Παλιότερα μάς έλεγαν για μνημόνια και ότι δεν είχαν λεφτά. Τι γίνεται τα τελευταία χρόνια που βγήκαμε από τα μνημόνια όπως πανηγυρίζουν και μπήκαμε στην εποχή τη ανάπτυξης όπως επίσης πανηγυρίζουν;
Είμαστε στο 1922, Σμύρνη, καταστροφή, μεγάλα λάθη, ο ελληνικός στρατός ηττάται και υποχωρεί, φορτώνονται στα πλοία και αποχωρούν από τα εδάφη των παππούδων μας. Πολλά απ’ τα σημερινά media, σφουγγοκωλάριοι, τσιράκια των κομμάτων, αλλά και στα σόσιαλ συμφεροντολόγοι που σιτίζονται από τον δημόσιο κορβανά ή που τυγχάνουν ευνοϊκής οικονομικής μεταχείρισης (το συμφέρον πάνω απ’ όλα), θα έγραφαν: «Η μεγαλύτερη εκκένωση όλων των εποχών, ο ελληνικός στρατός άριστα εκκένωσε τη φλεγόμενη Σμύρνη».
Κάπως έτσι μου μοιάζει, και ας είναι εντελώς διαφορετικό. Μια χώρα που τα φλεγόμενα νησιά της περικλείονται από θάλασσα, από άφθονα «πυρομαχικά» δηλαδή, αδυνατεί να σβήσει έγκαιρα τις φωτιές. Και πανηγυρίζουν κάποια media αλλά και οι σφουγγοκωλάριοι στα σόσιαλ για εκκενώσεις.
Μια χώρα που έχει τους εφοπλιστές, την κορυφαία δύναμη στον κόσμο στο είδος τους. Μια χώρα που έχει χρυσοπληρώσει και συνεχίζει να χρυσοπληρώνει εκατοντάδες πολεμικά αεροπλάνα. Μια χώρα που έχει τεράστια πολυτελή ξενοδοχεία τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν βάζει μία ειδική εισφορά σε αυτόν τον πλούτο να βοηθήσει την πατρίδα; Η πατρίδα μας ναι, είναι και οι κάμποι και τα βουνά…
Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από το σπίτι μου χθες βράδυ στην Κέρκυρα. Ένα σπίτι που το έκτισα εγώ ο ίδιος με τους μάστορες εκεί μη λείποντας από κανένα στάδιο εργασιών, με αίμα και ιδρώτα, γράφει ο Θέμης Σινάνογλου στο ΦΩΣ.
Την ώρα του πολέμου, την ώρα που πλησίαζε η φωτιά, σκάγανε τα μηνύματα να εκκενώσουμε την περιοχή. Δεν υπήρχε περίπτωση. Στον πόλεμο μάχεσαι υπέρ βωμών και εστιών.
Πήρα το πριόνι, έκοψα ένα μεγάλο κλαδί ελιάς, το μούσκεψα, γιατί αυτό θα ήταν το τελευταίο όπλο αν μου έκοβαν το νερό. Και έμεινα εκεί όλη τη νύχτα, επιμένει ο Θέμης.
Η φωτιά στην Κέρκυρα δεν πιάστηκε από νωρίς όταν ξεκίνησε και όταν μπορούσαν να πετάξουν ιπτάμενα μέσα. Και ενώ δεν φύσαγε καθόλου, κόντεψε να καεί το καλύτερο κομμάτι του νησιού, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, η βορειοανατολική Κέρκυρα. Δεν υπήρχαν τα απαραίτητα ιπτάμενα μέσα την πρώτη μέρα. Δύο Πετζετέλ… συμπληρώνει, 24-7-23.
