Dark Mode Light Mode
Η Οδύσσεια ενός ψηφιακού γράμματος
Δήμος Καβάλας: Δημιουργία Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και της Διασποράς φυλετικού μίσους
Αθωώθηκαν υπεύθυνος και πελάτες καφενείου: Δεν έπαιζαν πόκερ με λεφτά, έκαναν προπόνηση!

Δήμος Καβάλας: Δημιουργία Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και της Διασποράς φυλετικού μίσους

Εβδομάδα εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής “Η εξόντωση των Εβραίων της ΑΜΘ – 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα στην Τρεμπλίνκα” / Υπογραφή καταστατικού για τη δημιουργία Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και της Διασποράς φυλετικού μίσους – Προβολή ντοκιμαντέρ “Οι Εβραϊκές κοινότητες της ΑΜΘ”


Το βράδυ του Σαββάτου, 4 Μαρτίου 2023, στη Μεγάλη Λέσχη, μερικές δεκάδες μέτρα από τις καπναποθήκες που, ακριβώς πριν από 80 χρόνια, οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες, κατ’ εντολή των Γερμανών Ναζιστών, συνέλαβαν τους Εβραίους της Καβάλας για το ταξίδι χωρίς γυρισμό, εννέα Δήμοι ίδρυσαν το Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και της Διασποράς Φυλετικού Μίσους.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη αίθουσα και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, συνυπέγραψαν το Καταστατικό του Δικτύου, που θα φέρει τον διακριτικό τίτλο «Πύλη Δημοκρατίας», ως εκπρόσωποι των Δήμων ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο αντιδήμαρχος Δράμας, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, ο αντιδήμαρχος Ορεστιάδας, Βαγγέλης Μαρασλής, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Σερρών, Χρυσάνθη Παλάζη, και ο Δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, ενώ δεν κατέστη δυνατή η εκπροσώπηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που θα συμμετάσχει στο Δίκτυο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Φιλίπων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ιστραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δανιήλ Μπεναρδούτ, ο Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, δόκτωρ Έντουαρτ Κοπόβκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς και εκπρόσωποι των Εβραϊκών Κοινοτήτων Καβάλας, Λάρισας, Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Η επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ που έγινε πρόσφατα και αναφέρεται στις εβραϊκές κοινότητες των πόλεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο και την πορεία προς την εξόντωσή τους.

Σκοποί του δικτύου

Σύμφωνα με το Καταστατικό «Σκοπός μας είναι, να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και τη νοσταλγία για τον φασισμό, τα βδελυρά τούτα κακά που απειλούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια των δημοκρατιών μας, μέσω σχεδιασμού του Δικτύου των πόλεών μας, με εκδηλώσεις και ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, που θα αναδεικνύουν τα αποτρόπαια γεγονότα που οδήγησαν στην σχεδόν ολοσχερή εξαφάνιση των συμπολιτών μας εβραϊκού θρησκεύματος στις αρχές της δεκαετίας του 1940 κατά τη διάρκεια της γερμανο- βουλγαρικής κατοχής, ώστε να καταστεί κοινή συνείδηση όλων των συμπολιτών μας και κυρίως των νεότερων γενεών, η ομόθυμη αντίθεση και καταδίκη στην απάνθρωπη μεταχείριση, στο μίσος κάθε μορφής και ιδίως στο ρατσιστικό, καθώς επιδίωξή μας είναι οι επόμενες γενιές να μην ζήσουν, και να μην συμβούν ποτέ ξανά, τα όσα τραγικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».

Σημειώνεται ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες φορείς, εκτός των δικών τους εκδηλώσεων, να αναπτύσσουν δραστηριότητες από κοινού με άλλα μέλη του Δικτύου, το οποίο θα λειτουργεί υπό τη μορφή Αστικής Εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ως πρώτη έδρα για τον 1ο χρόνο λειτουργίας του ορίστηκε ο Δήμος Καβάλας.

Ομιλίες

Δήμος Καβάλας

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι «το καταστατικό για τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων απηχεί σε μεγάλο βαθμό την ευδιάκριτη ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει τις πολιτικές που προάγουν την πολυ-πολιτισμικότητα, την αποδοχή της ετερότητας και την υπέρβαση του εθνοκεντρισμού, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας.

Την περίοδο που δοκιμάζονται οι αντοχές της κοινωνίας και ανατρέπονται οι πάσης φύσεως βεβαιότητες, οι πολίτες και εννέα Δήμοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, αποτελούν τη φωνή της λογικής, κόντρα στους νοσταλγούς ολοκληρωτικών καθεστώτων και τους θιασώτες διαχωριστικών γραμμών. Αυτή ήταν πάντοτε η στάση μας. Αυτή είναι διαχρονικά η πεποίθηση μας. Σταθερά, επίμονα, απαρασάλευτα».

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ήρθε η ώρα να πούμε ξανά την ιστορία μας, με περισσότερες λεπτομέρειες. Χωρίς φόβο και μακριά από την παγίδα των υπερβολών. Έχουμε την υποχρέωση να φέρουμε στην επιφάνεια τις άγνωστες πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των προγόνων μας.

Με την υπογραφή των ειδικών και όσων έμαθαν να μη κρύβονται στο σκοτάδι. Τούτες οι σκέψεις, μας παραπέμπουν στη ρήση του εθνικού μας ποιητή, Γιάννη Ρίτσου: “Εμείς δεν ξέρουμε τι είναι η ομίχλη. Εμείς που λες, όλα τα φτιάχνουμε στο φως”».

