Dark Mode Light Mode

Εκδήλωση για τον Εθελοντή Αιμοδότη

Δεν είχε πολύ κόσμο το απόγευμα της Τετάρτης η αίθουσα του «Όσκαρ». Η εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη, έγινε κανονικά με τις ομιλίες με τις οποίες άρχισε και το μουσικό πρόγραμμα από τη φιλαρμονική του Δήμου, με το οποίο ολοκληρώθηκε.

Ξεχωριστό κομμάτι της εκδήλωσης ο μονόλογος από την ομάδα «Θέατρο A… live». Η προσπάθεια καταχειροκροτήθηκε από τους παρόντες στην εκδήλωση. Πριν την εκδήλωση ο Γιάννης Παπαζωγράφος, Πρόεδρος του Συλλόγων των Αιμοδοτών είπε στην εφημερίδα μας τα εξής:

Τιμή στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

-να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες

-να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες

-να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Με αφορμή τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας, ο Γιάννης Παπαζωγράφος, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος Καβάλας «Στέλλα Μανώλα – Κούρτη» μίλησε στην ΠΡΩΙΝΗ για τη δράση του φορέα, για το στοίχημα του συλλόγου και για την ένωση των επιμέρους αιμοδοτικών συλλόγων της Καβάλας στην οποία στοχεύει, σημειώνοντας τα εξής:

ΕΡ: Πόσοι είναι οι εθελοντές αιμοδότες σε όλη την περιφερειακή ενότητα Καβάλας;

ΑΠ: Ακριβή νούμερα δε γνωρίζω, εκείνο ωστόσο που ξέρω είναι πως στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας και σε αντίθεση με το σύνολο της χώρας, καλύπτουμε βάσει των στοιχείων του 2015 το 60, 01% των αναγκών του νοσοκομείου μας. Το αντίστοιχο νούμερο στο σύνολο της χώρας είναι 55,3%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες στην Καβάλα είναι μεν καλύτερες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει παράλληλα ότι δεν πρέπει να ποσοστό να αυξηθεί προκειμένου να αγγίξουμε την περιβόητη αυτάρκεια του εθελοντικά προσφερόμενου αίματος. Πράγμα για το οποίο κοπιάζουν όλοι οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών.

ΕΡ: Πόσοι περισσότεροι νέοι εθελοντές αιμοδότες προκύπτουν σε κάθε νέα αιμοδοσία;

ΑΠ: Αυτό δεν μπορεί να εκφραστεί σε απόλυτα νούμερα. Κάποιες φορές έρχονται αρκετοί και κάποιες άλλες λιγότεροι. Τα νούμερα επηρεάζονται και από συνθήκες όπως η λειτουργία του ΤΕΙ, ή από την εποχή που διανύουμε. Είμαστε όμως ικανοποιημένοι από την προσέλευση νέων εθελοντών αιμοδοτών. Το στοίχημα βέβαια είναι ο νέος αιμοδότης ο οποίος θα έρθει να μπορέσουμε να τον διατηρήσουμε και να τον καταστήσουμε τακτικό. Σήμερα, για παράδειγμα, έχουμε ένα φοιτητή ως εθελοντή αιμοδότη. Αυτός όμως κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην πατρίδα του και τότε έχει σημασία να παραμείνει εθελοντής αιμοδότης στον τοπικό σύλλογο.

ΕΡ: Έχει σημασία να είναι νεαροί σε ηλικία οι εθελοντές αιμοδότες;

ΑΠ: Σαφώς, διότι όταν κάποιος γίνεται αιμοδότης από τα 17 του χρόνια, όπως έχει πλέον τροποποιηθεί το όριο, τότε έχει μπροστά του πολλά χρόνια αιμοδοτικής ζωής.

ΕΡ: Υπάρχει κάτι που μπορεί να διευρύνει τη δραστηριότητα του συλλόγου, όπως αυτή πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια;

ΑΠ: Εάν είχαμε πράξει τα πάντα άψογα, τότε θα είχαμε φτάσει και στον ποθητό στόχο. Από τη στιγμή όμως που ακόμη δεν έχουμε κατακτήσει το στόχο, αυτό σημαίνει πως μας λείπει κάτι ακόμη. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε, βελτιώνοντας πολλά δεδομένα, υπάρχουν ωστόσο και αρκετά ακόμη που θα πρέπει να βελτιωθούν.

ΕΡ: Πόσο επηρεάζει το καλό αποτέλεσμα η διάσπαση των αιμοδοτικών συλλόγων ανά την Ελλάδα;

ΑΠ: Υπάρχουν παραδείγματα, όπως είναι η γειτονική Ξάνθη, όπου υφίσταται ένας σύλλογος σε όλη την περιφερειακή ενότητα. Υπάρχει όμως και το παράδειγμα της Καβάλας, όπου μόνο μέσα στην πόλη δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Κάθε σύλλογος προσπαθεί διαφορετικά και εξασφαλίζει διαφορετικούς εθελοντές αιμοδότες. Εκείνο όμως που απαραιτήτως πρέπει να γίνει και σ’ αυτό πρωτοστατεί ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος Καβάλας «Στέλλα Μανώλα – Κούρτη» είναι η συνένωση των επιμέρους συλλόγων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Γι’ αυτό άλλωστε και προωθούμε την ένωση, προκειμένου να λειτουργούμε όλοι συνολικά εντός ενιαίου πλαισίου, με ενιαίο λόγο, με ενιαία έντυπα και με κοινές δράσεις.

Προηγούμενο άρθρο

Άριστη συνεργασία παππού και εγγονής

Επόμενο άρθρο

Κάτοικοι του Παληού στο Δημαρχείο για τους χάρτες