Dark Mode Light Mode
Τρεις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε τρεις μέρες!
“Έχει προηγηθεί έλεγχος για τη στατική επάρκεια του κτιρίου της Στέγης ΦΓΤ; “
Είναι και αυτή μια λύση...

“Έχει προηγηθεί έλεγχος για τη στατική επάρκεια του κτιρίου της Στέγης ΦΓΤ; “

Ερώτημα προς κάθε αρμόδιο: Έχει προηγηθεί έλεγχος για τη στατική επάρκεια του κτιρίου της Στέγης ΦΓΤ;

Όπως είναι γνωστό, η εγκεκριμένη μελέτη του Κειμηλιαρχείου προβλέπει την προσθήκη ενός ολόκληρου ορόφου 232 τ.μ και ύψους 4,5 μέτρων, στο γνωστό κτίριο της Στέγης ΦΓΤ, δεκαετίας του 1950, το οποίο ποτέ δεν συντηρήθηκε, με εξαίρεση την εθελοντική εργασία ανακαίνισης των μελών του ΣΦΓΤ με την βοήθεια του Δήμου Καβάλας το 1988.

Είναι επίσης φανερά τα τραύματα που προκλήθηκαν εδώ και ενάμισυ χρόνο σε όλα τα υποστηλώματα του θεάτρου της Στέγης, προφανώς για την απαιτούμενη πυρηνοληψία, απαραίτητη για τον έλεγχο στατικής επάρκειας του κτιρίου. Άλλωστε, η στοιχειώδης λογική, αλλά και οι κανονισμοί προβλέπουν ότι δεν μπορεί να δίδεται έγκριση (έστω και προέγκριση) για προσθήκη ορόφου εάν το κτίριο δεν αποδειχθεί ότι αντέχει γι’αυτό.

Συμπληρωματικά, τονίζουμε ότι η αλλαγή χρήσης του κτιρίου από απλό κτίριο γραφείων συλλόγου σε μουσειακό χώρο ειδικών απαιτήσεων και σε χώρο συνάθροισης κοινού επιτάσσει τον έλεγχο στατικής επάρκειας. Φυσικά και οι απαιτήσεις του σημερινού αντισεισμικού κανονισμού δεν είναι οι ίδιες με ό,τι ίσχυε το 1950.

Πράγματι, στην τεχνική έκθεση του Κειμηλιαρχείου αναφέρεται ότι θα γίνει ενίσχυση του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού του κτιρίου και επιπλέον στη νέα κάτοψη του ισογείου (και μόνο σ’ αυτήν) φαίνεται ενδεικτικά (χωρίς μελέτη) ο τρόπος ενίσχυσης με μανδύες σε όλα τα υποστυλώματα.

Στον όροφο δεν φαίνεται κάτι αντίστοιχο. Σε κάθε περίπτωση, της μελέτης για προσθήκη ορόφου, και μάλιστα με άλλη χρήση (μουσειακή) θα έπρεπε να είχε προηγηθεί  μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, η οποία κοινοποιείται στην Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ).

Απευθυνθήκαμε συνεπώς γραπτώς στην Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Καβάλας, και αναμένουμε απάντησή της, στα εξής ερωτήματα:

Δεδομένου ότι εγκρίνεται η προσθήκη ενός ακόμη ορόφου 232 τ.μ. σε κτίριο της δεκαετίας του 1950, με προγενέστερους αντισεισμικούς κανονισμούς τότε σε ισχύ και δεδομένης της αλλαγής χρήσης του κτιρίου από κτίριο γραφείων συλλόγου σε μουσειακό χώρο ειδικών απαιτήσεων και συνάθροισης κοινού, παρακαλούμε, ως χρήστες του χώρου του ισογείου, σήμερα και στο μέλλον, να μας γνωστοποιήσετε:

(α) αν έχει προηγηθεί έλεγχος στατικής επάρκειας του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού και ποιο ήταν το συμπέρασμά του.

(β) αν υπάρχουν μετρήσεις μέσω μη καταστροφικών μεθόδων (έλεγχος ενανθρακωμένης ζώνης σκυροδέματος, ανίχνευση οπλισμών, θλιπτική αντοχή σκυροδέματος κ.α.).

(γ) τα αποτελέσματα των ελέγχων θλιπτικής αντοχής του σκυροδέματος, μετά τον πραγματοποιηθέντα εργαστηριακό έλεγχο με πυρηνοληψία (αδιατάρακτη αποκοπή δοκιμίων), τα οποία έχουν κοινοποιηθεί στην Υπηρεσία Δόμησης.

Τον ίδιο προβληματισμό θέτουμε δημοσίως και στην Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-ΑΜ, ως εκ του θεσμικού του ρόλου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ τους ΚΗΝΣΟΡΕΣ Της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ και της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Προηγούμενο άρθρο

Τρεις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε τρεις μέρες!

Επόμενο άρθρο

Είναι και αυτή μια λύση...