Πριν από λίγα χρόνια ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στην Καβάλα νοίκιασε από την ιδιοκτήτρια τράπεζα δύο ορόφους του κτηρίου της πρώην Εμπορικής τράπεζας όπως επίσης και την ταράτσα του ίδιου κτιρίου.
Πρόθεση της εταιρίας ήταν (και παραμένει)να επενδύσει τουριστικά στο ακίνητο δημιουργώντας ένα μικρό ξενοδοχείο. Το ακίνητο άλλωστε βρίσκεται σε μία προνομιακή περιοχή της πόλης, ανάμεσα στην παραλία και το λιμάνι της και την κεντρική πλατεία.
Κανείς δεν περίμενε ότι εκείνη η αρχική συμφωνία και ενέργεια θα καθυστερούσε τόσο πολύ ως προς την υλοποίηση της. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η υπηρεσία νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που εδρεύει στην Ξάνθη, ενέκρινε τη μελέτη για τη διαμόρφωση των δύο ορόφων και του δώματος του ακινήτου.
Το οποίο σημειώνεται, ότι είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης (απόφαση του 1987). Αναφέρεται επίσης ως το κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας που βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου 17 στην πλατεία Ομονοίας στην Καβάλα.
Πρόκειται για μία ιστορία γεμάτη από… γραφειοκρατία, ταλαιπωρία και καθυστέρηση. Στοιχεία άκρως ελληνικά που όπως φαίνεται δεν απογοήτευσαν -όπως θα ήταν το πιο φυσικό και αναμενόμενο- τους υποψήφιους επενδυτές. Αυτοί περίμεναν και περιμένουν, προκειμένου το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν -όπως έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία- οι εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής των χωρών σε ένα ξενοδοχείο 10 έως 12 δωματίων.
Φαίνεται ότι το ξενοδοχείο -και εκτός απροόπτου πάντα- θα προλάβει να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2022. Στο ίδιο ακίνητο υπάρχει το ισόγειο όπου λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα τραπεζικό κατάστημα, το οποίο δεν περιλαμβάνεται ούτε στη μίσθωση ούτε στην επένδυση.
Η απόφαση με την οποία εγκρίνεται η μελέτη της διαμόρφωσης των ορόφων και του δώματος του ακινήτου αναφέρει αναλυτικά 37 σχετικά έγγραφα! Διαβάζοντας προσεκτικά αυτά καταλαβαίνουμε ότι η γραφειοκρατία άρχισε να δημιουργεί εμπόδια στα σχέδια των επενδυτών από τον Δεκέμβριο του 2016. Το καλοκαίρι του 2017 αποσαφηνίστηκε ποιο είναι το πρόβλημα, η συντήρηση ζωγραφικού διακόσμου που βρέθηκε στο εσωτερικό των προς αποκατάσταση ορόφων.
Οι διαδικασίες που επακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα αργές, με αποτέλεσμα -όπως διαβάζουμε στην ίδια απόφαση- να υπάρξει και εξώδικη διαμαρτυρία των υποψηφίων επενδυτών. Αυτό έγινε την 1η Απριλίου του 2019. Ως που πρόσφατα το θέμα έληξε και φαίνεται ότι λήγει ομαλά.
Δηλαδή η επένδυση μπορεί πλέον να συνεχίσει να προετοιμάζεται. Εγκρίνεται λοιπόν η μελέτη για τη διαμόρφωση των δύο ορόφων και του δώματος του κτιρίου όπως επίσης και τμήματος του υπογείου. Υπάρχουν και σχετικές προϋποθέσεις που φαίνεται να είναι οι αναμενόμενες και οι συνηθισμένες.
Για παράδειγμα η υπηρεσία ζητά να συνταχθεί τεχνική έκθεση με προτεινόμενες επεμβάσεις συντήρησης για την μαρμάρινη βάση στην όψη του κτιρίου αλλά και για τα μεταλλικά κιγκλιδώματα του πρώτου ορόφου. Μετά το πέρας των εργασιών προκειμένου να ενημερωθεί η υπηρεσία, πρέπει να κατατεθούν συμπληρωματικά φωτογραφίες της υλοποιημένης κατάστασης.