Dark Mode Light Mode

Δυσκοιλιότητα: Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγεις

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πεπτική διαταραχή που σχετίζεται με τη διατροφή, οπότε δες ποιες τροφές πρέπει να αποφύγεις για να καταπραΰνεις τη δυσκοιλιότητα. Φυσικά, η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει στη δυσκοιλιότητα, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα, όπως το άγχος, η άσκηση, τα φάρμακα κ.τ.λ.. Σε αυτό το άρθρο, αφού εξηγήσουμε τι είναι η δυσκοιλιότητα, θα αναλύσουμε τις βασικές κατηγορίες τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα και θα προσφέρουμε συμβουλές για το πώς να τις αντικαταστήσετε.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα, ως όρος σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Για κάποιους η δυσκοιλιότητα είναι η μειωμένη συχνότητα κενώσεων. Για μερικούς δυσκοιλιότητα σημαίνει το σφίξιμο στην τουαλέτα, η δυσφορία και ο πόνος στον πρωκτό ή και η αιμορραγία που μπορεί να συνοδεύουν την κένωση σκληρών αφυδατωμένων κοπράνων. Για άλλους είναι τα συνοδά συμπτώματα όπως ο πόνος, η εξάντληση, το φούσκωμα στην κοιλιά. Αν και δεν πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, λόγω της δυσφορίας, αν νιώθετε συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγεις

Όπως είδαμε η δυσκοιλιότητα συνδέεται με τις διατροφικές συνήθειες, κι έτσι αν αποφύγεις συγκεκριμένες τροφές, θα συμβάλλεις στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Συνήθως αυτές οι τροφές είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες. Ας τις εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα.

Fast Food

Στη διατροφή μας πλέον έχει ενταχθεί αρκετά το γρήγορο φαγητό, το οποίο είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες. Σε αυτό συγκαταλέγονται και οι κονσέρβες, τα κατεψυγμένα γεύματα και σνακ και οι επεξεργασμένες τροφές εν γένει. Συνήθως έχουν πολύ αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά κι έτσι επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης. Ως εκ τούτου οδηγούν σε δυσκοιλιότητα.

Εναλλακτική: Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και το fast food και αντικαταστήστε τα σνακ με φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της λακτόζης, ενός σακχάρου που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσπεψία.

Εναλλακτική: Αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά με γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, τόφου και τυρί χωρίς λακτόζη.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και σίδηρο, όμως μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην πέψη. Ειδικά αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, επιβραδύνει την κινητικότητα του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Εναλλακτική: Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και εντάξτε στη διατροφή σας άπαχες πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, το λευκό ψάρι και τα όσπρια.

Γλυκά

Αν καταναλώνετε υπερβολικά πολλά γλυκά, και ζάχαρη γενικότερα, μπορεί να έχετε πρόβλημα με την πέψη. Εκτός από την έλλειψη φυτικών ινών που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, οδηγώντας σε μεγαλύτερα προβλήματα πέψης.

Εναλλακτική: Αντί για επεξεργασμένα γλυκά, ικανοποιήστε τις λιγούρες σας με φυτικά σάκχαρα από φρούτα.

Αλκοόλ και καφές

Το αλκοόλ ειδικότερα αλλά και ο καφές σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Το αλκοόλ οδηγεί σε αφυδάτωση και σε σκλήρυνση των κοπράνων, οπότε η διαδικασία της κένωσης μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Ο καφές σε μικρές ποσότητες μπορεί να διευκολύνει την κένωση, όμως η μεγάλη κατανάλωσή του, κάθε άλλο παρά βοηθητική είναι για το έντερο.

Εναλλακτική: Μπορείτε να πίνετε αλκοόλ και καφέ αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Καλό θα είναι όταν πίνετε αλκοόλ, να πίνετε παράλληλα και νερό για να μείνετε ενυδατωμένοι. Μπορείτε επίσης να εντάξετε και το τσάι στην διατροφή σας, σαν εναλλακτική του καφέ.

Επομένως, οι τροφές που πρέπει να αποφεύγει κανείς γιατί συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα, είναι οι τροφές χαμηλές σε φυτικές ίνες, που περιέχουν ζάχαρη, συντηρητικά και είναι επεξεργασμένες. Αυτές οι τροφές μπορούν να αντικατασταθούν από τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, λευκό κρέας, και vegan γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυσικά, αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο, γιατί η διατροφή είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για τη δυσκοιλιότητα, αλλά όχι ο μόνος.

Προηγούμενο άρθρο

Καρκίνος στον Πνεύμονα: Αίτια, Συμπτώματα και Πρόληψη

Επόμενο άρθρο

Αφιέρωμα Γ' Εθνική: Ο Νέστος για την άνοδο, ο Άρης Πηγών για την παραμονή