Στην αρχή της ομιλίας του έκανε εκτενή αναφορά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, για τα θύματα του οποίου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, στα οποία συγκαταλέγεται και ο συντοπίτης Ιορδάνης Αδαμάκης, καθώς και στον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή που «σφράγισε με την παρουσία και τη συνολική του προσφορά το κίνημα κατά του Αντισημιτισμού και έβαλε τα ισχυρά θεμέλια για τη μεταλαμπάδευση απόψεων και ιδεών που βρίσκονται σταθερά απέναντι από κάθε είδους φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις», όπως είπε.

Μητροπολίτης ΦΝΘ Στέφανος

«…Οι Έλληνες, σε οποιασδήποτε μορφές τέτοιας εγκληματικότητας πάντα ήταν ενωμένοι και στάθηκαν σε όλους και για όλα. Οι Εβραίοι που οδηγήθηκαν στο θάνατο από κάποιους που δεν σεβάστηκαν ούτε τον εαυτό τους και αιματοκύλησαν όλη την Ευρώπη.

Δυστυχώς τέτοιες μορφές ανθρώπων βίας και ρατσισμού βρίσκονται μέχρι σήμερα στη ζωή όλων των πολιτισμών, δηλητηριάζουν νέους ανθρώπους. Το να αγαπάς την πατρίδα σου είναι ηρωικό, το να την εκμεταλλεύεσαι, όμως, και να θυσιάζεις τα ιδανικά των προγόνων σου για την ελευθερία, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ομόνοια, χάρη στη δική σου καταστροφικής και διεστραμμένης προσωπικότητας, είναι τραγικό».

Πρέσβης Ισραήλ

Ο κ. Κατς μίλησε για τις εβραϊκές κοινότητες στην περιοχή, για τους 1484 Καβαλιώτες, που ήταν μεταξύ των 67.000 Ελλήνων στο σύνολο των 6 εκατομμύριων Εβραίων, που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης.

Συνεχάρη τον Δήμο Καβάλας για το μνημείο που έστησε το 2015 και την σημερινή διοίκηση του κ. Μουριάδη γιατί προωθεί την ενεργή μνήμη για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, που είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Καβάλας μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις που στέλνουν ηχηρό μήνυμα εναντίον του αντισημιτισμού.

Δήμος Διδυμοτείχου

Ο κ. Χατζηγιάννογλου είπε πως «είμαστε, από την ίδια την ιστορία, η δύναμη που θα προσπαθήσει, με το Δίκτυο, να αναδείξει το μαρτύριο που πέρασε ο εβραϊκός λαός και να αποδείξουμε ότι στο μέλλον θα είμαστε μια καλύτερη κοινωνία με συνοχή και αγάπη».

️Δήμος Δράμας

Ο κ. Χαραλαμπίδης είπε πως ο Δήμος Δράμας θα είναι στην πρώτη γραμμή κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και αμφισβήτησης της Ελευθερίας. Χρέος μας να εργαστούμε για την αφύπνιση, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό για έχει νόημα το «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Δήμος Κομοτηνής

Ο κ. Γκαράνης χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα ίδρυσης του Δικτύου, «που διατρανώνει τη θέληση του Δήμου και των πολιτών μας να αντισταθούμε στην ιστορική λήθη».

Δήμος Ξάνθης

Ο κ. Τσέπελης τόνισε ότι ενωμένοι, μέσω του Δικτύου, «θα πρέπει να μεταφέρουμε στους νέους ότι τέτοιου είδους πράξεις δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ ξανά».

Δήμος Ορεστιάδας

Ο κ. Μαρασλής ευχήθηκε το Δίκτυο να γίνει το μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Δήμος Σερρών

Η κα. Παλάζη υπογράμμισε ότι μέσω του Δικτύου «θα πρέπει να κάνουμε πράξη την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους που αποτελεί σύγχρονη μάστιγα».

Δήμος Σουφλίου

Ο κ. Καλακίκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Δίκτυο θα επιτύχει τους σκοπούς του.

Χαιρετισμοί

Χαιρέτησαν, έδωσαν εύσημα στους Δημάρχους για την ίδρυση του Δικτύου, δήλωσαν «πιστοί συνεταίροι του» και ευχήθηκαν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δανιήλ, Μπερναρδούτ, η διευθύντρια του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ελληνοεβραϊκών Κοινοτήτων του Ισραήλ, Σαρόν Σέλα και ο Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, δόκτωρ Εντουαρτ Κοπόβκα, ο οποίος ζήτησε από τους δημάρχους να βρουν τα ονόματα όσων χάθηκαν στην Τρεμπλίνκα για να σκαλιστούν σε μνημείο στον τόπο του εγκλήματος και κάλεσε πολίτες, μαθητές και δημοσιογράφους να επισκεφθούν το Μουσείο.

Ντοκιμαντέρ

Η επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ντοκιμαντέρ-αφιερώματος στις εβραϊκές κοινότητες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, την ιστορία και την κατάληξή τους, για το οποίο μίλησαν οι δημιουργοί του Ιωσήφ Μεβοράχ και Λευτέρης Κουκουτίνης.

πηγή: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Η Οδύσσεια ενός ψηφιακού γράμματος

Επόμενο άρθρο

Αθωώθηκαν υπεύθυνος και πελάτες καφενείου: Δεν έπαιζαν πόκερ με λεφτά, έκαναν προπόνηση!