Dark Mode Light Mode

Δωρεές και μισθώσεις κυλικείων η καθημερινότητα των Σχολικών Επιτροπών

Η επικαιρότητα των σχολικών επιτροπών του Δήμου Καβάλας είναι η συνηθισμένη.

Λίγες δωρεές, διαδικασίες για την εκμίσθωση κυλικείων. Και μια αγωνία για το αν οι σχολικές επιτροπές όντως καταργηθούν σε έναν μήνα από τώρα. Η Ανθή Χατζηφραντζή είναι πρόεδρος στη σχολική επιτροπή του Δήμου για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Μιλήσαμε μαζί της για όλα τα πιο πάνω.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχουν γίνει δυο δωρεές πρόσφατα στη σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η μια είναι από τη Θερμοπλαστική και η άλλη είναι από τον διευθυντή του 2ου Γυμνασίου. Πείτε μας περί τίνος πρόκειται;

Απ: Τα τελευταία χρόνια όντως η εταιρία «Θερμοπλαστική ΑΕ» κάνει μια συγκεκριμένη σταθερή δωρεά στο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Καβάλας. Το οποίο στεγάζεται στο Ζουμπουλάκειο. Η διαδικασία είναι η εξής. Περνάει η δωρεά από διοικητικό της σχολικής επιτροπής μετά από αίτημα του διευθυντή του σχολείου. Μπαίνουν τα χρήματα στη σχολική επιτροπή και στη συνέχεια μεταφέρονται στο σχολείο που γίνεται η δωρεά. Τα χρησιμοποιεί το σχολείο όπου χρειάζεται. Η άλλη δωρεά είναι από το 2ο Γυμνάσιο.  Ο διευθυντής του σχολείου μας είπε ότι έχει κάποια πράγματα προσωπικά και θέλει να τα κάνει δωρεά στο σχολείο. Ακολουθήθηκε η ίδια η διαδικασία. Κάναμε αποδοχή της δωρεάς και θα τα δώσει προς χρήση του σχολείου. Είναι έπιπλα και μια τηλεόραση, απ` ότι νομίζω.

Ερ: Άλλες τέτοιες δωρεές έγιναν φέτος;

Απ: Δε γίνονται πολλές δωρεές. Μακάρι να υπάρχουν δωρητές. Ιδιώτες ή και εταιρίες, οι οποίες ενδιαφέρονται και βοηθάνε τα σχολεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές δωρεές στα σχολεία. Το έχουμε πει βέβαια και έχουμε συζητήσει με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να κάνουν κάποιες δωρεές. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά τέτοια ως τώρα.

Ερ: Στα κυλικεία γυμνασίων και λυκείων υπάρχει μια κινητικότητα. Γίνονται δεκτά τα αιτήματα για μείωση των ενοικίων ενώ βγαίνουν σε δημοπρασία και κυλικεία που δεν λειτουργούν μέχρι τώρα ή που έληξε η σύμβαση σε αυτά.

Απ: Έγιναν δεκτές κάποιες μειώσεις. Η σχολική επιτροπή δικαιούται να δώσει μια έκπτωση ή μείωση στο αρχικό μίσθωμα ως 20%. Πηγαίνουμε μετά στην επιτροπή εμπορικού διακανονισμού (αυτό είναι το όνομα της) όπου οφείλω να είμαι παρούσα και εγώ. Από αυτήν την επιτροπή υπάρχει μια επιπλέον έκπτωση ακόμη 20%. Όλο αυτό όμως πρέπει να το τεκμηριώσουνε ως αίτημα. Δεν ήρθαν όλα τα κυλικεία να κάνουνε αίτημα μείωσης.

Ερ: Συνήθως ποιος είναι ο λόγος;

Απ: Είναι η μείωση των παιδιών σε κάποια σχολεία. Όταν ανεβαίνουν οι τιμές, τα κυλικεία δεν μπορούν να ανεβάσουν τις τιμές πολύ όπως κάνουν έξω τα καταστήματα. Υπάρχει και η μείωση των παιδιών σε κάποια σχολεία, οπότε δίνουμε τη μείωση μισθώματος και εμείς.

Ερ: Θα νοικιαστούν κάποια κυλικεία μεγάλων σχολείων; Είναι κάποιοι διαγωνισμοί που θα γίνουν το επόμενο διάστημα;

Απ: Είναι δυο κυλικεία που θα επιδιωχθεί να μισθωθούν. Στο 1ο και στο 2ο Γυμνάσιο που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους. Βγάζουμε οπότε αυτά τα δυο σε δημοπρασία. Αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, υπάρχει το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών  που δίνουμε για τη διενέργεια. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε τη μέρα που είναι ο διαγωνισμός ποιοι είναι και αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.

Ερ: Πόσο είναι το μίσθωμα κάθε μήνα, σ’ ένα κυλικείο τέτοιου επιπέδου;

Απ: Το μίσθωμα του ξεκινάει από τα 4 ευρώ ανά παιδί. Εξαρτάται πόσα παιδιά είναι επί πόσες μέρες λειτουργεί το σχολείο. Το σχολείο δε λειτουργεί όλες τις μέρες του μήνα. Βέβαια είναι και το τι προσφορές θα φέρουν. Υπάρχουν κυλικεία που το μίσθωμα φθάνει στα 10 ευρώ ανά παιδί και 20 ευρώ ανά παιδί. Ανάλογα τη ζήτηση.

Ερ: Οι σχολικές επιτροπές των Δήμων, καταργούνται στις 30 Ιουνίου;

Απ: Αυτό ξέρουμε μέχρι στιγμής. Μέχρι τις 29 Ιουνίου θα υπάρχουν οι σχολικές επιτροπές. Από εκεί και πέρα θα ενσωματωθούν και αυτές στον κάθε Δήμο. Δεν έχουμε όμως κάποια επίσημη ανακοίνωση για το τι πρέπει να κάνουμε ή όχι. Αν δηλαδή γίνει κάτι άλλο. Αν αλλάξει κάτι. Δεν το ξέρουμε. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι πάμε προς λήξη οι σχολικές επιτροπές. Τώρα αν στην Ελλάδα που όλα γίνονται την τελευταία στιγμή ανακοινώσουν κάτι άλλο, περιμένουμε και εμείς να το ακούσουμε.

Προηγούμενο άρθρο

Ο καπετάνιος Χρήστος Τζανάκος προτείνει εργασίες εκβάθυνσης του κεντρικού λιμανιού

Επόμενο άρθρο

Ενεργειακή αναβάθμιση, αλλαγή ταρτάν, στέγαστρο