Οι εργασίες για τη συντήρηση και ανακαίνιση στρατιωτικών κτιρίων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Δεν είναι δα τυχαίο ότι πραγματοποιούνται ακόμη και την ημέρα της Κυριακής. Ο πολίτης δεν μπορεί να μάθει το παραμικρό για τα σχέδια και τους σκοπούς του έργου, ακόμα και έξω από το στρατόπεδο να περνάει δεν έχει οπτική επαφή με το τι γίνεται στο εσωτερικό του
. Το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Καβάλας αλλά και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς είναι σε εξέλιξη. Και από που έχει αδειοδοτηθεί.
Ο Δήμος Καβάλας έστειλε σχετική επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία ρωτώντας για το ποιος αδειοδότησε τις τεχνικές εργασίες. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συζήτησε το ίδιο θέμα σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Θόδωρο Μουριάδη. Ο Θόδωρος Μουριάδης είπε μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής ότι δεν γνωρίζει για την άδεια στις εργασίες το παραμικρό!
Σύμφωνα με το νέο δήμαρχο, καλείται η πολεοδομία να ελέγξει την εξέλιξη των εργασιών και κυρίως το ποιος είναι αυτός που τις έχει αδειοδοτήσει. Εκπρόσωπος της διοίκησης του Δήμου Καβάλας είπε στην Πρωινή ότι σίγουρα στις εργασίες που γίνονται στο στρατόπεδο δεν υπάρχει καμία ανάμιξη από την πολεοδομία Καβάλας. Άρα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι εργασίες δεν έχουν άδεια από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δίδεται η δυνατότητα για ειδική διαδικασία λόγω του ότι πρόκειται για ένα θέμα πέραν των κλασικών. Ζήτημα των εργασιών που αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η άδεια ίσως και να έχει δοθεί από την από τις ενέργειες που έκανε η μη κυβερνητική οργάνωση, υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ασημακοπούλου. Πάντως είναι ενοχλητικό το ότι η τοπική κοινωνία δεν γνωρίζει το παραμικρό.
Είναι επίσης ενοχλητικό το ότι ένας οποιοσδήποτε πολίτης ταλαιπωρείται για οικοδομική άδεια περιμένοντας μήνες ή και χρόνια αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα γίνονται με καταπληκτικές ταχύτητες.
Είναι αλήθεια ότι αυτή την περίοδο το προσφυγικό πρόβλημα επανέρχεται δριμύτερο με ευθύνη κυρίως της Τουρκίας που επιτρέπει τις προσφυγικές ροές να φτάνουν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Από εκεί κινούνται προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το ζήτημα που ανακύπτει φυσικά και είναι εθνικής σημασίας. Από την άλλη πλευρά ακόμα και τα εθνικής σημασίας ζητήματα πρέπει να διέπονται από κανόνες. Από νόμους. Κυρίως να υπάρχει ενημέρωση της κοινωνίας για το τι γίνεται και για ποιον λόγο.
Πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είχαν προσπαθήσει να διερευνήσουν το σκοπό των εργασιών οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης είχε απαντήσει ότι οι εργασίες δεν θα ήταν εκτεταμένες. Θα γίνονταν καλού-κακού, μην τυχόν χρειαστεί να μεταφερθούν και οι άλλοι πρόσφυγες στο Ασημακοπούλου. Στο Ασημακοπούλου σύμφωνα με ανεπίσημη πηγή τον Ιούλιο οι πρόσφυγες ήταν 460. Η δομή χωρίς να υπολογιστούν τα ευρισκόμενα σε εξέλιξη έργα, έχει δυνατότητα φιλοξενίας 500 ανθρώπων.
Και ενώ αυτές οι πληροφορίες παρέχονται με το σταγονόμετρο ακόμα και σε τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Καβάλας, πρόσφατα επισκέφθηκε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ο αρμόδιος Υπουργός της νέας κυβέρνησης κ. Κουμουτσάκος. Σε δηλώσεις του σε συνέχεια των όσων είδε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μίλησε για ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους. Χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι προσφυγές σε υφιστάμενες δομές.
Ένα άλλο σενάριο αναφέρεται σε δημιουργία νέων δομών στο χερσαίο τμήμα της χώρας. Πάντως για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας κινητικότητα δημιουργίας επιπλέον χωρών για φιλοξενία προσφύγων δεν παρατηρείται πουθενά εκτός φυσικά από το στρατόπεδο Ασημακοπούλου.