Dark Mode Light Mode

Δύσκολα για όλους τα νέα τιμολόγια ρεύματος (συνέντευξη)

Ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας.

Απευθυνθήκαμε σε αυτόν για το πολυσυζητημένο θέμα των νέων τιμολογίων και νέων χρεώσεων ρεύματος από την 1η του νέου έτους. Κι ενώ γνωρίζει καλά την αλλαγή και τα διαφορετικά τιμολόγια, δυσκολεύεται στο να διατυπώσει συγκεκριμένη άποψη και πρόταση προς τους καταναλωτές. Ένα θέμα τόσο μπερδεμένο- δυστυχώς- που προς το παρόν τους κάνει όλους επιφυλακτικούς.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχετε καταλάβει ως επαγγελματίες τι ακριβώς συμβαίνει με τα καινούργια τιμολόγια ρεύματος;

Απ: Αυτό που έχουμε καταλάβει -επειδή είναι κάτι πολύ φρέσκο και δεν το έχουμε διερευνήσει πολύ- είναι πως από την 1η Ιανουαρίου θα μας έχουν όλοι οι πάροχοι τέσσερα διαφορετικά τιμολόγια με σήμανση. Τα οποία τα αναφέρω και είναι τα εξής: 1) Το σταθερό τιμολόγιο με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας για όλη την περίοδο της σύμβασης. 2) Το ειδικό κοινό τιμολόγιο με πράσινη σήμανση. Στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει τη τιμή χρέωσης ως την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε πρώτη του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν. 3) Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια με κίτρινη σήμανση. Εδώ περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας, όπου η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 4) Στα δυναμικά τιμολόγια με πορτοκαλί σήμανση. Περιλαμβάνονται σε αυτά τα τιμολόγια, των οποίων η τιμή μεταβάλλεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας.

Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη «έξυπνου» μετρητή. Τοποθετούνε τα συνεργία του ΔΕΔΔΗΕ στις καινούργιες παροχές.

Ερ: Στο νομό Καβάλας οι «έξυπνοι» μετρητές σε τι έκταση έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν;

Απ: Νομίζω ότι είναι γύρω στο 10-15%. Κάθε νέα σύνδεση που γίνεται μπαίνει «έξυπνος» μετρητής και σταδιακά θα αντικατασταθούν όλοι οι παλιοί οι αναλογικοί.

Ερ: Τώρα τι κάνουμε;

Απ: Επί της ουσίας λοιπόν, οι καταναλωτές που δεν έχουν «έξυπνους» μετρητές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των μπλε σταθερών τιμολογίων, των πράσινων τιμολογίων και των κίτρινων τιμολογίων. Πιο συγκεκριμένα, απλά σταθερά τιμολόγια τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά πιο ακριβά ενώ προβλέπουν και ρήτρες για την αποχώρηση καθώς οι πάροχοι κεντράρουν τις ποσότητες που υπολογίζουν σε σταθερή τιμή. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι υπάρχει μια σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης. Η σύμβαση όπως γνωρίζουμε με κάθε πάροχο κάνουμε τουλάχιστον για ένα έτος. Αν επιλέξουμε το σταθερό τιμολόγιο για όλο το χρόνο,  θα ξέρουμε ότι κάθε μήνα τι θα πληρώνουμε. Η δεύτερη περίπτωση είναι τα πράσινα τιμολόγια τα οποία στην ουσία δε διαφέρουν πολύ από τα τιμολόγια που έχουμε συνηθίσει έως τώρα.  Πρόκειται για μεταβλητά τιμολόγια με τιμή που θα ανακοινώνουν οι πάροχοι την πρώτη κάθε μήνα και όχι στις 20 του προηγούμενου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το πράσινο τιμολόγιο θα περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής και η τελική τιμή χρέωσης θα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των χονδροεμπορικών τιμών του χρηματιστήριου ενέργειας. Όπως γινόταν πριν από την εφαρμογή του προσωρινού μηχανισμού τιμολόγησης. Για το πράσινο τιμολόγιο ο προμηθευτής θα δίνει μια βασική τιμή προμήθειας ή αλλιώς τιμή βάσης, η οποία θα πρέπει να μείνει σταθερή για 6 μήνες δηλαδή έως και τον Ιούνιο του 2024. Η τελική τιμή χρέωσης αποτελεί άθροισμα της βασικής τιμής και του μηχανισμού διακύμανσης. Τα κίτρινα τιμολόγια τα οποία επίσης είναι μεταβλητά και συνδέονται με την τιμή της χονδροεμπορικής στο χρηματιστήριο ενέργειας.  Τα κυμαινόμενα τιμολόγια διακρίνονται σε δυο βασικές κατηγορίες με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων. Θα είναι κοινό για όλους τους παρόχους και θα διαφοροποιείται κυρίως ως προς το περιθώριο κέρδους. Δε ξέρω τι ακριβώς να συμβουλεύσουμε τους καταναλωτές. Τι είναι αυτό που συμφέρει πραγματικά και που θα πρέπει να παίξουμε μπάλα. Λογικά θα πρέπει ο καθένας να επικοινωνήσει με τον πάροχο του και να κάνει μια συζήτηση με τον πάροχο γιατί είναι κάτι που αφορά τους παρόχους ενέργειας. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο δεν είναι κάτι το οποίο το γνωρίζω μέσα από την Ομοσπονδία. Να μας έρθει κάποια ενημέρωση για να ξέρουμε και εμείς τι ακριβώς συμβαίνει.

Ερ: Σήμερα τι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται στα μαγαζιά και στα νοικοκυριά; Οι καινούργιοι λογαριασμοί είναι φτηνοί;

Απ: Δυστυχώς δεν είναι φτηνοί. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι και στις κατοικίες και σε βιοτεχνικά, εμπορικά καταστήματα κλπ. Οι λογαριασμοί δυστυχώς είναι πάρα πολύ ακριβοί. Θα έπρεπε το κράτος να θεσπίσει κάποια ασπίδα προστασίας των καταναλωτών όπως είχε και πέρσι τουλάχιστον που έδινε αυτό το επίδομα και δεν πληρώναμε πολύ ακριβά το ρεύμα. Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι φέτος δε θα ισχύει αυτό το πράγμα.

Ερ: Η επιλογή του τιμολογίου είναι υποχρεωτική; Αν δεν διαλέξει κάποιος τίποτα και δεν κάνει τίποτα, τι γίνεται;

Απ: Αν δεν κάνει κάτι θα πάει αυτομάτως από 1η Ιανουαρίου στο πράσινο τιμολόγιο.

Προηγούμενο άρθρο

«Η πιο σωστή απόφαση»: Σύγχρονο κείμενο - επίκαιρο θέμα (video)

Επόμενο άρθρο

«Στο μέλλον η ενίσχυση με προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας»