Dark Mode Light Mode
Ο Σύνδεσμος Τυφλών στον ΟΛΚ
ΕΓΕΣΥΚ: Να διατηρηθούν οι 420 κλίνες του νοσοκομείου
«Μας εξυπηρετεί το λιμάνι της Καβάλας»

ΕΓΕΣΥΚ: Να διατηρηθούν οι 420 κλίνες του νοσοκομείου

Με τίτλο «Θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της  Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας, στο πλαίσιο διαβούλευσης για το νέο οργανισμό του νοσοκομείου», οι γιατροί του νοσοκομείου δηλώνουν τις απόψεις για το νέο οργανισμό του νοσοκομείου, που συζητείται σε τοπικό επίπεδο, αλλά όπως είναι αναμενόμενο θα κληθεί και θα ψηφισθεί στη βουλή, μετά από σχετική πρόταση του υπουργείου υγείας.

Εντύπωση προκαλεί από την άποψη ότι οι γιατροί του νοσοκομείου διαφοροποιούνται ελαφρώς από την άποψη το νοσοκομείο Καβάλας να χαρακτηρισθεί περιφερειακό, διαπιστώνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια αυτοί οι χαρακτηρισμοί, έχουν καταργηθεί. Σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Καβάλας, στόχος με βάση τη σημερινή πραγματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα πρέπει να είναι το νοσοκομείο Καβάλας να διατηρήσει κατ΄ ελάχιστο τον αριθμό των 420 οργανικών κλινών. Το κυριότερο μέρος της ανακοίνωσης αναφέρει τα ακόλουθα:

Δυστυχώς η συζήτηση για τον νέο οργανισμό γίνεται χωρίς να υπάρχει «Υγειονομικός χάρτης» και χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάποιος συγκεκριμένος περιφερειακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια. Αυτό μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε το αύριο του Νοσοκομείου μας, με βάση την σημερινή πραγματικότητα, το είδος και το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των δομών του και τις υγειονομικές ανάγκες όπως τις βιώνουμε σήμερα αλλά και τις προβλέπουμε για το αύριο,  χωρίς  να υπάρχει κάποια αξιόπιστη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες που πρέπει αυτό το Νοσοκομείο να καλύψει στο μέλλον.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερα αρνητικό είναι το γεγονός ότι η διαβούλευση για τον νέο οργανισμό γίνεται ενώ έχει ανακοινωθεί ότι επίκεινται σημαντικές δομικές αλλαγές στον χώρο του ΕΣΥ την τελική μορφή των οποίων όμως δεν γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που σχεδιάζουμε και προτείνουμε να μην ανταποκρίνεται επαρκώς στο νέο τοπίο που η πολιτική ηγεσία διατείνεται ότι θα δημιουργήσει.

Ερωτήματα που απασχολούν τον διάλογο για τον νέο οργανισμό :

1) Πως πρέπει να χαρακτηρισθεί το Νοσοκομείο; Περιφερειακό ή Νομαρχιακό;

Εδώ και πολλά χρόνια  έχουν καταργηθεί αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Στην χώρα λειτουργούν Γενικά και κάποια ειδικά Νοσοκομεία. Κάποια Γενικά Νοσοκομεία είναι Πανεπιστημιακά. Ο διάλογος για τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου σε «Περιφερειακό Νοσοκομείο» χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτά τελικά θα θεσμοθετηθούν και με ποια χαρακτηριστικά ,  μπορεί να αποβεί  αποπροσανατολιστικός και εν τέλει ατελέσφορος για το μέλλον του Νοσοκομείου μας. Στόχος μας με βάση την σημερινή πραγματικότητα του ΕΣΥ θα πρέπει να είναι ένα Νοσοκομείο το οποίο θα διατηρήσει κατ΄ελάχιστον τον αριθμό των 420 οργανικών κλινών και θα συνεχίσει να κατέχει έναν ισχυρό περιφερειακό ρόλο όπως έχει σήμερα και όπως περαιτέρω σε συγκεκριμένους τομείς πρέπει να αναπτύξει.

2) Πρέπει να διατηρηθούν οι διπλές κλινικές ή αυτές πρέπει να συνενωθούν;

Στο Νοσοκομείο μας λειτουργούν δύο Χειρουργικές , δύο Παθολογικές και δύο Πνευμονολογικές κλινικές.

Σε ότι αφορά τις Χειρουργικές και Παθολογικές κλινικές θεωρούμε ότι αυτές πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους ως έχουν.Σε ότι αφορά τις δύο Πνευμονολογικές κλινικές θεωρούμε ότι και αυτές πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν.

3)Τι θα γίνει με υποστελεχωμένα τμήματα; Πρέπει να αναπτυχθούν νέα τμήματα;

Θεωρούμε πως κανένα τμήμα δεν πρέπει να κλείσει , ενώ πρέπει να αναπτυχθούν και νέα.

-Άμεσα να λειτουργήσει το ΤΕΠ ως ανεξάρτητο τμήμα με γιατρούς που θα προσληφθούν για αυτό αλλά και θα εργασθούν σε αυτό. Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει με τους απαραίτητους γιατρούς το Ογκολογικό τμήμα.

Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει με τους απαραίτητους γιατρούς το Ρευματολογικό τμήμα(μοναδικό τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα μαζί με αυτό του Νοσοκομείου Αγ.Παύλος Θεσσαλονίκης). Να λειτουργήσει Γαστρενερολογικό τμήμα. Να λειτουργήσει μετά από την απαραίτητη στελέχωση η μονάδα Αναπνευστικής ανεπάρκειας. Να λειτουργήσει μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Να λειτουργήσει τμήμα αγγειογραφίας-αιμοδυναμικό στα πλαίσια του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος. Να λειτουργήσει μονάδα εξωσωματικής λιθοτριψίας. Να αποκτήσει το Νοσοκομείο Δερματολόγο, Ενδοκρινολόγο, Γναθοχειρουργό, Αγγειοχειρουργό, Ιατροδικαστή,  Γιατρό Εργασίας.

Δικαστική δικαίωση για τους γιατρούς του ΓΝΚ

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Νομού Καβάλας, γνωστοποιεί την έκδοση απόφασης του Πρωτοδικείου μετά από έφεση που η ίδια κατέθεσε σε σχέση με πρωτόδικη απόφαση Ειρηνοδικείου. Θέμα της δικαστικής αντιπαράθεσης οι απλήρωτες εφημερίες στο νοσοκομείο, ειδικευόμενων γιατρών το έτος 2012.

Η απόφαση επί της έφεσης είναι θετική. Το νοσοκομείο Καβάλας υποχρεώνεται να πληρώσει τις απλήρωτες εφημερίες των ειδικευμένων γιατρών το 2012. Η απόφαση αφορά 21 ειδικευόμενους γιατρούς, που δούλευαν στο νοσοκομείο Καβάλας, το 2012. Επιδόθηκε ήδη όπως προβλέπεται από δικαστικό επιμελητή, στη διοίκηση του νοσοκομείου, την 22α Μαρτίου 2017.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο Σύνδεσμος Τυφλών στον ΟΛΚ

Επόμενο άρθρο

«Μας εξυπηρετεί το λιμάνι της Καβάλας»