Dark Mode Light Mode

Δράμα: Το αυθεντικό ελληνικό μαύρο χαβιάρι στις αγορές του κόσμου (φωτογραφίες)

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Ένα πολύτιμο ψάρι που το έλεγαν Οξύρυγχο: O οξύρρυγχος είναι ένα ψάρι του γλυκού νερού με μακρύ σώμα, μεγάλο κεφάλι και ένα τεράστιο πτερύγιο στη χαρακτηριστική σκουρόχρωμη ράχη του. Πριν από μερικά χρόνια είχαμε πάρει ένα τέτοιο ψάρι να το δοκιμάσουμε από τους ιδιοκτήτες του εκτροφείου οξύρρυγχων που λειτούργει εδώ και αρκετά χρόνια στο Κεφαλάρι της Δράμας.

Ήταν μια διαφορετική γευστική εμπειρία που δεν μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα γιατί εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε εκτίσει τα ψάρια του γλυκού νερού και δεν τα έχουμε εντάξει στις διατροφικές μας ανάγκες. Ο Οξύρρυγχος όμως αγαπητοί αναγνώστες είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο για το πολύτιμο μαύρο χαβιάρι που μας δίνει.

Χαβιάρι από τον τόπο σου

Η εταιρεία «Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε.» ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης υδατοκαλλιέργειας στο Κεφαλάρι της Δράμας όλα αυτά τα χρόνια συνέχισε να εκτρέφει τους οξύρρυγχους.

Όταν τα ψάρια φτάσουν στην ηλικία των τριών ετών, ξεχωρίζουν τα αρσενικά τα οποία οδηγούνται προς πώληση στις αγορές και τα χρησιμότατα θηλυκά συνεχίζουν να τα εκτρέφουν στις δεξαμενές με την ειδική τροφή που τους δίνεται (σαρδέλες, γαύρος, γαρίδες και τροφές υψηλής ποιότητας από την Ολλανδία) για να φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία και βάρος όπου θα δώσουν το πολύτιμο χαβιάρι τους.

Αυτό το μοναδικό και πανάκριβο έδεσμα σήμερα στη διεθνή αγορά πουλιέται περίπου προς 400 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού).

Η εταιρεία Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε. κυκλοφόρησε στην αγορά το μαύρο χαβιάρι με τον διακριτικό τίτλο Caviar malossol, έχουν μάλιστα την δυνατότητα να παράγουν μέχρι 1,50 τόνο ανά έτος. Το προϊόν παράγεται από τρεις διαφορετικούς τύπους οξυρύγχου (ρωσικό, σιβηρικό, υβριδικό). Η ένδειξη malossol σημαίνει ότι το χαβιάρι αυτό είναι διατηρημένο σε μια ελάχιστη ποσότητα αλατιού.

Προηγούμενο άρθρο

Λαϊκή Συσπείρωση: «Καταψηφίζουμε τη χορηγία του TAP»

Επόμενο άρθρο

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά η αποκλιμάκωση της έντασης στα Ελληνοτουρκικά»