Παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου 2024, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜΘ, τα εγκαίνια της Ανοιχτής Δομής Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Πρόκειται για έναν ανακαινισμένο χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθούν εργαστήρια Κεραμικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, καθώς και μονάδες φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας, προκειμένου να προσφερθούν περισσότερες επιλογές καθημερινής ενασχόλησης στα παιδιά και ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις ομαλής κοινωνικοποίησης τους.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα “Προσωπικός Βοηθός Αρχίζω να ζω”, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκαν όλες οι παράμετροι επίτευξης του στόχου της ανεξάρτητης διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία.
Στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ, Γιώργος Δαλακούρας, ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜΘ, Αναστασία Τσαμπαζλή, ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Έλσα Βακιρτζή, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και οφελούμενοι της νέας Δομής.
«Κάποιες φορές η ζωή γίνεται δύσκολη, αλλά αν αγαπάς την έννοια του ρήματος «ΖΩ», τότε απλά θα τολμήσεις και θα ζήσεις». Για τον πρόλογο του χαιρετισμού μου επέλεξα ένα από τα συνολικά δώδεκα αποφθέγματα του παραολυμπιονίκη, Αντώνη Τσαπατάκη, ο οποίος ξεπερνώντας όσα τα εμπόδια που του έβαλε η μοίρα, πραγματοποίησε όλα τα όνειρα του!
Με πολύ πιο απλά λόγια, άρχισε να ζει, να βάζει στόχους και να γίνεται σταδιακά παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Έχω την αίσθηση ότι ο Προσωπικός Βοηθός και δη το πρόγραμμα «Αρχίζω να ζω» στην πλήρη ανάπτυξη του, θα δώσει στα Άτομα με Αναπηρία αφενός μεν τη δυνατότητα ανεξάρτητης διαβίωσης και αφετέρου τα εφόδια για φτάσουν στη δική τους κορυφή.
Στην περίπτωση του Αντώνη ήταν η συμμετοχή του σε μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση, για κάποιον άλλον συνάνθρωπό μας μπορεί να είναι η επίτευξη ενός διαχρονικού του στόχου. Για τα Άτομα με Αναπηρία, η ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών και η αλλαγή του τρόπου ζωής τους, είναι μια πρώτη μεγάλη νίκη απέναντι στις δυσκολίες που καλούνται να διαχειριστούν είτε κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σπίτι, είτε στον αγώνα που δίνουν για να κερδίσουν το στοίχημα της συμπερίληψης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, το πόσο σημαντική δύναται να αποδειχτεί η τομή που επιχειρείται με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και για τους συγγενείς των Ατόμων με Αναπηρία. Νομίζω ότι πολλές φορές διέλαθε της προσοχής μας ότι και το οικογενειακό περιβάλλον δοκιμάζεται από την έλλειψη επιλογών και ειδικών δράσεων για τα παιδιά, αλλά και τους ηλικιωμένους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επιθυμίες τους.
Ήρθε η ώρα να τύχουν της αναγνώρισης και της στήριξης που τους αξίζει. Φίλες και φίλοι, Με την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έρχεται επί της ουσίας να δικαιώσει τη μακρόχρονη προσπάθεια των Συλλόγων που εκπροσωπούν τα Άτομα με Αναπηρία, όπως ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ Καβάλας, οι οποίοι ζητούσαν τη δρομολόγηση αντίστοιχων υπηρεσιών για να αποτραπεί η περιθώριο-ποίηση και η σταδιακή ιδρυματο-ποίηση τους.
Όταν η πολιτεία αφουγκράζεται τη φωνή της οργανωμένης βάσης και θα υιοθετεί τις προτάσεις της, τότε μειώνεται ο αριθμός των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει. Ας κρατήσουμε αυτήν τη θετική εξέλιξη ως φωτεινό φάρο των επόμενων πολιτικών επιλογών μας. Οι σωστές αποφάσεις δεν βρίσκονται στις θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά στο δρόμο που δείχνουν οι συσσωρευμένες εμπειρίες μας”.
πηγή: Δήμος Καβάλας