Dark Mode Light Mode
Το πρόγραμμα του Μανώλη Χριστοδουλάκη
Διοικητική αυτοτέλεια διατηρεί το ΤΕΙ στη συνένωση του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Ικανοποίηση Κ. Μορφίδη για το «πάγωμα» των διοδίων

Διοικητική αυτοτέλεια διατηρεί το ΤΕΙ στη συνένωση του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ Δημήτρης Μπαντέκας μίλησε χθες στην ΠΡΩΙΝΗ για την επιτυχία της οριστικής συμφωνίας για τη συνένωση του εκπαιδευτικού ιδρύματος με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας κα με το ΤΕΙ Σερρών. Η τελευταία και καθοριστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα όπου και συμφωνήθηκαν τα πάντα.

Υπάρχει πλέον συγκεκριμένο πόρισμα που θα σταλθεί ηλεκτρονικά στον υπουργό παιδείας, ενώ σε εκδήλωση που άμεσα θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη θα του δοθεί το κείμενο δια ζώσης, στο πλαίσιο μιας πανηγυρικής στιγμής για τη διαδικασία που τελεσφόρησε ύστερα από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων.

Όπως είναι γνωστό, το ΤΕΙ ΑΜΘ μετατρέπεται σε Πανεπιστήμιο. Η Πανεπιστημιούπολη Καβάλας ή ο Κόμβος Καβάλας – Δράμας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Στην Καβάλα θα λειτουργούν οι σχολές θετικών επιστημών και επιστημών διοίκησης. Το ΤΕΙ ΑΜΘ θα διατηρήσει τη διοικητική του αυτοτέλεια και σε νέα του πανεπιστημιακή εποχή. Η διοικητική αυτοτέλεια που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αφορά και στις ενισχύσεις που θα υπάρχουν από την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου για παράδειγμα τα χρήματα της περιφέρειας ΑΜΘ να τα διαχειρίζεται το καβαλιώτικο τμήμα του Πανεπιστημίου.

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, όπου θα περιλαμβάνονται τα ΤΕΙ ΑΜΘ και ΤΕΙ Σερρών, θα έχει πρόεδρο διοικούσας επιτροπής και 15μελές συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν πέντε εκπρόσωποι του ΤΕΙ. Οι συγκεκριμένοι πέντε εκπρόσωποι φαίνεται ότι θα συγκροτήσουν μια άτυπη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ ΑΜΘ. Επικεφαλής τους φυσικά θα είναι ο Δημήτρης Μπαντέκας, που όπως φαίνεται θα κρατήσει τον τίτλο του αντιπρύτανη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που ρυθμίζονται με την τελική συμφωνία, δεδομένου ότι το ΤΕΙ ΑΜΘ συνενώνεται ενώ πρόσφατα έχει εκλέξει πρύτανη και αντιπρυτάνεις. Άρα δεν υπάρχει περιθώριο διορισμού των επικεφαλής ή των εκπροσώπων του στο συνενωμένο Πανεπιστήμιο, αφού οι εκλογές διεξήχθησαν πρόσφατα.

Το μοναδικό σημείο που δημιουργεί κάποιες ανησυχίες σχετίζεται με την αντίδραση του υπουργού. Ο υπουργός παιδείας ενθαρρύνει παρόμοιες συνενώσεις. Ωστόσο, πολλές φορές η τελική συμφωνία μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ εξετάζεται και τροποποιείται. Όλοι εύχονται ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα θα υιοθετηθεί χωρίς καμία αλλαγή από το υπουργείο παιδείας, το οποίο θα αναλάβει στο εξής τη διαδικασία. Δηλαδή, θα συγγράψει το σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στη βουλή, προκειμένου το διευρυμένο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας όπου θα μετέχει και το ΤΕΙ ΑΜΘ, να είναι γεγονός το φθινόπωρο του 2018.

Προηγούμενο άρθρο

Το πρόγραμμα του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Επόμενο άρθρο

Ικανοποίηση Κ. Μορφίδη για το «πάγωμα» των διοδίων