Dark Mode Light Mode

Δωμάτια Παγγαίου: Το Λαογραφικό Μουσείο και ο Ξενώνας του χωριού (φωτογραφίες)

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Τα Δωμάτια βρίσκονται στους πρόποδες του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου, οι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τους 350 και όλοι είναι προσφυγικής καταγωγής (Πόντιοι, Θράκες, Μικρασιάτες). Είναι το μοναδικό χωριό της Μακεδονίας που διαθέτει έξι πέτρινα τοξωτά γεφύρια τα οποία έχτισαν Ηπειρώτες μαστόροι την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής, με πάνω από 1000 κατοίκους οι περισσότεροι μουσουλμάνοι. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 (Συνθήκη της Λοζάνης) εγκαταστάθηκαν στο χωριό 200 προσφυγικές οικογένειες από την περιοχή Σωκίων της Μικράς Ασίας.

Ακολουθώντας ο επισκέπτης τον κεντρικό δρόμο του οικισμού και αφού θαυμάσει τα πρώτα γεφύρια , θα συναντήσει στο δεξί του χέρι το Λαογραφικό Μουσείο και τον Ξενώνα του χωριού ένα υπέροχο κτίσμα του 19ου αιώνα που σήμερα ανήκει στο «Φιλανθρωπικό Σωματείο Δωματίων Παντάνασα». Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το οίκημα υπήρξε κατοικία του Χότζα, με την εγκατάσταση όμως των προσφύγων δόθηκε για τη διαμονή του Πόντιου ιερέα Ιωακείμ Γιαμουρίδη.

Τα τελευταία χρόνια ο δραστήριος ιερέας του χωριού Αλέξιος Μιχαηλίδης μαζί με τα μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου δούλεψαν ακούραστα για να αναδείξουν την παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του νεοκλασικού και να το μετατρέψουν σε Ξενώνα και Λαογραφικό μουσείο.

Η αναπαλαίωση του κτιρίου ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2022. Το Μουσείο βρίσκεται στο ισόγειο του Ξενώνα και στεγάζει εκκλησιαστικά κειμήλια , χρηστικά αντικείμενα αλλοτινών εποχών κι ένα χειροποίητο χαλί που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο.

Ο κουκλίστικος Ξενώνας αποτελείται από επτά ευρύχωρα και καλαίσθητα δωμάτια με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τη πέτρα και το ξύλο, διαθέτουν όλα κλιματισμό, τηλεόραση και ψυγείο. Για τη διαμονή σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στον εφημέριο του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού (τηλ: 25920/51297)

Ευχαριστούμε θερμά τον εφημέριο του χωριού Αλέξιο Μιχαηλίδη και τον Μανόλη Κασίδη Προέδρο του Φυσιολατρικού Ομίλου για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν.

Προηγούμενο άρθρο

Έναρξη έκθεσης φωτογραφίας στη Θάσο με έργα δημιουργών από Ελλάδα και Κύπρο “Λευκωσία - Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια” (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Θάσος: Παραμένει αγνοούμενη η 45χρονη Φανή Παραφέστα