Προ λίγων ημερών δημοσιοποιήθηκε το οξύ πρόβλημα του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού. Στόχος διαρρηκτών, συχνοί βανδαλισμοί και αφαίρεση στοιχείων του κτιρίου.
Μέχρι και τα μεταλλικά λούκια κλάπηκαν. Η περιγραφή της κ. Σοφίας Τσίγγου, προέδρου του συλλόγου Μικρασιατών, είναι χαρακτηριστική.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι γίνεται με το Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού;
Απ: Κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα. Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του υπήρξαν απώλειες. Έχουνε κλέψει όλα τα λούκια από το κτίριο. Ήταν μεταλλικά και προφανώς κάποιοι ήθελαν να τα πουλήσουν. Αυτό άρχισε να γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες. Σταδιακά άρχισαν να κλέβουν τα λούκια από την κάτω πλευρά του κτιρίου και κάποιο πρωινό πήγαμε και είδαμε ότι έλειπαν όλα. Είναι απορίας άξιο με τόσο φως στο δρόμο επί της Οδού Κολοκοτρώνη, έφυγαν όλα τα λούκια!
Ερ: Ο χώρος δεν βιντεοσκοπείται;
Απ: Δεν αποδίδει αυτό το μέτρο γιατί έχουνε κόψει και το καλώδιο της κάμερας. Αυτό έχει λίγο καιρό που έγινε. Περιττό να σας πω ότι κάθε φορά που πηγαίνουμε να ανοίξουμε το μουσείο, ο χώρος μπροστά στο μουσείο είναι γεμάτος απορρίμματα. Περιθωριακών ατόμων δε ξέρω αλλά βρίσκουμε μπύρες ακαθαρσίες και πολλά άλλα.
Ερ: Έχουμε τελευταία και σπασμένες πόρτες. Μετά τις κλοπές έχουμες τους βανδαλισμούς.
Απ: Ακριβώς. Πριν δυο μήνες σπάσανε τη μια τη πόρτα από το μουσείο. Δεν πήρανε κάτι. Μπήκανε μέσα. Εμείς βρήκαμε κάποια αντικείμενα πεσμένα στο πάτωμα ενώ έγιναν και μερικές ζημιές. Τώρα σπάσανε την κεντρική πόρτα του μουσείου. Χτύπησε ο συναγερμός, μας ειδοποίησε η σεκιούριτι. Ξηλώθηκε ακριβώς όλη η πόρτα. Το μέσα της πόρτας, όχι το γύρω-γύρω πλαίσιο. Έσπασε και η τζαμαρία. Δεν πήρανε κάτι. Το θέμα όμως είναι ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έχουμε κατά καιρούς τη σκέψη να μπει σιδεριά. Μίλησα με τον Δήμαρχο και είπαμε ξανά τα προβλήματα μας. Πιστεύω ότι θα λυθούν. Πρέπει ο χώρος να μην είναι προσβάσιμος. Είναι πέρασμα από παντού. Κάνουμε ξενάγηση και περνάει ο κόσμος. Πρέπει να προστατευτεί όλο αυτό το κτίριο…