Ο Λυκούργος Μαγκαφάς είναι ο καθηγητής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας που εκπροσωπεί τον κόμβο της Καβάλας στη διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Αυτό μάλιστα έγινε πολύ πρόσφατα.
Η πρώτη εκλεγμένη διοίκηση του ΔΙΠΑΕ υπάρχει από την 1η Σεπτέμβρη. Ξαφνικά ανακύπτει το ζήτημα της μεταφοράς όλων των τμημάτων Καβάλας και Δράμας στο Δημοκρίτειο. Ο κ. Μαγκαφάς αναφέρεται στη διαδικασία της αλλαγής, τις συνέπειες της.
Όπως πάει να γίνει. Παρουσιάζει κάποιες μόνο από τις ισχυρές του επιφυλάξεις. Μαζί και τις απορίες του αφού το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Αν και το Δημοκρίτειο περιμένει η περιβόητη αλλαγή να γίνει πράξη πριν το τέλος του έτους!
Η συνέντευξη
Ερ: Που βρίσκεται το θέμα απορρόφησης τμημάτων του ΔΙΠΑΕ Καβάλας στο Δημοκρίτειο της Θράκης;
Απ: Αυτήν τη στιγμή το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός της κυβέρνησης για μεταφορά τμημάτων από το ένα Πανεπιστήμιο στο άλλο και δη τα τμήματα, τα οποία ήταν του παλιού ΤΕΙ Καβάλας. Έκτοτε δεν υπάρχει κάτι άλλο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός αλλά δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο που να μας έχει κοινοποιηθεί πάνω σε αυτό το θέμα. Μέχρι στιγμής αυτό που έχει συμβεί είναι από τα 7 τμήματα της Καβάλας-Δράμας, τα 5 να έχουν διαφωνήσει με τη διαδικασία. Έχει βγει ένα ψήφισμα από τη σύγκλητο, το οποίο το ψήφισμα αυτό έστω και προσεκτικά δείχνει μια αντίθεση προς την ακολουθούμενη διαδικασία. Δεν έχει βγει ακόμη ψήφισμα από το συμβούλιο του ιδρύματος (ΔΙΠΑΕ), το οποίο βέβαια δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για αυτό αλλά σε επίπεδο στρατηγικής του πανεπιστημίου θα μπορούσε να το εκδώσει. Για τυπικούς λόγους δεν εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν είχε εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη αλλά είναι θέμα που θα επανέλθει τις επόμενες ημέρες.
Ερ: Το Δημοκρίτειο δια των δηλώσεων που έκανε ο πρύτανης του, θεωρεί την αλλαγή οριστική, τετελεσμένη και άμεση. Το άμεσο δεν επιβεβαιώνεται ακόμα.
Απ: Δε ξέρω τι θεωρούμε άμεσο. Θα ψηφιστεί σε ένα μήνα, σε 50 μέρες; Σε μας δεν έχει κοινοποιηθεί τίποτα. Θα υπάρξουν καθημερινά πολλά ζητήματα αν δεν προκύψει διαδικασία συζήτησης των προβλημάτων, τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα νόμο. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας νόμος με ένα άρθρο που θα λέει ότι τα τμήματα μεταφέρονται εκεί κτλ. Δεν είναι ένα εμπόρευμα που μεταφέρεται. Μιλάμε για ακαδημαϊκές προσωπικότητες, μιλάμε για ακαδημαϊκούς χώρους. Όλα αυτά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα υπάρχει ακαδημαϊκή δράση, υπάρχει διεθνής δραστηριότητα ερευνητική των μελών του Πανεπιστημίου. Αυτά πως θα διακοπούν;
Ερ: Έχει ειπωθεί ότι αυτή η αλλαγή θα γίνει με τροπολογία, εσείς λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει με τροπολογία. Είναι τόσα τα θέματα που ανακύπτουν που η τροπολογία είναι κάτι το ελάχιστο.
Απ: Κοιτάξτε, σα σχεδιασμός, μπορεί να γίνει όπως τη θέλει κάποιος. Όμως μια τέτοια μετάβαση θα δημιουργήσει τόσα προβλήματα, τα οποία όσο γίνεται πρέπει να λυθούν εκ των προτέρων. Αν είναι να γίνει τέτοια μετάβαση. Εγώ αυτή τη στιγμή εκπροσωπώ τη Καβάλα στο συμβούλιο διοίκησης. Έχουν γίνει εκλογές, είμαι εκπρόσωπος, η Καβάλα ψήφισε. Τα τμήματα της θα πάνε σε ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος της; Δεν θα εκπροσωπεί την Καβάλα; Εάν είχε γίνει αυτό σε επίπεδο Δήμων, δηλαδή αν ένας Δήμος έχανε ένα κομμάτι που πήγαινε κάπου αλλού, αυτές οι κοινότητες, αυτές οι κωμοπόλεις δε θα είχαν εκπροσώπους στο καινούργιο Δήμο;
Ερ: Σχολιάστε μας την άποψη που αποτυπώνουν κάποιοι ότι το Δημοκρίτειο είναι το Πανεπιστήμιο που ταιριάζει περισσότερο στην Καβάλα. Πως το ακούτε αυτό;
Απ: Το 2017 το κράτος μας οδήγησε να κάνουμε Πανεπιστήμιο μ’ αυτό το Πανεπιστήμιο, το ΔΙΠΑΕ. Αν και τότε ήταν εκφρασμένη άποψη -στην πλειοψηφία τουλάχιστον εκείνης της εποχής- να πάμε με το Δημοκρίτειο. Μετά από 4-5 χρόνια που έχει προσαρμοστεί το σύστημα στα νέα δεδομένα του ΔΙΠΑΕ, ξανά αλλάζουν αυτό το πράγμα. Το κράτος μας οδηγεί πάλι να πάμε προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Είναι διαδικασίες, οι οποίες θα χαρακτηρίσουν την πόλη και την περιοχή γενικότερα ακαδημαϊκά, τουλάχιστον τα επόμενα 20-30 χρόνια. Θα έπρεπε να υπάρχει προσεκτικότητα στις κινήσεις, διότι φοβάμαι με τον τρόπο που θα γίνει, έτσι όπως ακούμε, μέσα σε μια νύχτα, με αυτό το πράγμα θα ανακύψουν ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα είναι πολύ δύσκολα να επιλυθούν στην πορεία.
Ερ: Θα υποβαθμίσουν ως εκ τούτου ότι θα υπάρχει στην Καβάλα. Είτε είναι ΔΙΠΑΕ, είτε είναι Δημοκρίτειο, που θα είναι Δημοκρίτειο.
Απ: Το ξέρουμε αυτό το πράγμα. Για να πάει μπροστά ένα πανεπιστημιακό τμήμα θα πρέπει το σύνολο των μελών του τμήματος να μπορούνε να προσφέρουν τα μέγιστα. Εδώ που φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, μετά από 4-5 χρόνια, πρέπει να ξαναπατήσουμε ένα «ριμπούτ» που λέμε στη γλώσσα των υπολογιστών για να ξαναδημιουργήσουμε κάτι άλλο. Μπορεί σε βάθος χρόνου, 20-30 χρόνων, να έχει αποδώσει πολύ περισσότερο αυτό το πράγμα. Εγώ περισσότερο θα μείνω στο γεγονός ότι η Καβάλα μπήκε σε ένα Πανεπιστήμιο, μπήκε σ’ ένα ρυθμό και τώρα θα κληθεί ενδεχομένως αυτό το πράγμα να το αλλάξει και πάλι.