Την Τρίτη 16 Μαρτίου η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίνεται έργο ανάδειξης της αρχαίας Εγνατίας οδού κοντά στην Καβάλα. Έργο που θα γίνει με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.
Είναι ένα έργο που ουσιαστικά έχει προαναγγελθεί από την εποχή που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Όπως φαίνεται πλησιάζει η ώρα το έργο να ξεκινήσει κάτι που θα γίνει το αργότερο το προσεχές καλοκαίρι καθώς μεσολαβεί διαδικασία για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
Ειδικότερα θα προσληφθούν οκτώ εποχιακοί υπάλληλοι: Αρχαιολόγος (1), αρχιτέκτονας (1) και εξειδικευμένοι εργάτες.
Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Μενδώνη όλοι αυτοί θα μπορούν απασχοληθούν έως και εικοσιτέσσερις μήνες γεγονός που σημαίνει ότι οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν -από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν- δύο χρόνια.
Το έργο που συγχρηματοδοτείται, έχει προϋπολογισμό 350.000 ευρώ.
Ουσιαστικά είναι έργο του ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οι περιοχές όπου θα εκτελεστεί το έργο και θα αναδειχθεί η αρχαία Εγνατία Οδός είναι δύο. Από τα τελευταία σπίτια στη συνοικία του Βύρωνα μέχρι τον κόμβο του νέου νοσοκομείου, το πρώτο κομμάτι.
Από τον κόμβο του Αγίου Σίλα (δασικός δρόμος) μέχρι τα όρια του Σταύρου Αμυγδαλεώνα, το δεύτερο.
Τέτοιες εργασίες έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν αλλά δυστυχώς με το πέρασμα των ετών και τους διάφορους βανδαλισμούς οι σημαντικές υποδομές που δημιουργήθηκαν καταστράφηκαν. Αλλού λίγο και αλλού περισσότερο.
Πολλά πράγματα αυτή τη φορά θα γίνουν από την αρχή με την ελπίδα να αντέξουν τόσο στο πέρασμα του χρόνου όσο και στις δράσεις ατόμων που νυχτερινές ώρες βρίσκονται στις ίδιες περιοχές και συνήθως προκαλούν βανδαλισμούς.
Η απόφαση της Υπουργού Λίνας Μενδώνη προβλέπει το φυσικό αντικείμενο του έργου ως εξής: Αντικείμενο του υποέργου αποτελεί η συντήρηση και ανάδειξη του λιθόστρωτου τμήματος δρόμου που βρίσκεται στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης της Καβάλας, το οποίο ταυτίζεται παραδοσιακά με τη ρωμαϊκή Εγνατία οδό.
Προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες: Απομάκρυνση σύγχρονων επεμβάσεων από το αρχαίο οδόστρωμα και τις παρυφές του. Επεμβάσεις επί του μνημείου με αποχωματώσεις, συμπληρώσεις, ανακτήσεις, και πλήρωση αρμών κατά τόπους.
Βελτίωση/συμπλήρωση υφιστάμενου εξοπλισμού ανάπαυσης επισκεπτών. Τοποθέτηση αντιγράφων αρχαίων μιλιαρίων. Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης. Εκπόνηση και εφαρμογή μελέτης ηλεκτροφωτισμού. Πληροφοριακό υλικό, συμπεριλαμβανομένων και φυλλαδίων σε γραφή Braille.