Το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Φλεβάρη το σωματείο των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Καβάλας έκοψε την πίτα της νέας χρονιάς. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν. Η αναμονή απαραίτητων προσλήψεων συνεχίζεται. Εξηγεί και ενημερώνει συγκεκριμένα και αναλυτικά η πρόεδρος του κ. Κατερίνα Πετράκη.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως τέλειωσε το 2024 στο Νοσοκομείο Καβάλας και πως άρχισε το 2025;
Απ: Το 2025 άρχισε όπως ακριβώς άρχισε -και χειρότερα- το 2024. Καμία διαφορά στο Νοσοκομείο. Χωρίς διοικητικό συμβούλιο, με διοικητή υπό προθεσμία. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει ολοκληρωθεί ο περιβόητος διαγωνισμός για τους νέους διοικητές. Χωρίς προσλήψεις προσωπικού, στις επίμαχες τουλάχιστον ειδικότητες που έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Στη νοσηλευτική και στο παραϊατρικό προσωπικό. Μ’ ένα επιπλέον πρόβλημα αυτό της μετακίνησης, μεταστέγασης του τμήματος επειγόντων περιστατικών σε χώρο να μην τον πω ακατάλληλο αλλά μη ενδεδειγμένο. Προσωρινό βέβαια, εξαιτίας της ανακατασκευής του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Και πάντα χωρίς οργανισμό.
Ερ: Πότε βλέπετε να ορίζονται νέο διοικητικό συμβούλιο και διοικητής- αναπληρωτής διοικητής;
Απ: Μέχρι τη Δευτέρα (σήμερα) αναμένουμε να ανακοινωθούν οι τριάδες των υποψήφιων διοικητών και υποψήφιων αναπληρωτών διοικητών. Αρχικά από τις γραπτές εξετάσεις προέκυψαν για κάθε νοσοκομείο οι επτά επικρατέστεροι. Οι πρώτοι επτά επικρατέστεροι ανάλογα με τα μόρια τους. Επτά επικρατέστεροι διοικητές, επτά επικρατέστεροι αναπληρωτές. Αυτοί οι επτά για τη θέση του διοικητή και του αναπληρωτή, ανά υγειονομική περιφέρεια πήγαν στην Αθήνα και έδωσαν συνέντευξη σε τριμελή επιτροπή. Από τη μοριοδότηση αυτής της συνέντευξης θα προκύψουν τρεις τελικοί υποψήφιοι. Αυτοί οι τρεις θα πάνε στον Υπουργό και ο Υπουργός θα αποφασίσει οριστικά. Θεωρητικά απαιτείται αρκετός χρόνος ακόμη. Εάν συντομεύσουν τις διαδικασίες ίσως έχουμε προς το Πάσχα διοικητή. Στην Καβάλα φαίνεται ότι θα γίνουν όλα μαζί. Ορισμός- απόφαση διοικητή, αναπληρωτή και διοικητικού συμβουλίου. Στα υπόλοιπα Νοσοκομεία διορίστηκαν διοικητικά συμβούλια. Στο δικό μας Νοσοκομείο το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε διοικητή, στην ουσία ο διοικητής μας είναι υπό προθεσμία, αλλά δεν έχουμε και αναπληρωτή διοικητή. Αν δηλαδή είχαμε αναπληρωτή, θα μπορούσε να διοριστεί τώρα διοικητικό συμβούλιο. Υπάρχει ένα θέμα με το νόμο πάνω σε αυτό. Εγώ διαβάζοντας προσεκτικά το νόμο, δεν το διακρίνω αυτό. Θεωρώ ότι και με τον προσωρινό διοικητή που είναι ο κ. Γερόπουλος, θα μπορούσε να διοριστεί τώρα το διοικητικό συμβούλιο. Η νομική υπηρεσία του Υπουργείου μας ενημέρωσε ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Έγιναν προσπάθειες και κάποια τηλεφωνήματα σε μέλη διοικητικού συμβουλίου, είτε να συνεχίσουν, είτε να διοριστούν. Αναφέρομαι σε τηλεφωνήματα που έγιναν το περασμένο Φθινόπωρο, όχι τώρα.
Ερ: Σε εκκρεμότητα είναι και η αλλαγή του οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου;
Απ: Το 2012 ήρθε ο οργανισμός που ισχύει, ο οποίος ήταν εξαρχής αφενός ανεφάρμοστος και αφετέρου δεν αποτύπωνε την πραγματική λειτουργία του Νοσοκομείο. Διαχρονικά το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας αναγνώριζαν και αναγνωρίζουν ότι ο οργανισμός αυτός πρέπει να αλλάξει. Φθάσαμε στο 2025 και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Έχουμε λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας του ότι δεν έχουμε έναν σωστό οργανισμό. Οργανισμό μέσα στο μνημόνιο ή αμέσως μετά πήραν τα Χανιά, ελέω του κ. Πολλάκη και πριν δυο χρόνια η Δράμα. Δεν πήρε η Καβάλα.
Ερ: Πάλι δεν πηγαίνουν οι γιατροί στη Δράμα ενώ η αυτοδιοίκηση πληρώνει με το παραπάνω… Σας ξαφνιάζει αυτό το γεγονός;
Απ: Όχι, δεν με ξαφνιάζει. Η νοσηλεία σε παθολογική κλινική ενός νοσοκομείου είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ένας ασθενής, ο οποίος νοσηλεύεται σε μια παθολογική κλινική, είναι το ανώτερο που μπορεί να πάει. Δεν υπάρχει παραπάνω. Εκεί λοιπόν πρέπει να λάβει θεραπεία και αντιμετώπιση. Το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν σε μια Παθολογική υπάρχει ένας μόνο γιατρός. Να πάει κι ένας δεύτερος; Δεν αρκεί και δεν είναι πρόθυμος κάποιος να πάει σε μια κλινική που έχει έναν μόνο γιατρό. Οι κινήσεις για προσλήψεις αποδίδουν καλύτερα όταν γίνονται πιο νωρίς. Πριν φθάσει η κλινική να μείνει με έναν γιατρό. Οι γιατροί σκέπτονται και τον εαυτό τους. Είναι επιστήμονες. Για όλους μας ισχύει αυτό.