Dark Mode Light Mode

Εκείνοι που δεν έγιναν ποτέ Γκέκας και Σολάκης! – Τα ρεκόρ εφήβων ποδοσφαιριστών

Μάιος του 2017. Δύο από τους κορυφαίους Έλληνες επιθετικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου αποφασίζουν να δωσουν τελος στις πολυετεις καριέρας τους γεμάτες απο διακρίσεις, τίτλους και αμέτρητα γκολ. Ο Ηλίας Σολάκης στα 43 του με την φανέλα του πρωταθλητή της ΕΠΣ Φλώρινας, Ερμή Αμυνταίου, (αφου είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ την προηγούμενη χρονιά με τον πρωταθλητή της ΕΠΣ Κοζανης, Μακεδονικό Φούφα στα 42 του!), και έχοντας αγωνιστεί στην Α’ Εθνική με Βέροια, ΑΕΚ, Παναχαική, Πανιώνιο, Αστέρα Τριπολης και Ολυμπιακό Βόλου και με τρεις τίτλους πρώτου σκόρερ στο ενεργητικο του: δυο στη Β και έναν στη Γ’ Εθνική. Ο Φάνης Γκέκας στα 37 του, ως παίκτης της τουρκικής Σίβασπορ, ολοκληρώνοντας την καριέρα του στο γειτονικό πρωταθλημα με συνολικά 44 τέρματα, 24 με την Εθνική και 3 τίτλους πρώτου σκόρερ: ένα με την Μποχουμ στη Γερμανια, ένα με Καλλιθεα, Παναθηναικό στην Α Εθνική και ένα στη Β’ Εθνική. όμως το ταξιδι προς τη δόξα και την αναγνώριση είχε ξεκίνησει πολύ νωρίτερα για τον Σολάκη και τον Γκέκα, στα γηπεδα της ΕΠΣ Φλωρινης και ΕΠΣ Λάρισας αντίστοιχα οταν ως έφηβοι ποδοσφαιριστές είχαν φροντίσει να δώσουν δείγματα γραφης για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει: Ο Σολάκης στα 17 του ξεκίνησε τη σεζόν βασικός με τον ΠΑΣ Φλωρινας στην Δ’ Εθνική το 1991 και το τέλος αυτής θα τον έβρισκε αρχισκόρερ ολων των κατηγοριών με 35 γκολ, ενώ στην ιδια ηλικία των 18, ο Γκέκας θα αναδεικνυόταν πρώτος σκόρερ στο τοπικό Λάρισας με 40 γκολ ως παίκτης του Τοξοτη Λάρισας το 1998.

Επομένως τί κοινο θα μπορούσαν να εχουν με τους Σολάκη, Γκέκα ποδοσφαιριστές λιγοτερο γνωστοι σε πανελληνιο επίπεδο όπως οι Γιάννης Αντωνιάδης, Δημήτρης Ζιωγας, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Ντίνος Ποντίκας, Χάρης Σοφιανός και Δημητρης Σκανιάς; Ειχαν και αυτοι σημειωθει αξιοπρόσεκτα ρεκόρ ως έφηβοι, με τη διαφορά όμως ότι η συνέχεια δεν ηταν ανάλογη των προσδοκιων. Πάμε να δούμε όμως πιο αναλυτικά τις περιπτωσεις τους ως εφήβους ποδοσφαιριστές και τί επακολούθησε.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ 

