Dark Mode Light Mode

Εκλογές στον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

Έχουν περάσει κιόλας τρία χρόνια που ο ΣΕΕΚ έχει αλλάξει διοίκηση. Οι προηγούμενες διοικήσεις έκαναν ένα λαμπρό έργο που επαινέθηκε και αναγνωρίστηκε με βραβεία και δημόσια άρθρα σε τύπο και σε ΜΜΕ τόσο τοπικά αλλά και Πανελλήνια και με παρουσία του στην Ευρώπη.

Η αποχωρούσα διοίκηση έκανε και αυτή ότι μπορούσε, σ’ άλλο όμως περιβάλλον και με διαφορετικά μέσα. Είχε δε μια μεγάλη προίκα την «Έξωθεν Καλή Μαρτυρία», την ακέραια και τίμια διαχείριση τόσο των οικονομικών αλλά και των δράσεων του παρελθόντος, που την καρπώθηκε πιστεύω επωφελώς για το καλό των Καβαλιωτών.

Έχουμε αρχαιρεσίες για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου και με μεγάλη χαρά βλέπω πλήθος μελών που επιθυμούν να εκτεθούν στο νέο ψηφοδέλτιο και πιστεύω ότι θα προσφέρουν τα μέγιστα για τους σκοπούς του Συλλόγου.

Ιδιαίτερα με χαροποίησε το γεγονός της πρόθεσης του Αρχέλαου Γρανά να συμμετάσχει στη νέα διοίκηση και ασφαλώς να ηγηθεί αυτής. Ο Λάκης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΚΚ – δεν συμμετείχε στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο γιατί τον πρόλαβαν άλλοι.

Τέσσερις γιατροί συμμετείχαν στο πρώτο εκείνο διοικητικό συμβούλιο! Ο Ζουμπούλης Μελετιάδης σαν πρόεδρος, ο Μιχάλης Σωτηρίου σαν αντιπρόεδρος, ο Χρήστος Τσοχανταρίδης γενικός γραμματέας, ο Ξενοφών Κροκίδης ειδικός γραμματέας και άλλοι τρεις, και αυτοί από το νοσηλευτικό χώρο.

Ήρθε και η σειρά του κύριου Γρανά -που είναι απαλλαγμένος από περιττά βάρη- να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από άλλο μετερίζι, αυτά που η τεράστια πείρα του δίνει τη δυνατότητα.

Συμπαραστάτισσα του η κυρία Νικολέτα Μαλιαρού (ογκολόγος), που πιστεύω ότι με τις κοινές τους γνώσεις, θα αντιμετωπίσουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου τις αλλαγές που έρχονται στο ΕΣΥ.

Οι νέες διοικήσεις σ’ όλο το σύστημα που θα προκύψουν από τις εν εξελίξει εξετάσεις και διαγωνισμούς, θα έχουν μια αυτοτέλεια και θα μετράται το έργο τους. Οι υπεύθυνοι που θα χειρίζονται τα πράγματα στον ΣΕΚΚ πρέπει να είναι καλοί γνώστες του τομέα της Υγείας, που ο Αρχέλαος και η Νικολέτα είναι οι πλέον κατάλληλοι.

Δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Καβάλας χαρακτηρίστηκε σαν κόμβος από τους Υπουργούς Υγείας της ΝΔ και μετ’ επιτάσεως από τον κ . Γεωργιάδη, είναι οι μόνοι κατάλληλοι που μπορούν να υπερασπιστούν την ενίσχυση του Ογκολογικού Τμήματος και την μετατροπή του σε κλινική.

Την πρόθεσή τους να εκτεθούν στο ψηφοδέλτιο, με χαρά διαπίστωσα, ότι εξέφρασαν και πολύ γνωστοί φίλοι που παλεύουν με το τέρας του καρκίνου, άλλοι απ’ αυτούς  που τον έχουν νικήσει και άλλοι που βρίσκονται στον αγώνα.

Πιστεύω πως είναι ενημερωμένοι ότι ο ΣΕΚΚ δεν είναι Σύλλογος Καρκινοπαθών, αλλά μια ΜΚΟ που σαν κύριο σκοπό έχει την ενημέρωση των πολιτών της περιοχής μας, σε θέματα σχετικά με τον καρκίνο, την πρόληψη ενάντια στη νόσο και τη βοήθεια καρκινοπαθών.

