Η γνωστή ιστοσελίδα aftodioikisi.gr έδωσε στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα ηλεκτρονικής έρευνας/δημοσκόπησης που έκανε στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.
Αναφέρονται επιδόσεις κομμάτων και προτιμήσεις σε υποψήφιους βουλευτές των 3 μεγαλύτερων κομμάτων:
Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μάιος 2023 (α΄μέρος).
Μεθοδολογικές παρατηρήσεις
Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις βουλευτικές και στις περιφερειακές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 28 Απριλίου έως 8 Μαΐου 2023.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 960 ερωτηματολόγια, δείγμα το σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.
Πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του 2023
Ως προς την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023, η έρευνα κατέγραψε σημαντική μείωση του ποσοστού της ΝΔ και μικρότερη μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίξεις που οδηγούν στην εκτίμηση ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτήν που καταγράφηκε στις εκλογές του 2019 (και η οποία έφτασε τις 13% υπέρ της ΝΔ).
Η μείωση της διαφοράς δείχνει να είναι αποτέλεσμα της συγκριτικά χαμηλότερης συσπείρωσης της ΝΔ (73%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (80%). Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ της τάξης του 5%-6%, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να ενισχύεται κατά 20% και να φτάνει στο 14.0%.
Σημειώνεται ότι οι εισροές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων από το ένα στο άλλο είναι της τάξης του 6%-8% και αλληλοαναιρούνται. Τα τρία μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25) καταγράφονται σε χαμηλά ποσοστά, χαμηλότερα από αυτά που καταγράφονται σε άλλες περιοχές της χώρας.
Για την Ελληνική Λύση παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού της σε σύγκριση με το 2019, καθώς το κόμμα εμφανίζει σημαντικές διαρροές και προς το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (το οποίο και μετρήθηκε ως επιλογή έως την επομένη ημέρα της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές και έφτασε στο 4.0%), και προς την Εθνική Δημιουργία των κ.κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη, η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά στις έρευνες του aftodioikisi.gr σε ποσοστό που
αντιστοιχεί στο όριο εισόδου στο κοινοβούλιο (3.0%).
Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται υπεροχή της ΝΔ σε όλες τις κατηγορίες ηλικιών και μόρφωσης, παρότι η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους κάτω των 34 ετών και στους αποφοίτους πανεπιστημίου είναι οριακή και εντός ορίων του σφάλματος.
Εκ των υπολοίπων κομμάτων, μόνο το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζει διακύμανση από τη μία κατηγορία στην άλλη, με το ποσοστό του να εκτοξεύεται στο 7.0% μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 17-34 ετών και στο 10.0% μεταξύ των αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Δημοτικότητα προσώπων που δραστηριοποιούνται πολιτικά στις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση σταυροδοσίας για τους υποψηφίους βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων σε κάθε μία από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας).
Το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στην κατανομή των τεσσάρων εδρών στις περιφέρειες Έβρου και Καβάλας, όπου στις εκλογές του 2019 η ΝΔ εξέλεξε από τρεις βουλευτές έναντι ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του εκλογικού συστήματος που προέβλεπε την παραχώρηση εδρών ως bonus στον τότε νικητή των εκλογών, τη ΝΔ.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια εδρών από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, συναρτήσει βεβαίως και των ποσοστών που θα λάβουν τα δύο κόμματα ανά περιφέρεια.
Στις άλλες περιφέρειες, οι τρεις έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν από μία σε καθένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, όπως και το 2019, πολύ περισσότερο που τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αυξηθούν στις φετινές εκλογές
Καβάλας
Στην τετραεδρική περιφέρεια της Καβάλας, μοιάζει βέβαιη η ανακατανομή των εδρών από τρεις για τη ΝΔ και μία για τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο έδρες για καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, λόγω της αλλαγής του εκλογικού συστήματος.
Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται σαφές προβάδισμα του κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είχε πρωτεύσει και στις εκλογές του 2019 στο ψηφοδέλτιο του κόμματος με αρκετά μικρότερο ποσοστό σταυρών πάντως (70% των σταυρών σύμφωνα με την παρούσα έρευνα 40% των ψήφων της ΝΔ που είχε συγκεντρώσει το 2019) (βλ. Πίνακα 15).
Δεν είναι καθαρή η δεύτερη θέση, η οποία θα οδηγήσει και στην εκλογή στις φετινές εκλογές, καθώς οι κ.κ. Λαζαρίδης και Πασχαλίδης συγκεντρώνουν το
28% και 24% των σταυρών. Το 2019, οι δύο αυτοί υποψήφιοι είχαν λάβει την τρίτη και τη δεύτερη θέση αντιστοίχως, συγκεντρώνοντας περίπου το 30% των σταυρών ο καθένας τους.
Η πρόβλεψη της δεύτερης θέσης είναι δυσχερής και αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος έναντι των δύο υποψηφίων, καθώς στην 4εδρική αυτή περιφέρεια, οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν έως και δύο υποψηφίους.
Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται υπεροχή της εκλεγμένης το 2019 βουλευτή κας. Ελευθεριάδου, η οποία συγκεντρώνει το 44% των σταυρών του κόμματος, ποσοστό ελαφρώς πιο υψηλό από αυτό που είχε συγκεντρώσει στις κάλπες του 2019.
Για τη δεύτερη θέση στη σταυροδοσία, η οποία μοιάζει πιθανό να οδηγήσει και στην κατάκτηση δεύτερης έδρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η έρευνα δείχνει πιθανότερο να κατακτηθεί από τον κ. Καρασάββογλου, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Πίνακα 16).
Ο κ. Εμμανουηλίδης, ο οποίος είχε τερματίσει δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του 2019 με 30% των σταυρών περίπου φαίνεται να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα αυτήν τη φορά. Το μέγεθος του δείγματος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα δεν επιτρέπει την ανάλυση των προτιμήσεων για τα πρόσωπα σε επίπεδο διαφορετικών δημογραφικών κατηγοριών.
Η αποτύπωση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους του κόμματος είναι επίσης απολύτως ενδεικτική δεδομένου του μικρού δείγματος ψηφοφόρων του κόμματος στο ήδη περιορισμένο δείγμα ψηφοφόρων της περιφέρειας Καβάλας. Οι σταυροί του κόμματος φαίνονται να συγκεντρώνονται γύρω από τον κ. Παπουτσή, ο οποίος είχε πρωτεύσει και στις εκλογές του 2019, και τον κ. Παπά. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους δεν έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πιθανότητα εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια είναι εξαιρετικά χαμηλή.
πηγή: aftodioikisi.gr