Άρχισε χθες στο ΤΕΙ Καβάλας θερινό σχολείο, με θέμα «Οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα». Οι συμμετοχές φέτος στο 2ο θερινό σχολείο, σε σχέση με πέρσι, είναι διπλάσιες. Η υπεύθυνη του προγράμματος Ελένη Αποστολίδου, έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο δελτίο τύπου:
«Για δεύτερη χρονιά φέτος το ΤΕΙ ΑΜΘ, σε συνέργεια με το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας (ΙNES) και την Ανώτατη Σχολή Μηχανικών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Lille HEI), με την συνδρομή του προγράμματος Erasmus +, διοργανώνει Θερινό Σχολείο με θέμα «Οργανικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα».
Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται η διεθνή εικόνα του ΤΕΙ ΑΜΘ και αναπτύσσονται δεσμοί συνεργασίας με εκπαιδευόμενους και προσκεκλημένους ομιλητές.
Η διάρκεια του είναι 10 ημέρες και περιλαμβάνει θεωρία, μελέτες περίπτωσης, προσομοίωση λειτουργίας συστημάτων μέσω Η/Υ, επισκέψεις εγκαταστάσεων και γνωριμία με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της.
Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι διακεκριμένοι – εξειδικευμένοι επιστήμονες του ΤΕΙ ΑΜΘ και των συνεργατών μας ΙNES & HEI.
Το αντικείμενο του είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία και ιδιαίτερα με αυτήν των οργανικών ηλιακών κυψελών, οι οποίες αποτελούν την τεχνολογία αιχμής και υπόσχονται να παρέχουν ελαφριές και ευέλικτες εναλλακτικές λύσεις στην παραδοσιακή άκαμπτο τεχνολογία των ανόργανων κυψελών.
Οι οργανικές ηλιακές κυψέλες αντί για πυρίτιο βασίζονται σε οργανικές χημικές ενώσεις (με βάση τον άνθρακα) και η κατασκευή τους προσομοιάζει με την εκτύπωση σε χαρτί. Επί του παρόντος οι οργανικές ηλιακές κυψέλες είναι σημαντικά λιγότερο αποδοτικές απ΄ ότι περισσότερες ανόργανες, (1 – 11% έναντι 15 – 40%), αλλά έχει νόημα να τις χρησιμοποιούμε ακόμη και με μισή δυνατότητα απόδοσης, αφού μπορούν να παραχθούν στο 1/10 του κόστους.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας, (ΙNES), που ιδρύθηκε το 2005 στην τεχνόπολη της Σαβοΐας και απασχολεί σε διάφορα προγράμματα 400 άτομα, έχει κύριο αντικείμενο έρευνας τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια.
Η Ανώτατη Σχολή Μηχανικών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Lille, (HEI), ιδρύθηκε το 1885 από τους βιομηχάνους της Β. Γαλλίας για να καλύψει τις ανάγκες σε μηχανικούς και στελέχη διοίκησης. Κάθε χρόνο φοιτούν σε αυτήν 2.300 φοιτητές, ενώ διδάσκουν 200 καθηγητές σε πλήρη απασχόληση. Οι διακεκριμένοι – εξειδικευμένοι επιστήμονες της Ανώτατης Σχολής Μηχανικών, θα καλύψουν θέματα προσομοίωσης λειτουργίας συστημάτων οργανικών ηλιακών κυψελών, με Η/Υ.
Φέτος το παρακολουθούν είκοσι άτομα από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.»