Και μόλις πλησίασε η νύχτα, άντε γεια κι αυτά. Θεριά ανήμερα οι εθελοντές και οι πυροσβέστες, πάλευαν μόνοι τους από την γη. Τι να κάνεις από τη γη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίες αυτοκρατορίες είχαν έμβλημα τον αετό- είχαν δει τι κάνει από αέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έγιναν πολεμικές τρομερές μηχανές λόγω της υπεροπλίας στον αέρα. Η φωτιά είναι πόλεμος. Μόνο όποιος το έχει ζήσει ξέρει. Οι πόλεμοι κερδίζονται από τον αέρα.
Έχεις δίπλα στα φλεγόμενα μέρη τόση θάλασσα. Είμαστε κράτος θάλασσας. Και δεν έχεις τα απαραίτητα ιπτάμενα μέσα για να την πετάξεις στην φωτιά. Δεν με ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες. Δεν έχεις.
Καμία επιτυχία, κανένας πανηγυρισμός δεν χωράει. Στην Ρόδο καίγονται επί μέρες.
Οι εκκενώσεις σώζουν ζωές, αλλά μόνο αν το ζήσεις καταλαβαίνεις και την κακή πλευρά τους. Θες να πας σπίτι σου να το σώσεις και σε μπλοκάρουν, δεν σε αφήνουν, συνεχίζει. Είσαι ήδη σπίτι σου και σκάνε τα εφιαλτικά μηνύματα για εκκένωση το ένα μετά το άλλο, σαν συναγερμοί στο κινητό, σε πανικοβάλλουν πιο πολύ. Μπλοκάρουν οι δρόμοι από αλλόφρονες, ουρλιάζουν και τα πυροσβεστικά, ένας εφιάλτης.
Είναι διαχρονική η αποτυχία των κομμάτων. Παλιότερα μάς έλεγαν για μνημόνια και ότι δεν είχαν λεφτά. Τι γίνεται τα τελευταία χρόνια που βγήκαμε από τα μνημόνια όπως πανηγυρίζουν και μπήκαμε στην εποχή τη ανάπτυξης όπως επίσης πανηγυρίζουν;
Πάρτε ιπτάμενα πυροσβεστικά μέσα άμεσα. Αγοράστε ή νοικιάστε, εξοπλίστε την πατρίδα που έχει άφθονο νερό δίπλα στις φωτιές διαθέσιμο. Εμείς δεν έχουμε στέπες, ούτε αχανή ενδοχώρα με βουνά απάτητα.
Τι κρατική βοήθεια πήρε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία επιβατικών αεροπλάνων για να επιβιώσει; Τι μόνιμη διαχρονική «επιδότηση» ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης λαμβάνουν οι εφοπλιστές από το κράτος; Οι οποίοι εφοπλιστές έχουν κονομήσει τα τελευταία χρόνια με τις διεθνείς εξελίξεις. Πόσο κονόμησαν επίσης με την άνοδο του τουρισμού οι μεγάλοι ξενοδόχοι και οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες; Ας πληρώσουν λίγα ο καθένας να βοηθήσουν τη χώρα εκεί που κάθε καλοκαίρι αποτυγχάνει. Στις πυρκαγιές.
Υ.Γ.: Δεν φυσούσε καθόλου στην Κέρκυρα. Αν φυσούσε, θα γινόταν αυτό που έγινε στην Ρόδο. Τους ξέφυγε η φωτιά την πρώτη μέρα γιατί δεν είχαν τα κατάλληλα ιπτάμενα μέσα, νύχτωσε, αλλά δεν φυσούσε, αυτό μας έσωσε και δεν γίναμε Ρόδος. Συγχαρητήρια στο έμψυχο δυναμικό των πυροσβεστών και εθελοντών, ήρθαν ενισχύσεις και από την Ήπειρο μόλις νύχτωσε, ευτυχώς η Ηγουμενίτσα είναι κοντά.
Και περιμένω κράξιμο από τα φερέφωνα. Τους έχω σιχαθεί όλους, επιμένει ο Θέμης Σινάνογλου στο Φως.
Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος.