Dark Mode Light Mode
Πρώτα τα προβλήματα τουαλετών και στεγανώσεων
Δραματική η κατάσταση στο παλιό δικαστήριο! Συνέντευξη του Γιώργου Γραμμένου
Πάλι αρνητικά τα τεστ που έκανε το Νοσοκομείο

Δραματική η κατάσταση στο παλιό δικαστήριο! Συνέντευξη του Γιώργου Γραμμένου

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιώργος Γραμμένος σχολίασε μιλώντας στην Πρωινή όλα όσα είδε τη Δευτέρα, όταν μετά από καιρό μπήκε στο κτίριο του παλιού δικαστηρίου.

Η συνέντευξη

Ερ: Το μεσημέρι της Δευτέρας μπήκατε στο παλιό Δικαστήριο μαζί με τους εκπροσώπους του ΔΙΠΑΕ. Εκπροσώπους και της κεντρικής διοίκησης του και του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Τι είδατε; Σε τι κατάσταση είναι το παλιό Δικαστήριο;

Απ: Η κατάσταση είναι άθλια. Το κτίριο συνεχώς φθείρεται εσωτερικά. Αρκεί να σας πω ότι δε θα μπει κάποιος στο κτίριο αυτό αν έχει υγειονομικό φόβο. Σας λέω μόνο αυτό για να καταλάβετε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Κάποιος που φοβάται γενικά, δε θα μπει στο κτίριο αυτό. Το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο και είναι απορίας άξιο πως ένα κτίριο αποτελεί δημόσια περιουσία και υποτίθεται ότι είναι προς αξιοποίηση από την ΕΤΑΔ στην οποία ανήκει αυτή τη στιγμή βρίσκεται έτσι εγκαταλελειμμένο. Το κυριότερο κατά την άποψη μου, πως δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος ο οποίος να λογοδοτήσει για αυτή εδώ την κατάσταση. Είναι η δεύτερη περίπτωση που αντιμετωπίζω εγώ προσωπικά σαν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Η ίδια κατάσταση συμβαίνει και με το παλιό κτίριο της ΔΟΥ Θάσου στο οποίο κάνουμε αγώνα να μεταεγκατασταθεί το Ειρηνοδικείο Θάσου. Ένα κτίριο της ΔΟΥ Θάσου σε άριστη κατάσταση με εξοπλισμό πολλών χιλιάδων ευρώ το οποίο καταστρέφεται τόσο καιρό και κανείς δε δίνει λόγο, κανείς δεν είναι υπόλογος για όλη αυτή την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας και εκεί μάλιστα μιλάμε για πανάκριβο εξοπλισμό ο οποίος υπάρχει και ο οποίος σιγά-σιγά αρχίζει και εξαφανίζεται.

Ερ: Ξέραμε για το παλιό Δικαστήριο για τη στέγη του, τότε που ήταν Δήμαρχος η κ. Τσανάκα, τώρα καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο.

Απ: Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Σχεδόν πέφτουν οι τοίχοι του. Τα πατώματα είναι κατεστραμμένα, είναι μια τραγική εικόνα την οποία δυστυχώς αν δεν τη δει κάποιος με τα μάτια του δεν αντιληφθεί το μέγεθος της. Λυπάμαι πολύ. Εγώ σε συνεννόηση με τον Πρύτανη και με τον κ. Σιμιτσή θα κάνω τις ενέργειες σαν Δικηγορικός Σύλλογος προς την ΕΤΑΔ για να δω τι συμβαίνει με αυτό το ζήτημα. Ξέρω ότι υπάρχει μια πρόταση και το Διεθνές Πανεπιστήμιο προκειμένου να αξιοποιηθεί το κτίριο. Χρειάζεται όμως και δεν υπερβολικό αυτό που θα πω, εκατομμύρια ευρώ για να γίνει αυτή η δουλειά. Μια πρόχειρη μελέτη που είχε γίνει για 600.000 ευρώ τότε, εκείνη την εποχή από το ΔΙΠΑΕ, σήμερα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αυτό το κτίριο για να μπορέσει να γίνει λειτουργικό χρειάζεται πολλά χρήματα.  Αν δε βρεθεί κάποιο πρόγραμμα Ευρωπαϊκό η χρηματοδότηση από κάποια πηγή δύσκολα θα μπορέσει να γίνει λειτουργικό.

