Dark Mode Light Mode

Δύσκολος κι αυτός ο χειμώνας για τους επαγγελματίες φωτογράφους της Καβάλας

Πριν από 10 περίπου μέρες οι φωτογράφοι της Καβάλας συναντήθηκαν στο χώρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών.

Όλοι μέλη του σωματείου τους, αντάλλαξαν απόψεις. Συζήτησαν κι αυτόν τον δύσκολο Χειμώνα που περνούν. Έκοψαν τη βασιλόπιτα του νέου έτους. Στην Καβάλα οι επαγγελματίες φωτογράφοι δεν είναι πολλοί. Έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους.

Συζητούν και προσπαθούν να λύνουν τα διάφορα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουν. Σε αυτή τη βάση συζητήσαμε με τον κ. Παναγιώτη Γιασιμάκη, μέλος της διοίκησης του σωματείου. Μας ενημέρωσε για το «σήμερα» του κλάδου.

Η συνέντευξη

Ερ: Κόψατε τη βασιλόπιτα σας το σωματείο των επαγγελματιών φωτογράφων ενώ σίγουρα ο χειμώνας για τον κλάδο σας είναι δύσκολος.

Απ: Η εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε οι συνάδελφοι και να συζητήσουμε τα προβλήματα του κλάδου, να ορίσουμε τις προτεραιότητες μας. Γενικώς είναι καλές αυτές οι συναντήσεις, ανταλλάσσονται απόψεις και είναι πολύ καλά τα πράγματα. Ο χειμώνας σίγουρα είναι δύσκολος για τον κλάδο μας. Πάντα ήταν δύσκολος. Όλα αυτά τα χρόνια που εγώ εξασκώ το επάγγελμα, ο χειμώνας ήταν πάντα μια νεκρή περίοδος. Ανασυντασσόμαστε το χειμώνα για να εξορμήσουμε την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ερ: Το σωματείο των φωτογράφων πάντως έχει ιστορία. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι στην Καβάλα δεν είναι κάτι καινούριο.

Απ: Τουλάχιστον απ` ότι θυμάμαι εγώ το σωματείο πρέπει να έχει ιδρυθεί το 1978 ή το 1979 και έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Εγώ εξασκώ το επάγγελμα από το 1987. Ιδρύθηκε από την παλιά γενιά των φωτογράφων, από τους πατεράδες μας κτλ. Κάποια στιγμή καταλάβανε ότι ο δρόμος της ένωσης είναι αυτός που μπορεί να λύσει προβλήματα σε πολύ καλύτερες εποχές από αυτές που βιώνουμε σήμερα. Προχωρήσανε έτσι στην ίδρυση του σωματείου.

Ερ: Το θέμα είναι να είστε μονιασμένοι. Υπάρχει ο ανταγωνισμός αλλά τα προβλήματα είναι ίδια. Πάντως από την εκδήλωση που κάνατε, μια χαρακτηριστική φωτογραφία δείχνει ότι είστε όλοι χαμογελαστοί. Υπάρχει ανταγωνισμός αλλά υπάρχει και συναδελφικότητα.

Απ: Σαφώς και υπάρχει ανταγωνισμός. Ο χώρος θα λειτουργήσει μέσα από τον ανταγωνισμό. Ευτυχώς στη δική μας εποχή υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Βρισκόμαστε όχι βέβαια σε καθημερινή βάση ή κάθε μήνα, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα και αντιμετωπίζουμε από κοινού τα προβλήματα. Σα Σωματείο Φωτογράφων Καβάλας είμαστε και μέλη του Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων και διεκδικούμε λύσεις μέσα και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, για τυχόν προβλήματα τα οποία μας δημιουργούνται. Οι συνάδελφοι στην Καβάλα έχουμε καταλάβει ότι για το κοινό συμφέρον είναι να είμαστε μαζί. Έχουμε αυτή την καλή σχέση σε αντίθεση με άλλες γειτονικές περιοχές οι οποίες δε βρίσκονται σε αυτό το βαθμό, τον οποίο βρισκόμαστε εμείς.

Ερ: Θυμούμαστε τα καταστήματα σας που είχαν εκείνα τα ογκώδη μηχανήματα που εμφάνιζαν τα φιλμ, εκείνη την εποχή. Τι έγιναν τα ογκώδη μηχανήματα; Πήγανε στα παλιοσίδερα;

Απ: Πήγαν στα παλιοσίδερα πραγματικά. Η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή ήτανε λίγο σοκαριστική για μας, για τον κλάδο των φωτογράφων. Γενικά συνδυάστηκε και με την οικονομική κρίση. Δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε. Πριν από 20 χρόνια και πριν έρθει η ψηφιακή εποχή, θυμάμαι που έλεγα στους πελάτες μου ότι αν θέλανε να πάνε μια εκδρομή στη Θάσο θα αγόραζαν τρία φιλμ.  Θα τραβούσαν τις φωτογραφίες θα τις φέρνανε να τις εμφανίσουμε. Αυτές οι 100 φωτογραφίες μπορεί να ήταν σκοτεινές, να ήταν με κλειστά τα μάτια κτλ. Θα υπήρχαν τυπωμένες σε χαρτί. Σήμερα με το κινητό τηλέφωνο ο καθένας μπορεί να βγάλει 500 φωτογραφίες. Αλλά τελικά δεν τις έχει τυπωμένες, δεν έχει στο χέρι φωτογραφίες και είναι ένα προβληματάκι αυτό. Όχι τόσο για μας που έχουμε χάσει τους τζίρους μας όσο για ανθρώπους που δεν έχουν το χειροπιαστό. Είναι μια διαφορετική αίσθηση να έχεις φωτογραφία να δείξεις σ` έναν φίλο από μια εκδρομή που έχεις πάει με την οικογένεια σου.

Ερ: Πάντως στην παρέλαση τον Οκτώβρη και τον Μάρτη πηγαίνετε όλοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι αλλά και πάλι η δουλειά άλλαξε μετά την κάθε παρέλαση.

Απ: Πηγαίνουνε οι περισσότεροι.  Προσωπικά δεν πηγαίνω. Η δουλειά έχει αλλάξει. Και αυτό με την παρέλαση μπαίνει μέσα στη λογική που σας είπα για τη ψηφιακή εποχή. Εξακολουθεί πάντως να υπάρχει πελάτης ο οποίος θα πάει να πάρει τη φωτογραφία με το παιδί του το οποίο έκανε παρέλαση. Θα περάσει από τα καταστήματα της Καβάλας και θα ψάξει να βρει τις φωτογραφίες. Είναι μια μικρή ανάσα ιδιαίτερα για την άνοιξη αφού προερχόμαστε από μια νεκρή περίοδο. Είναι μια μικρή ανάσα για τους συναδέλφους να έχουν κάποιο κέρδος στο ταμείο τους.

Προηγούμενο άρθρο

Τρένο στην Καβάλα το 2028: Παρουσιάστηκαν τα σχέδια της Νότιας Σιδηροδρομικής Εγνατίας!

Επόμενο άρθρο

Παρούσα και σε αυτές τις εκλογές η Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπορικού Συλλόγου