Dark Mode Light Mode

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Δομνίκη Ανανιάδου και στην Οδέττη Κολοκοτρώνη (φωτογραφίες)

Στην ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης επετειακή εκδήλωση για τα 120 χρόνια από τη δημιουργία της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυρίων Καβάλας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία του Χάρη Μιχαλοπούλου για τη συμβολή του συλλόγου στην αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Καβάλα και την περιοχή της. Στο δεύτερο μέρος της υπήρξε ρεσιτάλ πιάνου από τον διεθνούς φήμης πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο.

Στην εκδήλωση πρώτη μίλησε η πρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Σμαρώ Νικολαΐδου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης, ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης και πολλοί συμπολίτες.

Οι περισσότερες γυναίκες, μέλη της Φιλόπτωχου Αδελφότητας. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ζεστό και συγκινητικό και γιατί η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η πρώτη μετά την χαλάρωση των μέτρων, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να έρθουν ο ένας κοντά στον άλλον χωρίς να φοβούνται και χωρίς να φορούν μάσκα.

Ρόλο φυσικά έπαιξε και ο τόπος της εκδήλωσης, ένα ιστορικό κτίριο ιδιοκτησίας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας που και αυτό έχει μεγάλη ιστορία και πρόσφατα επανήλθε στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας καθώς ολοκληρώθηκε το φημισμένο έργο ανακαίνισης και συντήρησης όλων των χωρών του.

Στην ομιλία του ο Χάρης Μιχαλόπουλος (γιος του Νίκου Μιχαλόπουλου και της Αγγελικής Κιουρτσή Μιχαλοπούλου) αναφέρθηκε στην ιστορία της Φιλοπτώχου που ταυτίζεται όπως είπε με την ιστορία της Καβάλας.

Μίλησε για την προσφορά του σωματείου και για το πώς έδρασε αστραπιαία με την άφιξη των προσφύγων στην Καβάλα το 1922. Ο Χάρης Μιχαλόπουλος τόνισε την προσφορά του σωματείου και στους πρόσφυγες που ήρθαν στην Καβάλα το 1914, στους πρόσφυγες που ήρθαν στην Καβάλα τα επόμενα χρόνια και από την Κύπρο.

Αναφέρθηκε ακόμη και στο πιο πρόσφατο κύμα προσφύγων όπως επίσης και στους πρόσφυγες που και σε αυτούς ο σύλλογος συμπαραστάθηκε. Πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος Μάρω Νικολαΐδου Μεταξύ άλλων είπε:

«Είναι μεγάλη μας χαρά ανάμικτη με συγκίνηση που βρισκόμαστε εδώ στη Μ. Λέσχη, για να γιορτάσουμε την επέτειο των 120 χρόνων από την ίδρυση της Αδελφότητας. 1902-2022: Εκατόν είκοσι χρόνια ζωής του Σωματείου μας, του αρχαιότερου και ιστορικότερου Σωματείου της πόλης μας.

120 χρόνια ζωής και συνεχούς προσφοράς στον ενδεή, κατατρεγμένο και πονεμένο συνάνθρωπο. Αλλά και 120 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ιστορία και ζωή της πόλης, 120 χρόνια προσφοράς εθνικής, κοινωνική, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής.

Γιατί η ΦΑΚΚ αποτελεί αδιάσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού της Καβάλας. Από τις γενναίες κυρίες του πρώτου ΔΣ της Αδελφότητας που μέσα σε συνθήκες σκλαβιάς προχώρησαν στην ίδρυση του Σωματείου μας μέχρι και τις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες η Αδελφότητα αγωνίστηκε σκληρά και συνεχίζει να αγωνίζεται προκειμένου να ανταπεξέλθει και ανταπεξέρχεται με επιτυχία στους σκοπούς της.

Είμαι ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά που έχω τη μεγάλη τιμή και χαρά να σας υποδέχομαι απόψε εδώ, στη Μεγάλη Λέσχη μας. Θα ήθελα να αφιερώσω την επετειακή αυτή εκδήλωση των 120 χρόνων από την ίδρυση της Αδελφότητος στη μνήμη των δύο τελευταίων Προέδρων κοντά στις οποίες μαθήτευσα και προσπάθησα και προσπαθώ  να ακολουθώ τα πατήματα τους, στις αείμνηστες Δομνίκη Ανανιάδου και Οδέττη Κολοκοτρώνη.

Καθώς και στο επίτιμο μέλος μας, την αείμνηστη Αγγελική Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου. Ο αγώνας και των τριών αυτών γυναικών για την Φιλόπτωχο ήταν μεγάλος. Μας λείπουν! Δεν θα κάνω ιστορική αναφορά, διότι μας έκανε τη τιμή να βρίσκεται μαζί μας και να παρουσιάσει κάποιες πτυχές από το έργο της Φιλοπτώχου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κος Χαρίλαος Μιχαλόπουλος, συμπολίτης μας και γιος των αείμνηστων, αγαπημένων μας Νίκου Μιχαλόπουλου και Αγγελικής Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου».

Προηγούμενο άρθρο

Αθώα στο Τριμελές η Ενεργειακή για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Επόμενο άρθρο

Θέμα της συνάντησης η αλιεία του χταποδιού