Στο πλαίσιο του προγράμματος CURE+, πραγματοποιήθηκαν τρία διαδικτυακά σεμινάρια τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Ιούνιο του 202 με στόχο την μεταφορά της γνώσης που αποκτήθηκε από τις εκπαιδευτικές συναντήσεις του έργου σε επιτυχημένα Κέντρα Δημιουργικής Επανάχρησης της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα CURE+ Centers for Urban Resources, Reuse and Remanufacture είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων μέσω της προώθησης της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικής οικονομίας.
Tο πρόγραμμα υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τον Δήμο της Ρίγας (που ηγείται του σχήματος), τον Δήμο του Tartu (Εσθονία), το πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ- Εφαρμοσμένων Επιστημών και την Σχολή Μηχανικών και Σχεδιασμού της Elisava στην Βαρκελώνη (Ισπανία) χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία European Climate Initiative (EUKI).
Τα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) με θέμα “Train the trainer” εστίασαν αποτύπωση της υφιστάμενη κατάσταση στα Κέντρα Δημιουργική Επανάχρησης στην Ευρώπη και την ανάδειξη καλών πρακτικών με σκοπό την μεταφορά γνώσης.
Αναλυτικότερα, το πρώτο σεμινάριο με τίτλο «παράγοντες επιτυχίας για τα Κέντρα Δημιουργικής Επανάχρησης» πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου, στο οποίο ο κ. Frazen Tolentino-Zondervan από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ παρουσίασε τα αποτελέσματα της βασικής μελέτης που έγινε για τις τέσσερις πόλεις του έργου (Καβάλα, Τάρτου, Ρίγα και Βαρκελώνη) καθώς και το πλαίσιο με το οποίο αυτές συλλέγουν και διαχειρίζονται τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων.
Εν συνεχεία, ο Διευθυντής κος. Arjan Nihot του Κέντρου Δημιουργικής Επανάχρησης (ΚΔΕ) De Terugwinning (Ολλανδία) και ο Διευθυντής του Κέντρου Δημιουργικής Επανάχρησης Återbruket (Σουηδία) κος. Andreas Hadzikostas μοιράστηκαν εμπειρίες από την σύσταση και λειτουργία των κέντρων τους καθώς και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν.
Το δεύτερο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 2024 και είχε ως στόχο την παρουσίαση των τρόπων λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Επανάχρησης (URCs). Η συνάντηση ξεκίνησε με την κα. Isabel Ordóñez, η οποία παρουσίασε τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες του έργου σε διάφορα αστικά κέντρα επαναχρησιμοποίησης πόρων στις χώρες της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος CURE+.
Ακολούθως, η κα. Corinna Vosse (Kunst-Stoffe, Γερμανία) και οι κα. Marinka Vovk και κα. Marin Zver (Κέντρο Ponovne Uporabe, Σλοβενία) παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τις χώρες τους σχετικά με την επιτυχή διαχείριση αστικών αποβλήτων, επισημαίνοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν.
Το τρίτο και τελευταίο σεμινάριο της σειράς “Train the trainer” ετιάζε στις πολιτικές προκλήσεις των URCs πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2024. Στη διάρκεια της παρουσίασης, εξετάστηκαν θέματα που αφορούσαν τις τρέχουσες προκλήσεις που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο των πόλεων που συμμετέχουν στο έργο.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, η κα. Χριστίνα Παρασκευοπούλου για τον Δήμο Καβάλας αναφέρθηκε στο πλαίσιο πολιτικής για τη διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στις τέσσερις πόλεις του έργου και παράλληλα παρουσιάστηκαν οι δείκτες ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων στις 4 χώρες.
Ο κ. Jurn Quadt παρουσίασε το De HER (Ρότερνταμ, Ολλανδία), έναν συνδυασμό κέντρου ανακύκλωσης απορριμμάτων και co- working space για σχεδιαστές και κατασκευαστές στο Ρότερνταμ., ενώ ο κ. Alfred Güell παρουσίασε το Recursos Urbanos (Βαρκελώνη, Ισπανία), εστιάζοντας στις πολιτικές και κανονιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κέντρα τους.
Τα παραπάνω διαδικτυακά σεμινάρια που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος CURE+ συνέβαλαν σημαντικά στην ενίσχυση της γνώσης και της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινότητες.
Το πρόγραμμα CURE+ συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας European Climate Initiative (EUKI) 2022.
Περισσότερες πληροφορίες για τα εν λόγω webinars αλλά και την πορεία του έργου μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα του έργου: https://www.euki.de/…/euk…/cure-centres-for-urban-reuse/.
πηγή: Δήμος Καβάλας