Συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δημαρχείο, για 18η φορά από την αρχή του έτους, η Δημοτική Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Λόγω της συνέντευξης τύπου που δίνονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων, η συνεδρίαση έγινε σε άλλο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου. Ήταν μία συνεδρίαση πολύ ενδιαφέρουσα, ειδικά στα θέματα που αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Οι περισσότερες υποθέσεις που απασχόλησαν την επιτροπή ήταν γνωστές στα μέλη της, από προηγούμενες συνεδριάσεις. Σ΄ ένα μάλιστα από αυτά προέκυψε διαφωνία, διαφορετική εκτίμηση και γνωμοδότηση ανάμεσα στην υπηρεσία του Δήμου και τη νομική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Δηλαδή για τα καταστήματα στην ακτή της Καλαμίτσας, άλλη ήταν η πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας κι άλλη η γνωμοδότηση των δικηγόρων του Δήμου Καβάλας.
Η συνεδρίαση έγινε με την παρουσία ενός δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, του Θόδωρου Μουριάδη, ενώ υπήρχε σε αυτήν ένα έκτακτο θέμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, η χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστήματος διάθεσης τροφίμων, ποτών, άρτου, στην περιοχή των Κρηνίδων. «Σήμερα έχουμε αρκετά και δύσκολα θέματα», είπε στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζήσης Μπόνιας.
Το πρώτο δύσκολο θέμα που συζητήθηκε δεύτερη φορά, είχε σχέση με το ενδεχόμενο ανάκλησης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων που βρίσκονται στην Ακτή της Καλαμίτσας.
Η Υπηρεσία που ασχολείται με το θέμα επιμένει ότι οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων πρέπει να ανακληθούν, διότι δεν υπάρχει δήλωση συναίνεσης του ιδιοκτήτη, εφόσον αυτός έχει αλλάξει. Ταυτόχρονα η υπηρεσία σημειώνει ότι για την υπόθεση των καταστημάτων στην Ακτή της Καλαμίτσας, ενδιαφέρεται και η Διεύθυνση Υγείας. Ο Ζήσης Μπόνιας διάβασε τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας. Ο δικηγόρος Μάριος Παπαράλης γνωματεύει ότι μπορεί να συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση με αλλαγή του εκμισθωτή, αφού τα καταστήματα νοικιάζει στους επαγγελματίες όχι ο Δήμος Καβάλας, αλλά η εταιρία ακινήτων του δημοσίου, μία εταιρία που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς αναδιοργανώνεται κι όπως είπαν παρόντες επαγγελματίες, αυτοί που έχουνε τις επιχειρήσεις τους στην Καλαμίτσα, αναζήτησαν εκπρόσωπο κι αρμόδιο στην ΕΤΑΔ, αλλά δεν μπόρεσαν να βρούνε κανένα.
Μπροστά σ΄ αυτό το αδιέξοδο η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να παραπέμψει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι ωστόσο δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι το «γόρδιο δεσμό» μπορεί να τον λύσει το δημοτικό συμβούλιο. Κι αυτό άλλωστε θα βρεθεί μπροστά σε μια διάσταση απόψεων, αφού άλλα εισηγείται η αρμόδια υπηρεσία κι άλλα γνωματεύει η νομική υπηρεσία του Δήμου.
Δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έκλεισαν, συμμορφώνονται, έτσι επί των θεμάτων που τα αφορούσαν δεν πάρθηκε απόφαση. Δόθηκε σε αυτά χρόνος, προκειμένου να ελεγχθούν όπως πρέπει, δηλαδή να γίνει καινούριος έλεγχος από τη Διεύθυνση Υγείας.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής ξανασυζητήθηκε το θέμα της επιβολής προστίμου και σφράγισης παιδότοπου. Πρόκειται για ένα γνωστό περίπλοκο ζήτημα, για το οποίο η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τεθεί υπόψη του δημοτικού συμβουλίου. Μπόνιας και Καζανίδης ζήτησαν το θέμα ν΄ απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο, Μουριάδης και Μπαλτζίδου ζήτησαν να μην επιβληθεί πρόστιμο και να μην κλείσει ο παιδότοπος. Η κα Μαρία Κλωνάρη δήλωσε απλώς την παρουσία της.
Σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και προηγούμενη απόφαση επί του ίδιου θέματος, υπήρξε ένα μόνο καινούριο δεδομένο, το οποίο ο δικηγόρος του επαγγελματία αμφισβήτησε. Η επιτροπή ελέγχου παιδοτόπων, ζήτησε από την επιτροπή ποιότητας ζωής να ξαναδεί το θέμα στη βάση της αρχικής εισήγησης, διαφορετικά γράφει η επιτροπή ελέγχου παιδοτόπων θα κάνει έλεγχο στον παιδότοπο, υπονοώντας ότι σ΄ αυτόν τον έλεγχο ο εν λόγω παιδότοπος θα βρεθεί να λειτουργεί χωρίς άδεια. Μάλιστα κοινοποιεί το έγγραφό της, η επιτροπή ελέγχου παιδοτόπων και στον εισαγγελέα.
Ο συνήγορος του επαγγελματία είπε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία, ζήτησε να μην αλλάξει η απόφαση που πήρε σε προηγούμενη της συνεδρίαση η επιτροπή. Ο κ. Μουριάδης είπε ότι το έγγραφο της επιτροπής ελέγχου παιδοτόπων, τον θίγει. «Είναι απάνθρωπο να βάλουμε πρόστιμο στον επαγγελματία» συμπλήρωσε ο κ. Μουριάδης. Ζήτησε ν΄ αλλάξει η άδεια του παιδότοπου που ως γνωστό και από λάθος είναι άδεια αναψυκτηρίου σε παιδότοπο κι όχι άδεια παιδότοπου, χωρίς να κλείσει το κατάστημα και χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο. Ο Θ. Μουριάδης αναρωτήθηκε, «έχει τη γενναιότητα ο Δήμος Καβάλας ν΄ αναγνωρίσει ότι ο παιδότοπος έπρεπε να έχει άδεια;».
Ο συνήγορος που παρίστατο στη διαδικασία προέτρεψε τα μέλη της επιτροπής να ασχοληθούν και με τις πιθανές ευθύνες της υπηρεσίας, εννοώντας ότι για τη λάθος άδεια του παιδότοπου, έτος 2008, ευθύνεται η υπηρεσία και όχι ο επαγγελματίας.
—
—
—