Εδώ κι έναν περίπου μήνα, φημολογείται επίσκεψη στην Καβάλα του Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες και είχε επίκεντρο το Εργατικό Κέντρο, στην ουσία, ήταν μία ακόμη προσπάθεια συμπαράστασης προς τους απολυμένους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.
Συνέντευξη τύπου δόθηκε το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το απόγευμα ο κ. Παναγόπουλος μίλησε σε διοικήσεις σωματείων και στους απολυμένους της ΒΦΛ, εκδήλωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο.
Μαζί με τον κ. Παναγόπουλο βρίσκονταν χθες στην Καβάλα, ο Οργανωτικός Γραμματέας Βαγγέλης Μουτάφης, ενώ στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν συνδικαλιστές των απολυμένων της ΒΦΛ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Νίκο Βογιατζίδη.
Ο κ. Παναγόπουλος σε γενικές γραμμές απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε προς τους απολυμένους. Έδωσε έμφαση στις υποσχέσεις για την καταβολή βοηθήματος και υποστήριξης οικονομικά και μέσω του ΟΑΕΔ.
Σ΄ ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα συναντήσει και εργαζόμενους που συνεχίζουν κι απασχολούνται στη ΒΦΛ, ο κ. Παναγόπουλος παραδέχθηκε ότι του ζητήθηκε κάτι τέτοιο. «Δεν έχω κανένα λόγο. Σέβομαι το δικαίωμά τους να εργάζονται, αλλά δεν συμφωνώ με την απόφασή τους αυτή» είπε. Κάλεσε δε όσους εργάζονται στη ΒΦΛ να συναντήσουν το Σωματείο, να δείξουν αλληλεγγύη στους συναδέλφους τους, που είναι απολυμένοι και να κάνουν αγώνα, προκειμένου κι αυτοί οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά.
Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε στη συνέντευξη τύπου πολύ συγκεκριμένα. Μεταξύ των άλλων είπε: «Πρόκειται για μία επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι με μεθόδους μαφίας. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλευρό τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά τους. Είναι αγώνας δίκαιος και εμβληματικός. Δεν θέλουμε να επικρατήσουν οι πρακτικές μαφίας. Είναι απαράδεκτο να φορτώνουν τα ανύπαρκτα ποινικά αδικήματα σ΄ αυτούς που απολύουν, για να μην τους αποζημιώνουν. Είναι φρούδες οι ελπίδες που δίνονται στην κοινωνία, ότι μέσω της ΒΦΛ και των ενεργειών θα λυθεί το τοπικό πρόβλημα της ανεργίας. Σ΄ αυτή τη βιομηχανία έχουμε διαφθορά και διαπλοκή. Θα πω ένα όνομα, Λαυρεντιάδης. Δεν είναι απρόσωπη η εταιρία. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα σιωπά. Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση, στο υπουργείο εργασίας. Έδωσαν υποσχέσεις, ας τις υλοποιήσουν. Να δώσουν το βοήθημα που οι απολυμένοι δικαιούνται. Να καλυφθούν από τον ΟΑΕΔ. Αν χρειασθεί ν΄ αλλάξουν και νόμους, όπως το κάνουνε σε άλλες περιπτώσεις».
Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε το όνομα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δύο και τρεις φορές στη συνέντευξη τύπου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι εκπρόσωποι του τύπου που τον παρακολουθούσαν καλό ήταν να μην κόψουν το όνομα αυτό, αλλά να το αναφέρουν συγκεκριμένα. Σε σχέση με τη νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, είπε ότι η ΓΣΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να μη συνεχίσει την τακτική που ακολουθεί, άλλα να λέει κι άλλα να κάνει.
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης τύπου ο Νίκος Βογιατζίδης ρωτήθηκε για το θέμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους απολυμένους και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, με αφορμή φράσεις του κ. Τσατσούλη, οι οποίες του αποδίδονται, την ώρα που ο Ν. Βογιατζίδης μιλούσε στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης την περασμένη Παρασκευή. Ο Ν. Βογιατζίδης που κλήθηκε ν΄ απαντήσει στο ερώτημα επανέλαβε ότι «δίδεται ένας αγώνας αξιοπρέπειας. Η συμπεριφορά του – είπε για τον Άγγ. Τσατσούλη – κρίνεται από την κοινωνία και την πόλη. Ουδείς την επιδοκιμάζει» κατέληξε.
—