Dark Mode Light Mode

Δύο βράδια με τον πατέρα του Άμλετ

Χθες, σήμερα και αύριο στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» παρουσιάστηκε και παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Ο πατέρας του Άμλετ». Κείμενο του Μάνου Ελευθερίου, παραγωγή της ομάδας Μικρή Άρκτος. Για την παράσταση δόθηκε χθες η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Οι περισσότεροι από αυτούς που μίλησαν για το έργο μας είναι γνωστοί. Από παλαιότερες συνεργασίες και δουλειές τους με το ΔΗΠΕΘΕ. Μας διαβεβαίωσαν για την πετυχημένη δουλειά που έκαναν, δηλώνοντας ότι οι ίδιοι επέλεξαν η περιοδεία του έργου να αρχίσει από την Καβάλα.

Στη συνέντευξη τύπου ακούστηκαν τα εξής:

Πέτρος Πετρόπουλος (πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας): Τελειώνει σιγά σιγά η χρονιά, μια πετυχημένη χρονιά για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Έρχονται κι άλλες εκδηλώσεις που πιστεύω θα ανεβάσουν κι άλλο τον πήχη. Είναι από τις λίγες φορές τα τελευταία δύο χρόνια που είμαι πρόεδρος που δεν αισθάνομαι καθόλου αμήχανα. Βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, ανθρώπους που υπεραγαπώ. Υπέρκτιμώ και σέβομαι. Τους ευχαριστώ για την καλή συνεργασία που είχαμε και έχουμε. Η παράσταση αποτελεί ένα κομμάτι του ΔΗΠΕΘΕ. Αυτό οφείλεται στο ότι σκηνοθέτης είναι ο καλλιτεχνικός μας διευθυντές. Όπως επίσης και στο ότι οι συντελεστές είναι όλοι καλοί συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ. Άφησα τελευταίο τον φίλο μου τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, με τον οποίο υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση. Είναι τιμή για το ΔΗΠΕΘΕ που θα φιλοξενήσει την παράσταση 3 βραδιές. Η κ. Δήμαρχος απουσιάζει από τη συνέντευξη τύπου επειδή είναι στα Γιάννενα για τη συνέλευση της ΚΕΔΕ. Πιστεύω ότι ο κόσμος της Καβάλας θα ανταποκριθεί και θα στηρίξει την παράσταση. Την θεωρώ παιδί του ΔΗΠΕΘΕ.

Θοδωρής Γκόνης (σκηνοθέτης της παράστασης): Το ότι έρχεται αυτή η παράσταση στην Καβάλα, στην πρώτη έξοδο της από την Αθήνα, είναι κάτι που έγινε σκόπιμα. Θέλαμε να έρθει πρώτα στην Καβάλα. Είμαι χαρούμενος για πάρα πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι το κείμενο είναι του Μάνου Ελευθερίου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δούλεψα με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη. Δουλέψαμε σκληρά και δύσκολα. Είναι μόνος του στη σκηνή και κάνει ένα μικρό άθλο. Παλεύει με ένα μεγάλο κείμενο. Ευχαριστώ και την Μικρή Άρκτο. Βοήθησαν πάρα πολύ. Είναι μεγάλη χαρά μας που είχαμε στα χέρια μας αυτό το κείμενο. Κατεβήκαμε σε μεγάλα βάθη, ανεβήκαμε σε μεγάλα ύψη. Θα δείτε ότι κάποια πράγματα τα καταφέραμε. Ήθελα αυτή η παραγωγή να έρθει εδώ. Δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι μια περιπέτεια να σταματήσουν, να φορτωθούν τα σκηνικά, να έρθουν εδώ. Τους ευχαριστούμε που δέχθηκαν. Κι ο Μάνος Ελευθερίου ήθελε να είναι εδώ. Το επιθυμούσε αλλά δεν κατάφερε. Μας στέλνει τα χαιρετίσματα του.

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (ηθοποιός): Θέλω να πω ότι χαίρομαι που το φετινό θεατρικό βήμα είναι αφιερωμένο σε αυτό το κείμενο. Όσο περνά ο καιρός χαίρομαι όλο και περισσότερο. Χαίρομαι που αρνήθηκα πολλές και σημαντικές άλλες προτάσεις. Θέλαμε να δουλέψουμε πιο πολύ με τον Θ. Γκόνη. Αυτό το κείμενο το δουλέψαμε μαζί 3 μήνες. Ήταν μια πολύ ωραία διαδρομή. Αυτό που εγώ μεταλαμβάνω κάθε βράδυ στην παράσταση ελπίζω να το γευτούν και οι θεατές. Ευχαριστώ για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση τη Δήμαρχο, τον κ. Πετρόπουλο, την Άννα Μισσιριάν από το Ιμαρέτ. Κάνει την παραμονή μας τρεις μέρες στην Καβάλα ένα παραμύθι.

Ανδρέας Γεωργιάδης (μέλος Μικρής Άρκτου): Είναι μεγάλη η χαρά μου που επιστρέφω στην Καβάλα. Έρχομαι με την πρώτη σκηνογραφική μου δουλειά για το θέατρο, αυτό το οφείλω στον κ. Γκόνη. Συμμετέχω σε μια σημαντική παράσταση. Σε ένα σπουδαίο έργο. Είναι μεγάλη η χαρά μου που πρώτος σταθμός της περιοδείας μας είναι η Καβάλα. Χαίρομαι που μαζί μου είναι εδώ όλη η ομάδα της Μικρής Άρκτου.

Παρασκευάς Καρασούλος (μέλος Μικρής Άρκτου): Είναι η πρώτη φορά που σας συναντώ αν και η Μικρή Άρκτος έχει ξανάρθει στην Καβάλα. Η πόλη σας είναι πολύ όμορφη. Συνδέομαι φιλικά με δύο σημαντικούς ανθρώπους της Καβάλας. Είστε τυχεροί που έχετε καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θοδωρή Γκόνη. Το φεστιβάλ σας είναι αξιέπαινο. Γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Η Άννα Μισσιριάν είναι φίλη, πάντα φιλόξενη σε όλες μας τις δραστηριότητες. Για την Μικρή Άρκτο η παράσταση είναι μια πρόκληση αφού ως τώρα δεν είχαμε εμπλακεί σε θεατρικές παραγωγές. Η πρόκληση ήταν μεγάλη. Το κείμενο του Μάνου Ελευθερίου είναι θαυμάσιο. Το πρώτο θεατρικό έργο που υπογράφει. Βασίζεται στην ιδέα να δώσει πνοή και ζωντάνια σε ένα ως τώρα φάντασμα στην παγκόσμια δραματουργία, τον πατέρα του Άμλετ. Με τον Χρήστο αν και γνωριζόμαστε δεκαετίες, συνεργαζόμαστε πρώτη φορά τώρα. Τώρα που ήρθε η κατάλληλη πρόταση. Ο Μάνος Ελευθερίου είναι μια σημαντική προσωπικότητα για τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω ότι είστε πολύ τυχεροί που το βλέπετε πρώτοι στην έξοδο της παράστασης από την Αθήνα. Σας περιμένουμε να τα πούμε από κοντά στις τρεις παραστάσεις.

*Η χθεσινοβραδινή παράσταση έγινε με πολύ κόσμο στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Προηγούμενο άρθρο

Μια ωραία ιδέα υλοποιήθηκε στο ΚΔΑΠ του Δήμου Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Δυστυχώς η κερκίδα του γυμναστηρίου ήταν άδεια