Dark Mode Light Mode

Ευθύνες στον επενδυτή από το Υπουργείο Τουρισμού για τα Λουτρά των Ελευθερών!

Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ο ανεξάρτητος βουλευτής Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Χουρδάκης κατέθεσε αναφορά – μέσω της Βουλής- σχετική με την επένδυση στα Λουτρά των Ελευθερών.

Η αναφορά είχε και τον χαρακτήρα καταγγελίας. Υπό την έννοια ότι υιοθετούσε και πρόβαλλε την καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών. Το κείμενο του Πανελλήνιου συλλόγου τέθηκε υπόψη των Υπουργών Τουρισμού και Εσωτερικών.

Με ημερομηνία 12 Αυγούστου απάντησε στην αναφορά και στην καταγγελία η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Το κείμενο της επιρρίπτει όλη την ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση της επένδυσης στον επενδυτή! Του ζητήθηκαν διορθώσεις και έγγραφα αλλά αυτά δεν στάλθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι το συμπέρασμα της απάντησης της κ. Κεφαλογιάννη.

Αναλυτικά: «Ο φυσικός πόρος «Νερό Λουτρών Ελευθερών» Δήμου Παγγαίου έχει αναγνωρισθεί ως ιαματικός με την υπ΄ αρ. 26267/16.12.2014 υ.α. (Β’ 3634/31.12.2014) απόφαση Υπουργού Τουρισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του φυσικού πόρου ως ιαματικού και κατόπιν αιτήματος του φορέα διαχείρισης, η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού είναι αρμόδια σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4002/2011, όπως ισχύει, για τη γνωμοδότηση ως προς την καταλληλότητα γηπέδων και οικοπέδων στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού, καθώς και για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας των ανωτέρω εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.

Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε από την εταιρεία με την επωνυμία «ELEFTHΕRE RESORT ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.», στην οποία έχει παραχωρηθεί η αξιοποίηση και εκμετάλλευση του εν λόγω ιαματικού πόρου, η υπ’ αρ. 10192/20.05.2022 αίτηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης συνοδευόμενη από Φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο «Τουριστική μονάδα συνολικής δυναμικότητας 154 κλινών (αποτελείται από ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 154 κλινών κατηγορίας 4 αστέρων και glamping δυναμικότητας 4 κλινών), με Μονάδα Ιαματικής Θεραπείας και τα συνοδά αυτών έργα».

Κατά τον έλεγχο του σχετικού φακέλου από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.), διαπιστώθηκαν ελλείψεις για τις οποίες ενημερώθηκε ο μελετητής του έργου με τα από 11.10.2022 και 19.02.2024 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ωστόσο, δεν έχει προσκομιστεί έως σήμερα συμπληρωματικός φάκελος. Περαιτέρω, η ως άνω εταιρεία κατέθεσε Φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με α.π. 14858/25.07.2022 για το έργο «Τουριστική μονάδα συνολικής δυναμικότητας 164 κλινών, πέντε αστέρων (5*) και συνοδά έργα».

Κατά την αξιολόγηση του υποβληθέντος φακέλου διαπιστώθηκαν ελλείψεις για τις οποίες ενημερώθηκε ο μελετητής του έργου από την Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε. με το από 14.10.2022 ηλεκτρονικό μήνυμα, καθώς και με κάθε πρόσφορο τρόπο. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το άρ. 35 του ν. 5039/2023 (Α΄83), το οποίο αντικατέστησε το άρ. 12 του ν. 4002/2011, η Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε. δεν είναι πλέον είναι αρμόδια για κύρια τουριστικά καταλύματα με δυναμικότητα μικρότερη των 300 κλινών και ότι στον φάκελο της Μ.Π.Ε. δεν περιγραφόταν χρήση ιαματικού φυσικού πόρου με συνοδή εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής, ο ανωτέρω φάκελος διαβιβάστηκε με το υπ΄ αριθ. 11378/08.06.2023 έγγραφο της Υπηρεσίας στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού.

Εν συνεχεία, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, με το υπ΄ αριθ. ΑΜΘ/1450/05.09.2023 έγγραφό της, ζήτησε από τον ανάδοχο του έργου την «…τροποποίηση της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές δημιουργίας ενός Ιαματικού – Θερμαλιστικού Κέντρου, σε συνδυασμό με ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές υποδομές, ως ένα ενιαίο έργο, το οποίο θα είναι συμβατό με την προβλεπόμενη χρήση του μίσθιου…», στο οποίο προβλέπεται η «εκμίσθωση και εκμετάλλευση του ακινήτου των Ιαματικών Πηγών Ελευθερών και των επ’ αυτού εγκαταστάσεων (οικόπεδο, κτιριακές εγκαταστάσεις λουτρών και τουριστικό συγκρότημα) για χρήση κέντρου υδροθεραπείας και καταλυμάτων, με δυνατότητα να αναπτυχθεί κάθε δραστηριότητα».

Κατόπιν τούτου, με το υπ’ αρ. 21254/16.11.2023 έγγραφο, η Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε ζήτησε από την εταιρεία ELEFTHERE RESORT ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε. την κατάθεση αναμορφωμένου φακέλου Μ.Π.Ε. σύμφωνα με τις προδιαγραφές της υπ’ αρ. 2704/13.02.2018 (Β΄603) υ.α. για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Επισημαίνεται ότι, εφόσον δεν έχουν προσκομιστεί τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση του Φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, δεν είναι δυνατή η έκδοση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας εγκατάστασης ιαματικού τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του στόχου του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάδειξη των ειδικών μορφών τουρισμού που διαφοροποιούν και εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο της τουριστικής προσφοράς της χώρας, οδηγώντας στην καλύτερη διάχυση του οικονομικού αποτελέσματος, έχει ενταχθεί στο Ετήσιο Σχέδιο

Δράσης του Υπουργείου για το 2024 έργο με τίτλο “Τουρισμός υγείας και ευεξίας” το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά στην ενίσχυση των ιαματικών πηγών της χώρας με τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, καθώς και στην εκπόνηση μελετών για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας (silver tourism) και του τουρισμού υγείας (health tourism) στην Ελλάδα, όπως και στην εκπόνηση στρατηγικής για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων. Στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου εκδόθηκε η υπ’ αρ. 14020/ 26.07.2024 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης με τίτλο “Αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού”, συνολικού προϋπολογισμού 19.700.000 €, με περίοδο υποβολής αιτήσεων 29.07.2024 – 15.09.2024».

Προηγούμενο άρθρο

Το «σημείο μηδέν» στο πεζοδρόμιο της Ερυθρού Σταυρού και τι σημαίνει

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024