Με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό που έχει πλέον καθιερωθεί στις 2 Απριλίου, και στα πλαίσια εκπαιδευτικών δράσεων, 15 μαθητές και μαθήτριες του Β2 του 2ου ΓΕΛ Καβάλας επισκέφθηκαν το φιλόξενο χώρο του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) “ΣΥΓΧΡΟΝΟ” στην Καβάλα, την Πέμπτη 4/4.
Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών/παιδαγωγών του κέντρου, συμμετείχαν στις δραστηριότητες που ετοίμασε το ΚΔΑΠ μέσα και έξω από το χώρο του κέντρου. Έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας, ζωγράφισαν και δημιούργησαν αφίσες, έπαιξαν μπάσκετ στο πάρκο Φαλήρου και τραγούδησαν όλοι μαζί.
Ήταν μια σημαντική εμπειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές και μαθήτριες μας ήρθαν κοντά με τους ωφελούμενους του κέντρου και η χαρά στα πρόσωπα και τα χαμόγελα τους αποτέλεσαν την μεγαλύτερη ανταμοιβή.
Η ιδιαίτερη χαρά και προθυμία με την οποία συμμετείχαν σε αυτή τη δράση καταδεικνύουν τη συνειδητοποίηση, ότι η διαφορετικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία και προαναγγέλλουν την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων δράσεων στο μέλλον.
Τέτοιες δράσεις συμβάλλουν στην άρση των στερεοτύπων απέναντι στη διαφορετικότητα και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ευχαριστούμε πολύ την Δ/ντρια του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «ΣΥΓΧΡΟΝΟ» κ. Μερσίνογλου, όλο το προσωπικό και τους ωφελούμενους που μας υποδέχθηκαν εγκάρδια με ένα τεράστιο χαμόγελο, στον χώρο τους.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)
“Όταν οι έφηβοι επαναστατούν για την οικολογική καταστροφή”
«ΕΛΕΎΘΕΡΑ ΎΔΑΤΑ» φώναξαν δυνατά και με καθαρή φωνή οι έφηβοι μαθητές- πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης που βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Γιάννη Τσίρου, την οποία παρουσίασε στο κοινό της πόλης μας, το 2ο ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 σε δύο παραστάσεις, στις 10:30 π.μ. και 9:00 μμ. στο Δημοτικό Θέατρο « Αντιγόνη Βαλάκου».
Μέσα από μια ρεαλιστική καταγραφή των εφηβικών τους προβληματισμών τρεις μαθητές Λυκείου υπερασπίζονται με σθένος τα ιδανικά τους, μένουν ακλόνητοι στα πιστεύω τους και εμπλέκονται ενεργά σε μια επικίνδυνη υπόθεση όπου θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, θα βιώσουν συναισθηματικές συγκρούσεις και θα συνειδητοποιήσουν τα όρια τους στο δρόμο προς την ουσιαστική ενηλικίωση.
«Οικολογική – συνείδηση … Ακούγεται … σαν κάτι αθώο… Σαν κάτι που είναι από κάτω … και μάχεται … το ένοχο από πάνω … Μόνο που τώρα … είμαστε εμείς από πάνω … Τα καταφέραμε … , είχε πει ο Μάρκος σε μία στιγμή αυτοελέγχου και εκτίμησης της κατάστασης.
Σε δύο παραστάσεις, γεμάτες με κόσμο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να «ενσαρκώσουν» τον προβληματισμό τους και τις ανησυχίες τους για την περιβαλλοντική κρίση, να «πολεμήσουν» με τα επιχειρήματά τους για να παραμείνει ελεύθερο το δώρο της φύσης, το νερό, ενώ παράλληλα εξέφρασαν τα συναισθήματά τους, τραγικά και μη, όπως μόνο το θέατρο μπορεί να κινητοποιήσει.
Στην παράσταση έπαιξαν οι μαθητές του σχολείου μας: Στέλα Δημητριάδου (Χρύσα), Νεφέλη- Μιχαέλα Βάσσιου (Ανθή), Λήδα Πρεπόνη (Μάρκος) και Αλέξανδρος Κόνσουλας (Άνδρας). Επίσης, βοήθησαν στον ήχο και στο φροντιστήριο οι μαθητές: Άννα Βαφείδου, Ανδρέας Ορφανίδης, Γιάννης Κώτσης, Θρασύβουλος Τσακώνης.
Πολύτιμη και ουσιαστική ήταν η σκηνοθετική επιμέλεια από τον καταξιωμένο στο χώρο, Γιάννη Κουκιά. Στη μουσική επιμέλεια αναφέρονται οι: Μαρία Στυλιανού (εκπαιδευτικός- φιλόλογος και εμπνευστής της όλης προσπάθειας), ο Γιάννης Κουκιάς και η μαθήτρια Λήδα Πρεπόνη.
Την αφίσα επιμελήθηκε η μαθήτρια, Στέλα Δημητριάδου ενώ η χορογραφία- κίνηση ήταν σχεδιασμένη από το μαθητή, Θρασύβουλο Τσακώνη. Το ρόλο του εμψυχωτή- καθοδηγητή είχαν οι εκπαιδευτικοί- φιλόλογοι, Μαρία Στυλιανού και Πηνελόπη Γρηγοριάδου.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Καβάλας και ιδιαίτερα το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για την ευγενική παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου», την εκπαιδευτική κοινότητα και φυσικά όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)