Dark Mode Light Mode

«Είμαστε μπανανία!»

Το… νέο «έσκασε» την προηγούμενη εβδομάδα. Αρχικά σε λίγους επαγγελματίες, στη συνέχεια σε αρκετούς.

Καλούνται να επιστρέψουν στους παρόχους επιδότηση που εισέπραξαν με λογαριασμούς ρεύματος. Αρκετοί συμπολίτες επαγγελματίες διαμαρτύρονται. Οι συνδικαλιστικοί φορείς το ίδιο. Πάντως τα χρήματα επιστρέφονται.

Αλλού 100 ευρώ, αλλού περισσότερα ή και λιγότερα. Όλοι σπεύδουν να πληρώσουν. Και αυτή την φορά οι εκπρόσωποι του επαγγελματικού κόσμου διαμαρτύρονται. Ε και; Δεν τους ακούει κανείς. Για αυτό και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας Θόδωρος Χατζηχρήστος ανεβάζει τους τόνους.

Η συνέντευξη

Ερ: Μαθαίνουμε ότι επαγγελματίες ξαφνιάζονται με τις επιστολές που λαμβάνουν. Μαθαίνουν ότι πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος. Τι ακριβώς γίνεται;

Απ: Ήταν κάτι το οποίο μας αιφνιδίασε. Απ’ ότι καταλάβαμε αφορά μια επιδότηση που είχε δώσει το κράτος προς τους παρόχους για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και αφορούσε το ηλεκτρικό ρεύμα. Σήμερα έρχεται και το ζητάει πίσω! Οι πάροχοι το ζητούν γιατί μάλλον δεν το πήραν ποτέ από τη κυβέρνηση. Είναι τα 800 εκατομμύρια που δόθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης χωρίς να έχει τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπόρεσαν να το καλύψουν, οι πάροχοι είναι εκτεθειμένοι και αυτοί με τη σειρά τους έρχονται σε μας να ζητήσουν πίσω αυτήν τη μείωση που είχαν κάνει τότε, για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις. Είναι μια μείωση που αφορά το Φεβρουάριο του 2002 έως το Δεκέμβριο του 2023.

Ερ: Μπορεί να αλλάξει κάτι; Πως το βλέπετε;

Απ: Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ήδη έχει στείλει μια επιστολή διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία. Είναι τρία υπουργεία. Εμείς ζητάμε να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή που είναι πρόσφατη υπουργική, για να μη δημιουργήσουμε πρόσθετο πρόβλημα στις επιχειρήσεις μιας και τα πράγματα λόγω της ακρίβειας αλλά και των υπόλοιπων παραγόντων είναι δύσκολα. Ερχόμαστε σήμερα να επιστρέψουμε ένα ποσό, που τότε μας δόθηκε ως βοήθημα.

Ερ: Πολλοί άνθρωποι πάντως πήγαν και ήδη πλήρωσαν τα χρήματα.

Απ: Το θέμα είναι ότι το είχε υποσχεθεί τότε η κυβέρνηση και προχώρησε και στην εφαρμογή. Μετά από 1 χρόνο, έρχεται και μας λέει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί δεν το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε νομίζω ότι πρέπει να λειτουργείς τόσο πρόχειρα. Υπάρχει ευθύνη για αυτό που κάνεις.

Ερ: Στην πραγματικότητα οι πάροχοι έστειλαν την επιστολή και αν τη διαβάσεις, μάλλον δε βγάζεις άκρη…

Απ: Αναφέρεται μέσα σε μια επιδότηση, η οποία επιστρέφεται αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αφορά το διάστημα του Φεβρουαρίου 2022 έως το Δεκέμβριο του 2023. Η ουσία είναι ότι μας ζητάνε πίσω κάποια χρήματα που μας δώσανε ως βοήθεια για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια στην ενέργεια. Αυτό μου θυμίζει λίγο και τον τρόπο που υπολογίζεται και η αξία του ρεύματος. Με κάτι περίεργους αριθμούς και αλγόριθμους που ποτέ δεν καταλάβαμε με ποιον τρόπο τον υπολογίζουνε. Παρόλα αυτά ο λογαριασμός είναι πάντα αυξημένος. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν είμαστε μπανανία. Παρόλα αυτά με αυτήν τη ενέργεια φαίνεται ότι είμαστε μπανανία. Άλλα λέμε και άλλα κάνουμε και στο τέλος το πληρώνει το μάρμαρο ο επαγγελματίας.

Προηγούμενο άρθρο

Με το Επιμελητήριο σε επιχειρηματική αποστολή στη Σόφια

Επόμενο άρθρο

Νερό στις πηγές Βοϊράνης υπάρχει, άλλες πηγές στέρεψαν!