Μέσω δύο διαδοχικών συσκέψεων που έγιναν χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου σημειώθηκαν δύο αξιοπρόσεκτες επιτυχίες (έτσι τουλάχιστον φαίνεται) σε σχέση με χρονίζοντα προβλήματα του Νομού. Βρέθηκε λύση για το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα», βρέθηκε η κοινή γραμμή ώστε να συνεχιστεί με χρήματα του νέου ΕΣΠΑ το αρδευτικό της δυτικής πεδιάδας του Νέστου. Ρόλο έπαιξε η προετοιμασία με την οποία προσήλθαν στις συναντήσεις οι εμπλεκόμενοι, το ότι στις δύο συσκέψεις παρόντες ήταν όλοι όσοι έπρεπε.
Για το αρδευτικό αποφασίστηκε άπαντες (ακόμη και ο Φορέας Διαχείρισης) να στηρίξουν στο υπουργείο την ανάγκη το έργο να συνεχιστεί και να τελειώσει. Αυτό θα συμβεί είτε χωρίς αλλαγές στην εκτέλεση του, είτε με αλλαγές μικρής έκτασης ώστε να καλυφθούν επιπλέον περιβαλλοντικές ανάγκες. Για την Αγία Μαρίνα φάνηκε πολύ κοντινό αυτό που εξ αρχής έδινε τη λύση. Το ίδρυμα να απορροφηθεί ή από το δημόσιο ή από τον Δήμο Καβάλας.
Δύο επιλογές για τη σωτηρία του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα»
Περίπου μία ώρα διήρκεσε στο γραφείο του Θ. Μαρκόπουλου, η σύσκεψη για το μέλλον του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα». Στο γραφείο του το πρόβλημα συζήτησαν, ο Μητροπολίτης ΦΝΘ Προκόπιος, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα, εργαζόμενοι, το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, η δικηγόρος του ιδρύματος Μαρ. Φιλιππίδου, γονείς παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γάκης. Όταν η σύσκεψη τελείωσε η Μ. Φιλιππίδου έκανε πρώτη δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μη κρύβοντας την αισιοδοξία της, καθώς όπως αποδεικνύεται στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν δύο διαφορετικά σενάρια για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Σημειώνουμε ότι στη σύσκεψη έλαβε μέρος και ο πρώην βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης, που είχε χειριστεί το ίδιο πρόβλημα που ασκούσε βουλευτικά καθήκοντα.
Η Μ. Φιλιππίδου, αλλά και η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα, εξήγησαν τι μπορεί να γίνει. Το πρώτο σενάριο αναφέρεται στην μετατροπή του ιδρύματος, σε κομμάτι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, δηλαδή να το αναλάβει το δημόσιο. Αυτό θα συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση των βουλευτών Παπαφιλίππου, Μορφίδη, Εμμανουηλίδη με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου.
Το συγκεκριμένο σενάριο που είναι μια παλιά ιστορία κι έχει προωθηθεί χωρίς επιτυχία στο παρελθόν, θα συμβεί με τη δέσμευση του κράτους να ενισχύσει με επιπλέον χρήματα το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Ο δεύτερος δρόμος, για να σωθεί εμμέσως πλην σαφώς η «Αγία Μαρίνα», φαίνεται πιο απλός και πιο εύκολος. Ο Δήμος Καβάλας μέσω της ΕΕΤΑΑ, με χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, δημιουργεί ένα δεύτερο Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες, ακριβώς ίδιο με αυτό που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο δημοτικό κτήριο, στη συνοικία του Αγίου Λουκά.
Επειδή για τη δεύτερη δομή που αναφέρθηκε πιθανό να γίνει, δεν υπάρχει κτήριο, ένα ενδεχόμενο είναι η δεύτερη αυτή δομή, το δεύτερο αυτό ΚΔΑΠ του Δήμου Καβάλας, να λειτουργήσει στο κτήριο του Ιδρύματος της «Αγίας Μαρίνας».
Η Δήμαρχος ήταν στη χθεσινή σύσκεψη προετοιμασμένη. Παρουσίασε τη συγκεκριμένη πρόταση που θέλει όμως έρευνα, αν και ένα πρώτο πράσινο φως, από το φορέα που θα χρηματοδοτήσει με χρήματα του ΕΣΠΑ το 2ο ΚΔΑΠ του Δήμου Καβάλας, υπάρχει.
Ας μείνουμε όμως στη γενικότερη αισιοδοξία που προήλθε κυρίως από τις δηλώσεις της Μαρίνας Φιλιππίδου, η οποία είπε τα εξής: «Είμαι πολύ χαρούμενη από τη σημερινή σύσκεψη, η οποία ήταν επιθυμία και του σεβασμιώτατου μητροπολίτη και δική μου και του κ. Μαρκόπουλου, που κάλεσε τους βουλευτές, τη Δήμαρχο, τους γονείς και τη διοίκηση του σωματείου. Σήμερα λοιπόν από τη σύσκεψη βγήκε η εξής είδηση, ότι οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές κύριοι Μορφίδης, Παπαφιλίππου και Εμμανουηλίδης, θα έχουν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου (σήμερα) ραντεβού με την αρμόδια υπουργό κα Φωτίου, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί το Ίδρυμα «Αγίας Μαρίνας» στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, το οποίο επιθυμούσαμε πολύ και βέβαια να δούμε αν μπορεί να γίνει μία τροπολογία που την είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Αλεξιάδη, ώστε να παγώσει το χρέος στο ΙΚΑ. Και η 3η είδηση είναι, ότι η Δήμαρχος κα Τσανάκα δέχτηκε εάν δεν αποδώσουνε αυτό που θα κάνουνε οι βουλευτές με το δημόσιο, να προσπαθήσει να δημιουργήσει μία δεύτερη δομή στον τομέα του Δήμου Καβάλας και ν΄ απορροφήσει τα άτομα αυτά του ιδρύματος της Αγίας Μαρίνας. Αυτό είπε θα γίνει εάν θα παραχωρήσει η Αγία Μαρίνα το κτήριο ή αν θα το δώσει κατά κυριότητα. Είναι θέματα που θα τα δούνε κι οι νομικοί. Νομίζω πως είναι πάρα πολύ αισιόδοξα αυτά. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Επιθυμία όλων όσων έλαβαν μέρος στη σύσκεψη αυτή, ήταν να βρεθεί μία λύση, ώστε τα παιδιά αυτά να συνεχίζουνε να πηγαίνουνε σε μία δομή. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Θα βρεθούμε την επόμενη εβδομάδα αφού όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα κοιτάξουνε νομικά, ποια οδό θ΄ ακολουθήσουμε και οι βουλευτές και η κα Δήμαρχος».