καινούριο δρόμο. Έχετε μάθει κάτι για αυτό;
Απ: Έχουμε μάθει από το Δήμο για το σχέδιο. Εκ των πραγμάτων θα μιλάμε για μια σταδιακή μείωση της δομής μας, διότι πρέπει να μαζευτούμε σε ένα μικρότερο χώρο. Ακόμη δεν έχουμε πάρει σαφείς οδηγίες για το πώς θα γίνει αυτό. Σίγουρα ο δρόμος αυτός έχει μια απόσταση χρονική 3-4 χρόνων για να γίνει οπότε μέσα σε αυτό το διάστημα πρέπει εμείς να συμμαζευτούμε κάπως.
Ερ: Τι έγινε με το θέμα του γραφείου ασύλου από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα; Έρχεται το γραφείο ασύλου στην Καβάλα; Θα κάνει το δικό της γραφείο ασύλου η Καβάλα;
Απ: Το Υπουργείο με ενημέρωσε ότι θα γίνει. Δεν έχει μπει ο χρονικός ορίζοντας ο οποίος θα γίνει αλλά με το σχέδιο αυτό του ανασχεδιασμού της Δομής εγώ πιστεύω ότι θα προβλέψουν χώρο και για αυτό. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του ανασχεδιασμού και πάρουμε τις σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο θεωρητικά θα προβλέψουμε και χώρο για το γραφείο. Το γραφείο της Αλεξανδρούπολης χρειάζεται στον Έβρο.
Ερ: Είμαστε Τρίτη πρωί (χθες) και ελπίζετε να μείνουμε στο υφιστάμενο μέτρο αν ελεγχθεί η κατάσταση και να μην χρειαστεί κάτι χειρότερο;
Απ: Το πρόβλημα μας είναι ότι σε μια εβδομάδα ξεκινάει το Ραμαζάνι και θα έχουμε άλλους είδους θέματα. Ότι προλάβουμε και περισώσουμε μέχρι τότε, στην ουσία θα είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Να δούμε πως θα το ελέγξουμε, πως θα το περιορίσουμε. Ξέρετε ότι τον άνθρωπο δεν μπορείς να τον περιορίσεις, δηλαδή δεν μπορείς να περιορίσεις κοινωνικές συναθροίσεις και άλλωστε για αυτό βλέπουμε τα κρούσματα έξω να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα μέσα που διαθέτουμε.