Ερ: Θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε μια βάση αυτοδιοικητική και να πούμε μια πρόταση, μια ιδέα, ένα σενάριο και αποφασίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Καβάλας για τη σωτηρία του κτιρίου μια κατάληψη ας πούμε, εσείς θα συμφωνούσατε; Θα συναινούσατε;

Απ: Εγώ παρότι δεξιός, είμαι υπέρ των καταλήψεων σε τέτοια κτίρια από τις δημοτικές αρχές. Αυτό όμως δεν έχει κανένα νόημα με την έννοια ότι αυτό το κτίριο για να αξιοποιηθεί και να καταστεί λειτουργικό θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία, θα πρέπει να γίνουν μελέτες και θα πρέπει να πέσουν πάρα πολλά χρήματα. Θα πρέπει να βρεθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης. Δεν είναι ότι μπαίνω μέσα και το λειτουργώ όπως θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να κάνουμε τα παλαιότερα χρόνια με το γυάλινο κτίριο του νοσοκομείου. Σας μιλάω ειλικρινά ότι χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ για να αυτή η δουλειά και να καταστεί λειτουργικό όπως λέμε και όχι να επιδιορθωθούν πέντε δέκα ζημιές που υπάρχουν. Πάνω από ένα εκατομμύριο χρειάζεται για να επιδιορθωθούν κάποιες ζημιές έτσι όπως εκτίμησαν αυτοί οι άνθρωποι που πήγαμε τη Δευτέρα. Είναι κρίμα και το κυριότερο ότι δεν βρίσκεται κανείς υπόλογος για αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ φοβερό αυτό. Αν όμως αύριο μεθαύριο γίνει μια μικρή αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα και κάποιοι αρχίζουν και τρέχουν, τότε δε ξέρω τι θα γίνει. Θα λένε τότε για κακούς Καβαλιώτες και κακούς Δικηγόρους και για κακό Δικηγορικό Σύλλογο. Καμία φορά χρειάζονται τέτοια μέτρα προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις. Στην ουσία τι προσπαθούμε να κάνουμε; Να προστατέψουμε μια δημόσια περιουσία. Μιλάμε για μια εικόνα ντροπής. Αυτά τα πράγματα ειλικρινά σας λέω ότι δεν συμβαίνουν ούτε στην Αφρική. Να φανταστείτε ότι αυτό το κτίριο ο Δικηγορικός Σύλλογος επιδιόρθωσε τα τζάμια του γύρω-γύρω γιατί ήταν πολλά σπασμένα και μέσα υπήρχαν ότι μπορείτε να φανταστείτε από πουλιά, μικρά πτηνά, γάτες, ποντίκια και μπορέσαμε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και το θωρακίσαμε. Δεν μπορεί να μπει κάποιος εύκολα από σπασμένα παράθυρα αλλά δυστυχώς δεν φτάνει αυτό.

Ερ: Είναι και ένα ιστορικά εμβληματικό κτίριο.

Απ: Βεβαίως έχει την ιστορία του. Είναι στο κέντρο της πόλης. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να αποκτήσει και ζωή εκεί όλη η περιοχή. Το θέμα της εγκατάλειψης δεν έχει να κάνει με το Δήμο η την Αντιπεριφέρεια. Από τότε που η ΕΤΑΔ ανέλαβε αυτά τα κτίρια και υποτίθεται ότι ήθελα και θέλει να τα αξιοποίηση προς όφελος του Ελληνικού δημοσίου είτε μισθώνοντας τα, είτε πουλώντας κάποια από αυτά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Είναι φοβερό αυτό το πράγμα και αυτά τα ακίνητα, αυτή η περιουσία σαπίζει, καταστρέφεται, διαλύεται. Είναι κρίμα…

Προηγούμενο άρθρο

Πρώτα τα προβλήματα τουαλετών και στεγανώσεων

Επόμενο άρθρο

Πάλι αρνητικά τα τεστ που έκανε το Νοσοκομείο