Ο Καβαλιωτης επιθετικός στην ηλικία των 18, την περίοδο 1979-80 έβγαζε μάτια στην A’ ΕΠΣ Καβάλας, σκοράροντας 57 γκολ (!) με τη φανέλα του Ορφέα Ελευθερούπολης και αναμφιβολα κατέχει το ρεκόρ του νεαρότερου πρώτου σκόρερ με πάνω από 50 τέρματα σε μια χρονια, στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκεινη η εκπληκτική χρονια του Αντωνιάδη ηταν αρκετη για να κεντρισει το ενδιαφέρον του Βασίλη Δανιήλ, προπονητή του ΑΟ Καβάλας στην Α’ Εθνική, και το καλοκαιρι του 1980 ο Αντωνιαδης πήρε μεταγραφη για τους ”Αργοναύτες”. Απο το τοπικό Καβαλας, έφτασε να παιζει στην Α’ Εθνική απέναντι στα αστέρια εκεινου του πρωταθλήματος όπως οι Μαύρος, Γαλάκος, Μπαγεβιτς, Κούδας, Κούης και Κυράστας, σημειώνοντας 4 γκολ σε 14 συμμετοχες. Την επόμενη σεζόν σκόραρε μόλις 2 φορές, με τον Μιχαλη Μπελλη πλέον στον παγκο της Καβαλας και την ακολουθησε στη Β Εθνική μετα τον υποβιβασμό της το 1982. Ο αρχισκόρερ του 1980 για το υπολοιπο της καριέρας του θα αγωνιζόταν σε Β’ και Γ’ Εθνική (με εξαίρεση τη σεζόν 1985-86 οταν επανήλθε στην Α’ Εθνική με τον Πανσερραϊκό του Βλαντιμίρ Ταμπόρσκι) και προς το τέλος της καριέρας του με τον Ηρακλή Καβάλας. Ο Αντωνιάδης που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Άρη Ζυγού, παρα την σημαντική  προσφορα του στον ΑΟ Καβαλας oπου αγωνίστηκε περισσότερο ως μεσος, δεν μπόρεσε ποτέ να επαναλάβει χρονια αναλογα εντυπωσιακη με εκείνη των 57 γκολ, η οποία του έδωσε το εισιτήριο για την A’ Εθνική στα 18 του.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΩΓΑΣ 

Ο 39χρόνος επιθετικός απο τον Βολο ξεκίνησε την καριέρα του απο τον τοπικό ΑΠΟΒ και το 1997 στα 16 του χρονια αναδειχθηκε πρώτος σκόρερ στη Β’ κατηγορία της ΕΠΣ Θεσσαλιας με 41 γκολ! Ενα εξωπραγματικό επίτευγμα για ένα τόσο νεαρο ποδοσφαιριστή με αποτέλεσμα εκεινο το καλοκαιρι να υπογράψει στη Νίκη Βόλου της Β’ Εθνικής. Στα 5 χρονια που ακολουθησαν ως παίκτης της Νίκης, και έχοντας δουλέψει με αρκετους προπονητες όπως οι Βασιλης Αντωνιαδης, Γκερντ Προκοπ, Πετρος Μιχος, Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Γιάννης Γούναρης, ο Ζιωγας δεν πήρε ποτέ τις κατάλληλες ευκαιριες στην ομάδας της Νεας Ιωνιας, στην επίθεση της οποίας κυριαρχούσαν παίκτες όπως οι Παφλιας, Τριχιας και Καστρο. Απο το 2002 και μετα ο Ζιωγας αγωνίστηκε σε περίπου 35 (!) ομαδες Γ’, Δ’ Εθνικής και Α’ ερασιτεχνικής (μεταξύ των οποίων και οι Αναγέννηση Καρδίτσας, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Ηλιούπολη) κερδιζοντας ανόδους, πρωταθλήματα, ερασιτεχνικά κυπελλα, ενώ κατεχει και το ρεκόρ ακριβοτερης μεταγραφής στην Δ’ Εθνική. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε Γ’ και Δ’ Εθνική 4 φορές συνολικά, 6 φορές σε τοπικά πρωταθλήματα, πετυχε 102 (!) γκολ με τον ΑΟ Πόρου στην Α’ ΕΠΣ Αργολίδας τη σεζόν 2006-07 και αποτελει ένα ποδοσφαιριστή θρυλο στο περιφερειακό και ερασιτεχνικό ποδοσφαιρό καθώς έχει σκοράρει πανω απο 1000 γκολ! Ο Ζιωγας, ένα πραγματικό επιθετικό ”πολυβόλο”, παραμένει στην ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής του Πυρασου της ΕΠΣ Θεσσαλιας, αλλά δυστυχώς δεν καταφερε ποτε να πρωταγωνιστησει στο υψηλότερο επαγγελματικό επιπεδο.

 

 

