Στις 9:00 το πρωί βρέθηκε στο δημαρχείο της πόλης ο υπουργός περιβάλλοντος κι ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Συνοδεύονταν από υπηρεσιακούς παράγοντες και το βουλευτή Κώστα Μορφίδη. Τον υπουργό περίμεναν η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, συνεργάτες της, δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος κι εκπρόσωποι των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ.
Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες ακολούθησε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στο γραφείο της δημάρχου, χωρίς την παρουσία του Κώστα Μορφίδη. Διήρκησε περίπου μία ώρα και αναχωρώντας από τα δημαρχείο ο κ. Σταθάκης μίλησε στους δημοσιογράφους. Η συνέντευξη τύπου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αφού ανακοινώθηκε εκείνο που όλοι είχαν κατανοήσει, τη συμφωνία του δήμου Καβάλας για τα ανταποδοτικά τα οποία χρηματοδοτούν το κράτος και ο αγωγός ΤΑΡ, μέσω εκτέλεσης ιδιαιτέρως σημαντικών έργων όπως παραδέχθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης και η δήμαρχος. Τα έργα δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα της συζήτησης μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Ευχαριστώ τους τοπικούς παράγοντες τη συζήτηση. Υπάρχουν ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη. Καταλήξαμε σε δύο έργα. Το πρώτο θα επικαιροποιήσει τις μελέτες του και το δεύτερο αφορά στην ύδρευση της περιοχής των Φιλίππων από το νερό Κεφαλαρίου. Η χρηματοδότηση προέρχεται από τον αγωγό ΤΑΡ και θα συμπληρωθεί από το κράτος, με πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Συστήνουμε τεχνική ομάδα εργασίας για το συντονισμό και την υλοποίηση των έργων και υπογράφουμε τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων».
Η δήμαρχος επεσήμανε πως η ΔΕΥΑΚ έχει έτοιμη τη μελέτη του έργου της ύδρευσης για την περιοχή των Φιλίππων με νερό από τις πηγές Κεφαλαρίου. «Είναι σημαντικό έργο αλλά απαιτούνται δέκα εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που εμείς δεν έχουμε. Ζητήσαμε τη βοήθεια του ΤΑΡ και μέσω του υπουργείο ο αγωγός ανταποκρίθηκε», διευκρίνισε η κ. Τσανάκα. Εξήγησε ότι ταυτόχρονα με την εξέλιξη των έργων θα προχωρούν και τα έργα του ΤΑΡ. «Τέτοια νέα να μας φέρνετε κύριε υπουργέ», κατάληξε η δήμαρχος απευθυνόμενη στον κ. Σταθάκη. Ζήτησε πάντως κι άλλα ανταποδοτικά οφέλη για την όδευση του αγωγού σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Καβάλας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικότερα στα έργα άρδευσης των Τεναγών. Εξήγησε ότι θα υλοποιηθούν έργα στα τρικάναλα και θα κατασκευαστούν δύο ταμιευτήρες νερού. Έτσι θα εξασφαλισθεί υδατική επάρκεια. Σε ερώτηση προς τον υπουργό για τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την όδευση του αγωγού, ενόσω βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο κ. Σταθάκης απέκλεισε κάτι τέτοιο. Έγιναν, διευκρίνισε, αλλαγές στην όδευση με βάση τις ανησυχίες της κοινωνίας. Η όδευση πλέον οριστικοποιήθηκε.
Σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των δύο έργων, ο υπουργός απέφυγε να αναφέρει το ποσοστό των χρημάτων που θα αναλάβει αγωγός και το ποσοστό του υπουργείου. Ερωτώμενη η δήμαρχος για ενδεχόμενη στάση του δήμου σε σχέση με την όδευση του αγωγού, ξεκαθάρισε πως η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας παραμένει και ο δήμος τελεί εν αναμονή της απόφασης. Η κυβέρνηση, συνέχισε με νόημα η κ. Τσανάκα, προβλέπει πως η απόφαση του ΣτΕ θα είναι αρνητική για το δήμο.
Συμπλήρωσε πάντως ότι το θέμα της όδευσης παραμένει σε επίπεδο προσφυγής στο ΣτΕ. «Το γενικό καλό ιεραρχείται πάνω από το ειδικό καλό», τόνισε με νόημα η Δήμητρα Τσανάκα, καταλήγοντας: «Δεν μπορώ να παραβλέψω ένα αναπτυξιακό έργο όπως η ύδρευση της περιοχή των Φιλίππων, που θα βελτιώσει τη ζωή 15.000 κατοίκων».