Dark Mode Light Mode

Εκδήλωση των 80 χρόνων απελευθέρωσης της Καβάλας από τον ΕΛΑΣ

Φωτογραφία αρχείου

Με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας από τον ΕΛΑΣ, η Τ.Ε. Καβάλας του ΚΚΕ και το παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ πραγματοποίησαν εκδήλωση την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη στο δημ. κήπο, με ομιλητή το Δήμο Ζαχαριάδη, μέλος της ΕΟΕ της Τ.Ε. Καβάλας και πρόσεδρο του παραρτήματος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν αντάρτικα τραγούδια, επίσης αναγνώστηκαν ο λόγος του γραμματέα του ΕΑΜ Αν. Μακεδονίας και μετέπειτα νομάρχη Καβάλας  κι οι λόγοι των βουλγάρων αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας, που παρέδωσαν την πόλη στον ΕΛΑΣ από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς της πόλης μας, Αντρέα Λαδά, Παναγιώτη Γκούλη και Γιώργο Ζαφειρίου.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις άσχημες  συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο της κατοχής στην πόλη και την περιοχή, στις μάχες που διεξήγαγε το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ ενάντια στους Βουλγάρους κατακτητές, μέχρι που ελευθέρωσαν την πόλη και την γύρω περιοχή, όπως επίσης και στην υποδοχή που επιφύλαξε ο λαός της Καβάλας στους ελευθερωτές αντάρτες του ΕΛΑΣ στις 13 Σεπτέμβρη του 1944.

Τέλος, ο ομιλητής ζήτησε ακόμη μια φορά από τις τοπικές αρχές  να καθιερώσουν την 13η Σεπτέμβρη επίσημη αργία και να  εορτάζεται όπως κι οι άλλες εθνικές επέτειοι. Επίσης από την κυβέρνηση να διεκδικήσει στα σοβαρά τις Γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις της κατοχής.

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών από το παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και το πένθιμο εμβατήριο. Τέλος και στο χώρο του 50ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, θα υπάρχει την πρώτη ημέρα Παρασκευή 13/9/24 αφιέρωμα στα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καβάλας από τον ΕΛΑΣ.

Τις προηγούμενες ημέρες αποδόθηκε φόρος τιμής στον ηρωικό Ελασίτη παπά με το ψευδώνυμο «Παπαφλέσσα» στο μνημείο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα  και στον Πλαταμώνα, στο εκεί μνημείο, όπου εκεί δόθηκε νικηφόρα μάχη από τον ΕΛΑΣ ενάντια στους Βούλγαρους φασίστες στις 29/7/1944.

Τ.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Προηγούμενο άρθρο

Πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης - Μειώθηκαν τα διόδια της Αττικής οδού 30 λεπτά!

Επόμενο άρθρο

Digital Marketing: Τι Είναι και Πώς Μπορεί να Αναβαθμίσει την Επιχείρησή σας