Dark Mode Light Mode

Δόθηκε άδεια να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα στο Ντικιλί- Τας των Κρηνίδων

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού αποδέχθηκε σχετικό αίτημα, χορήγησε την προβλεπόμενη άδεια προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες στο Ντικιλί-Τας των Κρηνίδων.

Η απόφαση είναι χθεσινή κι αναφέρει ως προς την ουσία της υπόθεσης: « Χορηγούμε στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία άδεια για το έτος 2022 συνέχισης των αρχαιολογικών ερευνών στο Ντικιλί-Τας σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, στο πλαίσιο πενταετούς (2019-2023) ερευνητικού προγράμματος, παραταθέντος έως το 2024, υπό τη διεύθυνση της κ. Χ. Κουκούλη-Χρυσανθάκη, επίτιμης διευθύντριας του ΥΠΠΟΑ.

Υπεύθυνος από πλευράς Γαλλικής Σχολής Αθηνών θα είναι ο κ. Pascal Darcque, διευθυντής ερευνών του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (CNRS). Συνεργάτες του προγράμματος είναι οι κ.κ. Δ. Μαλαμίδου, Προϊσταμένη ΕΦΑ Σερρών, από πλευράς Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και Ζ. Τσιρτσώνη, ερευνήτρια CNRS, από πλευράς Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Το πρόγραμμα ερευνητικών εργασιών για το έτος 2022, σύμφωνα με το υποβληθέν αίτημα (κατά το διάστημα 4/7-12/8/2022 ως προς το πεδίο), θα περιλάβει:

Στον Τομέα 7 συνεξέταση των δεδομένων των ανασκαφών 2019-2021 και των παλαιών ανασκαφών J. Deshayes των ετών 1961-1976, καθώς και περαιτέρω μελέτη και ανάλυση αρχαιολογικού υλικού (ραδιοχρονολογήσεις άνθρακα 14, μικρομορφολογική μελέτη) προς πληρέστερη κατανόηση της λειτουργίας και χρήσης των αποκαλυφθέντων κτισμάτων και της ιστορικής ακολουθίας κυρίως της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Στον Τομέα 9 (τομέας στην βόρεια πλαγιά της τούμπας, πέριξ του «καρότου» C3), ανασκαφική έρευνα στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που αποκαλύφθηκαν τα έτη 2019-2021, καθώς και περαιτέρω μελέτη και ανάλυση αρχαιολογικού υλικού (επίπλευση, περισυλλογή αρχαιοβοτανικών και άλλων μικροκαταλοίπων, ραδιοχρονολογήσεις άνθρακα 14, μικρομορφολογική μελέτη), με ειδικότερο στόχο tον περαιτέρω έλεγχο της στρωματογραφικής ακολουθίας των νεολιθικών χρόνων».

Στην ίδια απόφαση μνημονεύονται οι όροι σύμφωνα με τους οποίους θα γίνουν οι έρευνες. Αυτοί μεταξύ άλλων αφορούν: Οι έρευνες να γίνονται υπό την εποπτεία της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας.

Να ενημερωθεί η ίδια υπηρεσία για αυτούς που θα συμμετέχουν και για το χρονοδιάγραμμα εργασιών τρέχοντος έτους. Ειδικότερα την ημερομηνία έναρξης ανασκαφής. Να υποβληθεί πρόταση ανάδειξης ή και σχεδίου διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ώστε να καταστεί επισκέψιμος ο χώρος ή τμήμα αυτού.

Να προχωρήσουν οι εργασίες αντικατάστασης των φθαρμένων στεγάστρων. Σε περίπτωση δημοσιοποίησης στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο αποτελεσμάτων της έρευνας, να προηγηθεί γραπτή ενημέρωση, με ενδεικτικό εποπτικό υλικό, προς την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ».

*Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Χρυσανθάκη μας ενημέρωσε ότι η έρευνα θα αρχίσει σύντομα, με την άφιξη στην Ελλάδα και στην περιοχή των συνεργατών από τη Γαλλία. Θύμισε επίσης ότι η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία έλαβε πέρσι και σχετική επιβράβευση. Η σχετική είδηση του Ιουλίου του 2021 μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Μέγα Βραβείο Αρχαιολογίας του ιδρύματος Simone και Cino Del Duca απένειμε στην αρχαιολογική ερευνητική ομάδα του Ντικιλί Τας, στην περιοχή των Φιλίππων του δήμου Καβάλας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, φορέας από τον οποίο εξαρτάται η Γαλλική Ακαδημία Επιγραφών και Γραμμάτων, όπως και όλες οι επιμέρους ακαδημίες της χώρας».

Προηγούμενο άρθρο

Μάλλον βρέθηκε ο οδηγός Ταξί- υπεύθυνος του επεισοδίου στο Νοσοκομείο

Επόμενο άρθρο

Έτοιμη για τη γιορτή η εκκλησία του Αγίου Παύλου