Το Σάββατο 18-06-2016 διοργανώθηκε από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν.Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ) σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας εκδήλωση με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας : Παρελθόν, Παρόν, μέλλον». Η εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του Γ. Ν. Καβάλας διοργανώθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση των Κέντρων Υγείας Χρυσούπολης και Ελευθερούπολης.
Για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό Καβάλας μίλησαν οι Τσαρίδης Στάθης – πρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ, Ντι Νάπολη Κιάρα- Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΥ Ελευθερούπολης, Αρετή Χαρίση – Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΥ Χρυσούπολης, Αγγελόπουλος Θωμάς – Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΥ πρίνου, Καφάς Στέλιος – Υπεύθυνος Μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ Καβάλας , Κροκίδης Ξενοφών – πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.
Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ήταν ότι οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λειτουργούν με τεράστια προβλήματα και τρόπο απολύτως αναντίστοιχο των αναγκών των πολιτών. Τα ΚΥ μετά την ένταξή τους στο ΠΕΔΥ, την αποκοπή τους από την οργανική σύνδεση που είχαν με το Νοσοκομείο Καβάλας και την μεταφορά της ευθύνης λειτουργίας τους στην 4η ΥΠΕ , περιήλθαν σε κατάσταση ασφυξίας, αδυνατώντας να λύσουν στοιχειώδη καθημερινά λειτουργικά προβλήματα. Το μοντέλο της διοίκησης των ΚΥ απευθείας από τις ΥΠΕ που επέβαλε βίαια ο ιδρυτικός νόμος για το ΠΕΔΥ, χωρίς προηγουμένως να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί στήριξης της λειτουργίας τους , αποδείχθηκε απολύτως αποτυχημένο , ανίκανο να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους. Έλλειψη γιατρών, προβλήματα στην αποπληρωμή των εφημεριών, στην σίτιση των εφημερευόντων, περικοπές σε πραγματοποιηθείσες εφημερίες, ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, οικονομική ασφυξία, αδυναμία κίνησης των ασθενοφόρων σε καθημερινή 24ωρη βάση, αδυναμία διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον, αδυναμία ομαλοποίησης στο σύστημα προμηθειών από το ιατροφαρμακευτικό υλικό μέχρι το πετρέλαιο θέρμανσης, ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, προβλήματα στην καθαριότητα και την φύλαξη των χώρων, είναι τα χαρακτηριστικά της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.
Η μονάδα υγείας ΠΕΔΥ Καβάλας λειτουργεί στο επίπεδο που επιτρέπει ο ελάχιστος αριθμός γιατρών που υπηρετεί σε αυτήν. Ολόκληρη η πόλη της Καβάλας ουσιαστικά αυτή την στιγμή δεν έχει ούτε μία οργανωμένη δημόσια μονάδα ΠΦΥ με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν ως μοναδική επιλογή για την αναζήτηση δημόσιων υπηρεσιών υγείας τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο Καβάλας έχει μετατραπεί σε έναν ιδιόμορφο οργανισμό που προσπαθεί όντας υποστελεχωμένο και υποχρειματοδοτούμενο να παρέχει ταυτόχρονα υπηρεσίες πρωτοβάθμιας , δευτεροβάθμιας και σε κάποιες περιπτώσεις τριτοβάθμιας περίθαλψης.
Ο κ.Πλωμαρίτης Στράτος, διοικητής της 4ης ΥΠΕ, στην παρέμβασή του, αφού εκτίμησε ότι η απεικόνιση της κατάστασης στις δομές του ΠΕΔΥ, όπως αυτή περιγράφηκε από τους ομιλητές, αντανακλά απολύτως την πραγματικότητα, δήλωσε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν υλοποιεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στον χώρο της ΠΦΥ αλλά προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις υπάρχουσες δομές. Αξιολόγησε τον τρόπο δημιουργίας του ΠΕΔΥ ως απόπειρα πλήρους διάλυσης της ΠΦΥ και παράδοσής της σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αναφέρθηκε σε επικείμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός νέου καθολικού, δημόσιου συστήματος ΠΦΥ. Υποσχέθηκε ομαλοποίηση των διαδικασιών των κάθε είδους προμηθειών. Για το ζήτημα της εκ νέου υπαγωγής των δομών της ΠΦΥ στην ευθύνη του Νοσοκομείου δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει προσωρινή λύση είναι όμως θέμα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Με θέμα «Η πρόκληση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σήμερα» μίλησε ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ, αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, συντονιστής της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Υγείας για το μέλλον της ΠΦΥ κ.Μπένος Αλέξης. Παρουσίασε την πρόταση της ομάδας εργασίας όπως αυτή κατατέθηκε στο υπουργείο και τον δημόσιο διάλογο. Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση επί της εισήγησης του κ.Μπένου και έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων ασθενών, σωματείων συνταξιούχων, τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας , πολιτικών κομμάτων (ΚΚΕ,ΠΑΣΟΚ,ΑΝΕΛ), εκπροσώπους εργαζομένων και ιατρών στην ΠΦΥ, εργαζόμενους στην ΠΦΥ. Αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης έγιναν τα ζητήματα του Κέντρου Υγείας Πρίνου-Θάσου και του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης με την παρέμβαση του Δημάρχου Θάσου κ.Χατζηεμμανουήλ Κων/νου.
Με την λήξη της εκδήλωσης έγινε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και η γραμματέας της ΕΓΕΣΥΚ, ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Καβάλας, ο Διοικητής της 4ης ΔΥΠΕ, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ , οι τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού, οι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης, Πρίνου, ο Υπεύθυνος της μονάδας υγείας ΠΕΔΥ Καβάλας, ο Διευθυντής του Τομέα ΕΚΑΒ Καβάλας. Ως αποτέλεσμα της διεξοδικής συζήτησης που έγινε περιμένουμε την υλοποίηση από την μεριά της ΥΠΕ συγκεκριμένων μέτρων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της λειτουργίας των δομών της ΠΦΥ (προμήθειες, σίτιση εφημερευόντων, φύλαξη ΚΥ, εξασφάλιση οικονομικής αυτοτέλειας των τεσσάρων δομών του ΠΕΔΥ σε θέματα χαμηλού οικονομικού κόστους, πληρωμή εφημεριών, διακομιδές ασθενών). Ο κ.Πλωμαρίτης δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για το θέμα της στελέχωσης των δομών της ΠΦΥ με ανθρώπινο δυναμικό, ενώ εξήγγειλε πρόγραμμα αναβάθμισης και ανανέωσης του εξοπλισμού τους. Ανακοινώθηκε η άμεση χορήγηση των χρωστούμενων αναδρομικών στους γιατρούς του ΠΕΔΥ Καβάλας, ενώ ο κ.Πλωμαρίτης δήλωσε την στήριξή του στην πρόταση που καταθέσαμε για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την μεριά μας, για λειτουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στον χώρο του ΠΕΔΥ Καβάλας με ορίζοντα την 01-01-2017. Για το θέμα αυτό αποφασίσθηκε η διενέργεια νέας σύσκεψης το ταχύτερο δυνατόν αφού προχωρήσουν οι απαραίτητες διεργασίες.
Τσαρίδης Στάθης
Πρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