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος του Πανιωνίου σε ηλικία 14 ετών, 11 μηνών και 21 ημερών έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε φανέλα ομάδας Α’ Εθνικής στο 1-0 των ”κυανερυθρων” επι της Προοδευτικής στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης (26.06.1960), ένα ρεκόρ που παραμένει ανέπαφο μέχρι και σήμερα. Ο τότε προπονητής του Πανιωνίου Γιάννης Χέλμης ηταν ο άνθρωπος που έδωσε στον Γιαννακοπουλο αυτη την τεράστια ευκαιρία, να αγωνιστεί μάλιστα πλάι στο μεγαλο αστέρι της ομάδας, τον Θανάση Σαραβακο. Εννεα μηνες μετά ο επιθετικός του Πανιωνίου σε ηλικία 15 ετών, 8 μηνών και 13 ημερών έγινε και ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Α’ Εθνικής στον αγώνα Πανιώνιος – Ατρόμητος Πειραιά 2-0  (19.03.1961), πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ της ομάδας του, ένα επίτευγμα που ξεπεράστηκε 17 χρόνια αργότερα από τον παίκτη της Παναχαϊκής Κώστα Τσαμπά (ο οποίος εφυγε προσφατα απο τη ζωη). Ενας σοβαρότατος τραυματισμός όμως το 1962 τον αφησε εκτός αγωνιστικών χώρων για αρκετο διαστημα και ο Πανιώνιος τoν αποδεσμευσε μόλις στα 18 του. Στα χρονια που ακολουθησαν το ”παιδί – θαύμα” του ελληνικού ποδοσφαίρου βρέθηκε να παιζει στην Γ Εθνική και την ΕΠΣ Αθηνων με τον Φοινικα Καλλιθεας και την ΑΕΚ Φαληρου, μην εκπληρωνοντας τις τεράστιες προσδοκιες που είχαν δημιουργηθεί για ένα λαμπρο ποδοσφαιρικο μελλον.Αποχωρησε νωρίς απο την ενεργό δράση στα 24 του, ενώ απεβίωσε χτυπημενος απο την ”επάρατη νοσο” το 2009.

 

 ΝΤΙΝΟΣ ΠΟΝΤΙΚΑΣ 

Άλλο ένα εντυπωσιακό ρεκόρ σημειώθηκε απο ακόμη έναν πρωτοεμφανιζόμενο 14χρονο, αλλά αυτη την φορά σε ερασιτεχνική κατηγορία. Ο Ντίνος Ποντίκας κατεχει το ρεκόρ του νεαρότερου ποδοσφαιριστή με τα περισσότερα γκολ σε ντεμπούτο, στις πρώτες 5 βαθμιδες του ελληνικού ποδοσφαιρου. Και δεν επρόκειτο καν για μια άνετη νίκη της ομάδας του με ευρυ σκορ επί ενός αδυναμου αντιπαλου. Το 1996 ο Ποντίκας εκανε το ντεμπούτο του στην Α’ ερασιτεχνική Λάρισας με την Χαραυγή (πρώην ομάδα του Μαγγου ο οποίος αγωνίστηκε για αρκετα χρονια με τον ΟΦΗ στην Α’ Εθνική). Δεν σκόραρε απλά, αλλά εκανε χατ-τρικ, σκοράροντας ολα τα γκολ της ομάδας του στην εκτός εδρα ηττα με 4-3 από τους Αμπελόκηπους (21.09.1996) σε ηλικία μόλις 14 ετών, 6 μηνών και 28 ημερών. Μάλιστα στην αντιπαλη ομάδα των Αμπελοκηπων που στις αρχες του ’90 αγωνιζόταν σταθερά στη Δ’ Εθνική είχε αρχισει να καθιερώνεται στο χώρο της άμυνας ο 15χρόνος τότε Βαγγέλης Μόρας. Βίοι αντίθετοι όμως για τους δυο ταλαντούχους εφήβους ποδοσφαιριστές: ο Ποντίκας λίγα χρόνια αργότερα θα εγκατέλειπε νωρίς το ποδοσφαιρο ενώ ο Μόρας θα έπαιρνε μεταγραφή σε ΑΕ Λάρισας, Προοδευτικη, ΑΕΚ και θα έκανε μεγάλη καριέρα στην Εθνική ομάδα και το ιταλικο πρωτάθλημα.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΝΙΑΣ 

