Dark Mode Light Mode
9 στα 9 και 40.000 ευρώ στο ΚΙΝΟ σε πρακτορείο του Αμυγδαλεώνα
Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καβάλας: Ένας επίλογος για μια σχολική χρονιά γεμάτη δράσεις… (φωτογραφίες)
Από το Βιετνάμ στην Παλαιστίνη, δίχως υποκρισίες

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καβάλας: Ένας επίλογος για μια σχολική χρονιά γεμάτη δράσεις… (φωτογραφίες)

Κατά τη διάρκεια αυτής της σχολικής χρονιάς 2023-2024 το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καβάλας), σχεδίασε και υλοποίησε μια σειρά δράσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση και ανάπτυξη των κοινωνικών, συναισθηματικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας.

Αρχικά, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης που πραγματοποιήσαμε με το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας. Σε αυτό περιλαμβάνονταν πολλές δράσεις συνεργασίας, όπως, δύο σχολικές ημέρες συνεκπαίδευσης, οι οποίες υλοποιήθηκαν στα δύο σχολεία αντίστοιχα, κοινό χριστουγεννιάτικο Bazaar και εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με Αναπηρία μαζί με το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ Χρυσούπολης, δύο κοινοί σχολικοί περίπατοι, το διασχολικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας “ΣΥΝ-εργάζομαι, ΣΥΝ-εκπαιδεύομαι, ΣΥΝ-δέομαι”, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε σποτ κοινωνικής ευαισθητοποίησης με θέμα την Εργασία και την Αναπηρία, κοινή εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, εξ αποστάσεως αλληλεπίδραση των μαθητών μας με ψηφιακά και διαδικτυακά μέσα, και δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού-έκφρασης και ανακάλυψης των ταλέντων και των ιδιαίτερων κλίσεων των μαθητών και των μαθητριών μας. Σύμφωνα με την τελική αποτίμηση του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων, το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης αξιολογήθηκε ως εξαιρετικό (62,5 %) και πολύ καλό (37,5 %), ενώ το 87,5 % των συμμετεχόντων-συμμετεχουσών επιθυμεί να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

Επιπλέον, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις σύμπραξης με το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας, οι οποίες βασίστηκαν στην κοινή συμμετοχή των δύο σχολείων στο Εθνικό Δίκτυο: «Παιδεία στα Μέσα: Τηλεόραση, Διαδίκτυο, Κινηματογράφος».

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν κοινή εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Τραίνων στη Δράμα, δημιουργήθηκε ένα podcast με κεντρικό θέμα τη σχέση και τη συμμετοχή των σημερινών εφήβων με τα κοινά της πόλης μας και επισκεφτήκαμε τον όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης  ALPHA MEDIA GROUP.

Ακόμα, η συνεργασία μας με το 2ο Γυμνάσιο συνεχίστηκε στο πλαίσιο της κοινής ένταξης τους στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας με τίτλο “Διατροφή, Περιβάλλον και Υγεία”.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, ομάδα μαθητών-μαθητριών του 2ου Γυμνασίου, επισκέφτηκε το σχολείο μας και μαζί με μαθητές-μαθήτριες μας, παρασκεύασαν κρεμοσάπουνα, αρωματικά λάδια και κριτσίνια με ελιές.

Επιπροσθέτως, οι δράσεις σύμπραξης με σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης επεκτάθηκαν και συμπεριέλαβαν τη συνεργασία μας με το Γυμνάσιο Καρβάλης. Ειδικότερα, τα δύο σχολεία συνδιοργάνωσαν και υλοποίησαν τη 10η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού, μια κοινή Χριστουγεννιάτική εκδήλωση, μια ενημερωτική δράση από την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) και μια κοινή Διδακτική Επίσκεψη στο Πάρκο Αρπακτικών Ημερόβιων και Νυκτόβιων Πτηνών στην Αγορά Δράμας.

Ευχαριστούμε θερμά τους συλλόγους και τους μαθητές-μαθήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων για όλες τις όμορφες εμπειρίες που δημιουργήσαμε μαζί, μέσα από όλες αυτές τις συνεργατικές πρακτικές.

Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αυτή τη χρονιά είχαν τη δυνατότητα να συνδέσουν τις γνώσεις που αποκτούν με την καθημερινότητα τους, να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, etwinning, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή μας σε εκπαιδευτικά προγράμματα των ΚΕΠΕΑ Παρανεστίου και Φιλίππων, την εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΕΠΑ.Λ Ελευθερούπολης, την ενεργό εμπλοκή μας στην εκδήλωση “Χελιδονίσματα 2024“, τις εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, τις δράσεις που αναπτύξαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία», αλλά και από τη συμμετοχή μας στην πολιτισμική δράση με τίτλο “Τα Μνημεία μου….σε ένα αυτοσχέδιο Ένδυμα που διοργάνωσε το ΚΕΠΕΑ Φιλίππων, όπου οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί-ΕΒΠ του προγράμματος, συμμετείχαν σε μια επίδειξη ραπτικής με αυτοσχέδια ενδύματα, μέσω των οποίων παρουσίαζαν ένα μνημείο της Καβάλας.

Καμία από τις παραπάνω δράσεις-εκδηλώσεις δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, χωρίς τη συνεργασία και την υποστήριξη φορέων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, όπως είναι ο Δήμος Καβάλας, το Κέντρο Υγείας Καβάλας, η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας Καβάλας, τα Κέντρα Κοινότητας Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου, το ΚΑΠΗ Νέας Καρβάλης, την εθελοντική οργάνωση Love Van, την μη κερδοσκοπική εταιρεία “Library4all, την Πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, την Τροχαία Καβάλας, την “Myrovolos Organics”, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ελευθερούπολης, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας, το ΚΕΔΑΣΥ Καβάλας, το ΣΑΕΚ Καβάλας, το ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας, τον σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, την σχολική επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας. Τους/τις  ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη, την ενίσχυση και τη συνεργασία.

Τέλος, ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους φούρνους Φελλαχίδη για την ευγενική προσφορά πρωινού γεύματος, τη ΣΕΛΕΚΤΑ για την προσφορά ανθέων για το Εργαστήριο Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, τις εταιρείες «Μύλοι Καπλανίδη» και «Μύλοι Δοξάτου» για την προσφορά αλευριού, την εταιρεία «Παγγαίο» του Μάρτου Νικολάου για την προσφορά τυροκομικών προϊόντων για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Τουριστικών Επαγγελμάτων του σχολείου μας, την Μεταφορική Εταιρεία Νέας Καρβάλης «Ένωση Καβάλας ΙΚΕ», την εταιρεία «Μπελέφτας Αθανάσιος» και την εταιρεία «Λιπάσματα Καβάλας» για την προσφορά φρέσκου γάλακτος στους μαθητές και στις μαθήτριες μας.

Ήταν μια όμορφη, δημιουργική χρονιά με πολλές δράσεις, που έδειξε ότι όταν ένα σχολείο ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης είναι ανοιχτό προς την κοινωνία, προσφέρει σημαντικά οφέλη στη γνωστική, ψυχική και συναισθηματική υγεία των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ευχόμαστε σε όλους και όλες καλό καλοκαίρι!!!

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καβάλας: http://eeek.kav.sch.gr/

Προηγούμενο άρθρο

9 στα 9 και 40.000 ευρώ στο ΚΙΝΟ σε πρακτορείο του Αμυγδαλεώνα

Επόμενο άρθρο

Από το Βιετνάμ στην Παλαιστίνη, δίχως υποκρισίες