Καθώς βαδίζουμε ολοταχώς προς τις εκλογές –επτά εβδομάδες έμειναν, λιγότερο από πενήντα μέρες- και η μάχη φουντώνει, η Πρωινή ανατρέχει σήμερα στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Καβάλα των τελευταίων είκοσι χρόνων, μετά δηλαδή από την εποχή Αθανασιάδη, που η δεκαεξαετία του σημάδεψε θετικά την πόλη με πολλά και σημαντικά έργα.
Η πρώτη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε και στο πρώτο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι ο δήμαρχος που πρωτοεκλέγεται συνεχίζει με μια δεύτερη θητεία. Αυτό έκανε ο Εριφυλλίδης και τον μιμήθηκε στη συνέχεια και ο Σιμιτσής. Θα γίνει το ίδιο και με την Δήμητρα Τσανάκα; Κανείς δεν ξέρει και κανείς νομίζουμε δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να εκτεθεί. Ελέγχοντας τον μηχανισμό του Δήμου σίγουρα ο εν ενεργεία δήμαρχος έχει ένα κάποιο προβάδισμα. Ωστόσο δέχεται συγχρόνως «ομαδικά πυρά» κριτικής από όλες τις άλλες παρατάξεις και συνδυασμούς. Είναι και ο νέος νόμος που διέπει πλέον τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής με τον οποίο για πρώτη φορά θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές κι έτσι καθιστούν κάπως απρόβλεπτο το αποτέλεσμα.
Καθώς θα πλησιάζει ακόμη περισσότερο η μέρα των εκλογών πιθανόν θα έχουμε και κάποιες νέες συμμαχίες και πρόσωπα που θα αναμειχθούν στον αγώνα της εκλογής οπότε πιθανόν θα μπορούμε να βγάλουμε και κάποια συμπεράσματα για την έκβαση αυτής της διαδικασίας.
Προς το παρόν ας μελετήσουμε τους κατατοπιστικούς πίνακες που δημοσιεύουμε και για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αλλαγής που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος παραθέτουμε την κατάσταση που θα επικρατούσε σήμερα στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας αν ίσχυε το 2014 ο νόμος αυτός.
Ο συνδυασμός της Δήμητρας Τσανάκα θα είχε 10 έδρες, του Κωστή Σιμιτσή 9, των Μάκη Παπαδόπουλου και Βαγγέλη Παππά από 6, του Άρη Βέρου 5, του Χρήστου Ποτόλια και του Παράσχου Αγανικόλα από 2 ενώ θα είχε εκλεγεί και ο Σταύρος Δεληγιάννης του οποίου ο συνδυασμός είχε λάβει μόλις 519 ψήφους.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι για να σχηματιστεί πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο θα χρειαζόταν η συμφωνία και η σύμπραξη τριών τουλάχιστον παρατάξεων. Το ίδιο θα συμβεί και στις προσεχείς εκλογές.
Καλό; Κακό; Ο χρόνος θα το δείξει