Φέτος τον Μάρτιο και στο πλαίσιο ωρίμανσης του έργου, η μελετητική ομάδα (Σοφία Κιρτάζογλου, Πολυάννα Φραγγίδου, Μαρία Χατζηβασιλειάδου, Μαρία Καρακεσίσογλου) παρουσίασε την πρόταση της για την ανάπλαση της πλατείας των Ποταμουδίων.
Μια σημαντική παρέμβαση που φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί γρήγορα. Πιο γρήγορα απ’ ότι θα περίμενε κάποιος. Είναι πολύ πιθανό το έργο να αρχίσει ως το Καλοκαίρι, σίγουρα θα αρχίσει εντός του 2023. Πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας ενέκρινε ομόφωνα το επόμενο στάδιο του, τη διακήρυξη του.
Τους όρους δημοπράτησης και τα τεύχη δημοπράτησης. Άρα το έργο θα δημοπρατηθεί σχετικά σύντομα. Έχει προϋπολογισμό 736.000 ευρώ περίπου. Στο ποσό περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Τα χρήματα προέρχονται όλα από το Πράσινο Ταμείο και τα πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών.
Οι γρήγορες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην προκειμένη περίπτωση φυσικά και δεν είναι συνηθισμένες. Οφείλονται στην ετοιμότητα του Δήμου από πλευράς μελετών και στην έγκαιρη ανεύρεση της χρηματοδότησης. Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν ήταν ολοκληρωμένες και σε αυτές στηρίχθηκαν τα επόμενα βήματα που έγιναν.
Οι βασικοί στόχοι του έργου όπως παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο είναι οι εξής:
- Η μετατροπή της περιοχής σε χώρο πιο φιλικό και ασφαλή, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Η δυνατότητα διαίρεσης του χώρου σε υποπεριοχές, ώστε να χρησιμοποιείται από διαφορετικούς χρήστες ταυτόχρονα.
- Η εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και εκπαιδευτική των παιδιών.
- Η βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής.
- Η βελτίωση της λειτουργικότητας.
- Η ενίσχυση της ασφάλειας.
- Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των κατοίκων.
- Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος – μικροκλίματος της περιοχής με εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού.
- Η βελτίωση της αστικής κινητικότητας με ιδιαίτερη μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Το έργο περιλαμβάνει:
- Ανασχεδιασμό όλου του χώρου με την αναδιάταξη των χρήσεων.
- Αντικατάσταση των υλικών με άλλα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και προς τους χρήστες.
- Βελτίωση του αστικού εξοπλισμού (καθίσματα, φωτιστικά, χρώματα, παιχνίδια).
- Αύξηση του πρασίνου.
- Σχεδιασμό του χώρου, ώστε το παιχνίδι να μην περιορίζεται στους συμβατικούς τρόπους, αλλά να απλώνεται σε όλη την έκταση, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν τα δικά τους παιχνίδια και να χρησιμοποιήσουν το χώρο με το δικό τους τρόπο και την κατασκευή ράμπας ώστε να εξυπηρετούνται ΑμεΑ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανάδειξη του αναδόχου του έργου θα πρέπει να ρυθμιστεί ο τρόπος εκτέλεσης των εργασιών μιας και η πλατεία είναι η αυλή του 11ου Δημοτικού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλεγεί διαδικασία όπου τα έργα θα γίνονται σε μια περιοχή και η υπόλοιπη θα παραμείνει στη διάθεση του σχολείου για τις καθημερινές του ανάγκες.