Η Καβάλα –δυστυχώς- δεν έχει ένα τέτοιο Σύλλογο. Ο ΣΕΕΚ μπορεί να γίνει από ΜΚΟ σε Συνδικαλιστικό Όργανο Καρκινοπαθών με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, με μετατροπή του καταστατικού του σε Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων, όπως στην περιοχή μας είναι οι Σύλλογοι της Θράκης, και να αναλάβουν τον Σύλλογο στα χέρια τους οι Καρκινοπαθείς, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά τους.

Ένας τέτοιος προβληματισμός προέκυψε πριν πολλά χρόνια, παρουσία μάλιστα της γνωστής καρκινοπαθούς συνδικαλίστριας, της συγχωρεμένης Περσεφόνης Μήττα, που ζητούσε να μετατρέψουμε -με επιμονή μάλιστα- τον ΣΕΚΚ σε Σύλλογο Ασθενών.

Η τότε Γενική Συνέλευση των μελών μας αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία  την παραμονή του ΣΕΚΚ στην αρχική του νομική μορφή. Και καλά έκανε! Γιατί η μη μετατροπή του ΣΕΚΚ έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις -στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης- να κάνουν δράσεις πρόληψης κατά του καρκίνου, που κυριολεκτικά έσωσαν ζωές.

Ο κόσμος τότε εκτός των άλλων παραμέλησε και τις υποχρεώσεις του για την υγεία του. Τότε ήρθε ο ΣΕΚΚ να προσφέρει στους συμπολίτες μας δωρεάν σωτήριες προληπτικές εξετάσεις, που προβάλλαμε εντατικά με κάθε μέσο και τρόπο.

Τα ευρήματα των δράσεων εκείνων συγκλονίστηκα  που τρόμαξαν πολλούς.  Σήμερα τι γίνεται;! Σήμερα ασφαλώς τα πράγματα δε συγκρίνονται μ’ αυτά του 2016 και του 2017.

Έχει όμως έργο να κάνει ο ΣΕΚΚ ή θα πρέπει να μετατραπεί σε έναν Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων και να αναλάβουν οι ασθενείς, μόνοι τις τύχες τους, συνεπικουρούμενοι από τους εθελοντές;

Μεγάλο δίλημμα για τη γενική συνέλευση που θα της τεθεί το θέμα! Έργο για τον ΣΕΚΚ με τη σημερινή του νομική μορφή υπάρχει ουσιώδες και άφθονο και υπάρχουν και τα εργαλεία που στο παρελθόν δεν υπήρχαν.

Πρώτα-πρώτα «Η Κοινωνική και η Παρηγορητική Φροντίδα»: ένας τομέας δράσης που κάτι πήγε να κάνει το Κράτος αλλά σταμάτησε μπροστά στη γραφειοκρατία  που το ταλανίζει και την έλλειψη οικονομικών μέσων.

Με συνεργασίες τοπικών και διακρατικών  παρόμοιων οργανισμών μπορούν να δημιουργηθούν δράσεις πρόληψης χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ. Με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, αποτελεί πολιτική δέσμευση και διατίθενται 14 Δις € για τους σκοπούς αυτούς.

Ο ΣΕΚΚ σα μέλος της ECPC μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά για δράσεις στοχευόμενες και σωστά προγραμματισμένες ενάντια στον καρκίνο. Λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι η δημιουργία και ενός αυτοτελούς Συλλόγου Ασθενών, σ’ άμεση συνεργασία και συνάφεια, στην αρχή τουλάχιστον με τον ΣΕΚΚ, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολύς κόσμος ταυτίζει τον ΣΕΚΚ οιονεί Σωματείο Καρκινοπαθών.

Παναγιώτης Φώτου

Προηγούμενο άρθρο

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ (audio)

Επόμενο άρθρο

Το 6ο ΓΕΛ Καβάλας για τη συμμετοχή του Θοδωρή Γκίκα στην 3η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής Νέων