Το ρεκόρ του νεαρότερου σκόρερ στο πρωτάθλημα της επαγγελματικης Γ’ Εθνικής (τριτη τη τάξει κατηγορία τότε) το κατείχε για 12 χρονια ο Δημητρης Σκανιάς του Ναυπακτιακου Αστέρα. Τη χρονια 2002-03 ο Ναυπακτιακος του Δημήτρη Γκένα παλευε για την παραμονη του στην κατηγορία, ενώ ο Αγροτικός Αστέρας του Στράτου Βουτσακελη έχοντας ένα δυνατό ροστερ με παίκτες όπως οι Νάιντος, Τσάτσος, Καρατζιώτης, Μπενίσκος, Μπεκιάρης διεκδικούσε την ανοδο στη Β; Εθνική. Στη συνάντηση των δύο ομάδων στον Εύοσμο (18.12.2002) στην οποία επικρατησε ο Αγροτικός Αστέρας με 4-1, o Δημήτρης Γκενας εριξε στον αγώνα τον επιθετικό Δημητρη Σκανιά που δεν είχε ακόμη συμπληρώσει τα 16 του χρόνια και είχε ηδη κάνει το ντεμπούτο του τρεις μηνες πριν σε αγώνα κυπελλου κόντρα στην Παναχαϊκη. O Σκανιάς σημείωσε το μοναδικό τερμα της ομάδας του απέναντι σε έναν πολύ ισχυρότερο αντίπαλο και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Γ Εθνικής, και δεύτερος νεαρότερος στις τρεις πρώτες επαγγελματικες κατηγοριες μετά τον Γιαννακόπουλο, σε ηλικία 15 ετών, 10 μηνών και 21 ημερών. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Το ρεκόρ μπορεί να άντεξε για χρονια ωσπου και καταρριφθηκε το 2014 από τον αμυντικό του Πυρσου Γρεβενών, Αλέξανδρο Σπηλιώτη, όμως η συνέχεια της καριέρας του Σκανιά περιορίσθηκε στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας.

 

 ΧΑΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ 

Το 1977 ο Χάρης Σοφιανός έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Α’ Εθνικής μετα τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, που σκόραρε σε ηλικία κάτω των 16 ετών (παλι με τον Πανιώνιο) και επιπλέον ο νεαρότερος που κατορθωσε κατι τέτοιο στο ντεμπούτο του. Ο Πανιωνιος διέθετε τότε μια ισχυρότατη μεσαία γραμμή με προεξέχοντες τους Εμβολιαδη και Νονι Λιμα και ένα αχτυπητο επιθετικό δίδυμο αποτελούμενο από τους Αναστοπουλου-Δεδε και συνεπικουρούμενο από τους Λιόλιο και Μαυρικη. Παρ’ όλα αυτά ο Σοφιανός ξεκίνησε βασικός στην αναμέτρηση με τον Αρη και σκόραρε. Τι είχε συμβει όμως; Λόγω απεργίας των επαγγελματιών οι ομάδες αποφάσισαν να κατεβάσουν ερασιτέχνες στην ενδεκάδα και ο Σοφιανος σε εκεινο τον αγώνα ξεκίνησε βασικός στην επιθεση του Πανιωνίου παρεα με τον 16χρόνο τότε Δημήτρη Σαραβακο! Στο 4ο μόλις λεπτό ο Σοφιανος άνοιξε το σκορ για τον Πανιώνιο στον τελικό 2-0 επί του Αρη (26.12.1977) και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της Α’ Εθνικής σε ντεμπούτο, σε ηλικία 15 ετών, 11 μηνών και 1 ημέρας. Εμεινε στον Πανιώνιο μεχρι τα 22 του σημειώνοντας συνολικά μόλις 8 γκολ και το 1984 αποχωρησε για τον Χαραυγιακο με τη φανέλα του οποίου σκόραρε 43 τέρματα σε Β’ και Γ’ Εθνική. Επανηλθε στην Α’ Εθνική το 1989 με τον Εθνικό Πειραιώς αλλά το 1992 λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού εγκατέλειψε την ενεργό δράση μόλις στα 27 του.

 

 

 Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ

Μάιος του 2020. Ο 17χρόνος Σπυρος Βερβεσός του Λεωνιδίου βαδιζοντας στα χνάρια του Σολάκη και του Γκέκα, αναδειχθηκε πρώτος σκόρερ στην Α’ ΕΠΣ Αρκαδιας με 17 γκολ. Ενα χρόνο νωρίτερα ο Χρηστος Σάκκος του Αστέρα Αμαλιαδας στην ηττα με 5-1 από τον Πανηλειακο έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Γ’ Εθνικής  (ακόμη τριτη τη τάξει κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαιρου) σε ηλικία μόλις 14 ετών, 7 μηνών και 30 ημερών, σημειώνοντας το μοναδικό γκολ της ομάδας του στο ντεμπούτο του. Ας ελπισουμε οτι η συνέχεια της ποδοσφαιρικής τους σταδιοδρομιας θα ειναι αναλογη της εκκίνησης τους, ακολουθωντας το δρομο που χάραξαν οι Γκέκας και Σολάκης.

 

Προηγούμενο άρθρο

Οικία Μοχάμεντ Αλι: το αρχοντόσπιτο της οθωμανικής Καβάλας μάς περιμένει

Επόμενο άρθρο

Ο Ηλίας Καλανταρίδης σχολιάζει τους 12 πρώτους μήνες της θητείας Μουριάδη